Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πώς φυτρώνει το αγγούρι;

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουαγγούρι, κολοκύθια, καλλιέργεια, μποστάνι, άνοιξη, γλάστρες, ανακύκλωση, σπορά, μεταφύτευση, πότισμα

Ήρθε και ο καιρός να βάλουμε στο μποστάνι τα αγγουράκια και τις κολοκυθιές μας, ώστε να μας δροσίσουν με τον καρπό τους ακριβώς όταν θα το έχουμε περισσότερο ανάγκη, δηλαδή μόλις αρχίσει το καλοκαίρι.

Τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια, ειδικά όταν είναι σπορόφυτα, αγαπούν την υπερβολική υγρασία και επίσης αναπτύσσουν μεγάλη ρίζα πολύ γρήγορα. Για αυτό το λόγο θα τα σπείρουμε κατευθείαν σε μικρές γλάστρες με χώμα που συγκρατεί αρκετή υγρασία. Μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτοσχέδιες γλάστρες από τα υλικά των προϊόντων που καταναλώνουμε και στο τέλος περισσεύουν.

Ιδανικά είναι τα χαρτόνια που μένουν όταν τελειώσει το χαρτί υγείας ή κουζίνας. Επειδή είναι χάρτινα, θα διατηρήσουν την παραπανίσια υγρασία που έχουμε ανάγκη. Αρκεί να τα κόψουμε από το κάτω μέρος

και να τα τσακίσουμε έτσι ώστε να συγκρατούν το χώμα μας.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μπουκάλια που μένουν από τους χυμούς, το γάλα και τα αναψυκτικά, καθώς έχουν μεγάλο χώρο για την ανάπτυξη της ρίζας, αρκεί να τα κόψουμε από πάνω. Ακόμα και τα δοχεία των αυγών, πλαστικά ή χάρτινα, είναι κατάλληλα για χρήση σπορείου αλλά για φυτά με μικρότερη ρίζα, όπως τα μαρούλια.

Αρχικά θα κατασκευάσουμε δοχεία για τα σπόρια μας και θα τα γεμίσουμε με χώμα ως τη μέση. Θα κάνουμε τρύπες στο χώμα με βάθος 2-3 εκ.και θα τα τοποθετήσουμε μέσα σε αυτές. Προαιρετικά μπορούμε να τα έχουμε ήδη σποριάσει με τη μέθοδο της χαρτοπετσέτας. Δεν θα ξεχάσουμε να σημειώσουμε τι σπόρο έχουμε τοποθετήσει σε κάθε δοχείο και επίσης την ημερομηνία φύτευσης, αν θέλουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους πιο αναλυτικά. Αφού τα τοποθετήσουμε, θα συμπληρώσουμε λίγο χώμα ακόμα ώστε να καλυφτούν τα σπόρια. Ύστερα θα τα ποτίσουμε καλά ώστε να βραχεί καλά όλο το χώμα. Θα τα διατηρούμε συνεχώς υγρά και ζεστά με τη χρήση ενός ψεκαστήρα.

Ιδεώδες είναι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης να τα διατηρούμε σε εσωτερικό σημείο, κοντά σε ένα τζάμι, και να τα βγάζουμε στον ήλιο μόνο όταν η θερμοκρασίες είναι κατάλληλες (22-28°C).

Όταν τα φυτά μας ξεπεράσουν το ύψος του δοχείου τους, καλό είναι να το γεμίσουμε με χώμα ως την κορυφή. Μέχρι να αναπτύξουν το τρίτο φύλλο τους, τότε μπορούμε πλέον να τα μεταφυτεύσουμε εξωτερικά σε μεγαλύτερες γλάστρες ή και κατευθείαν στο μποστάνι μας. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να σποριάσουμε καρπούζι αλλά και πεπόνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'