Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το πράσινο Μέγαρο

της Χριστίνας Ταχιάου εξοικονόμηση ενέργειας, Megaro goes green

Στις 19 και 20 Απριλίου διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το συνέδριο με θέμα «Βιωσιμότητα και πολιτισμός» από τo Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ίδρυμα Heinrich Boell και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Θεάτρων Mitos21. Με την ευκαιρία του συνεδρίου, η συντονίστρια του Δικτύου Mitos21, Θεσσαλονικιά θεατρολόγος Ιφιγένεια Ταξοπούλου, μέλος και του Δ.Σ. του Μεγάρου, εισηγήθηκε την πιλοτική εφαρμογή στο χώρο πολύ απλών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Τα μέλη του Δ.Σ. το αποδέχτηκαν με χαρά και στη συνέχεια το «πράσινο πρόγραμμα» προτάθηκε στους εργαζόμενους.

Photo: greenliving.nationalgeographic.com
Photo: greenliving.nationalgeographic.com

Τα μέτρα είναι τόσο απλά, που σχεδόν είναι αυτονόητα. Του είδους: καίμε λιγότερα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε, φεύγοντας ελέγχουμε εάν σβήσαμε τις συσκευές, τυπώνουμε και από τις δυο πλευρές του φύλλου, χρησιμοποιούμε λιγότερα πλαστικά ποτήρια, δεν χρησιμοποιούμε χαρτί για να σκουπίσουμε τα χέρια μας αλλά το στεγνωτήριο, τηλεφωνούμε πρώτα στο σταθερό και μετά στο κινητό, προτιμάμε το skype από τις ατελείωτες συνομιλίες στο κινητό, δεν ανοίγουμε τα παράθυρα όταν έχουμε αναμμένο τον κλιματισμό, αερίζουμε σωστά τα γραφεία μας, όταν γίνει ο καφές τον βάζουμε σε θερμός και σβήνουμε την καφετιέρα, ελέγχουμε πρώτα εάν στο βεστιάριο ή τα σκηνικά μας υπάρχει αυτό που θέλουμε να αγοράσουμε, με το νερό που περίσσεψε στο ποτήρι μας ποτίζουμε το γλαστράκι, αλλάζουμε τους λαμπτήρες με πιο οικονομικούς... Κάποιος από τους εργαζομένους συντονίζει τους υπόλοιπους και ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων.

Το πιο εντυπωσιακό, απ’ ό,τι λέγεται στο Μέγαρο, ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων που έσπευσαν να υιοθετήσουν τα μέτρα. Το πρόγραμμα ονομάστηκε «Megaro Goes Green» και η επιτυχία της πρώτης φάσης του οδηγεί στην εκπόνηση χρονοδιαγράμματος για τις επόμενες φάσεις του στη διετία 2013-2015, όπου προβλέπονται μεγαλύτερες οργανωτικές και τεχνικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας του.

Υπολογίζεται ότι από τον Νοέμβριο που μας πέρασε, όταν άρχισε η εφαρμογή της πρώτης φάσης του προγράμματος, έως τώρα έχει επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 20% στις ώρες γραφείου! Τόσο απλά, τόσο καλά, τόσο πράσινα.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'