Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αμαρτωλός και μοναδικός: γιαννιώτικος μπακλαβάς

της Ξανθής Κολιονάσιου Συνταγέςμπακλαβάς γιαννιώτικος, σιροπιαστά

Σαν τον γιαννιώτικο - κανείς άλλος. Τραγανός, μυρωδάτος, πλούσιος, σιροπιασμένος όσο πρέπει.
Και καρύδια αλλά και μύγδαλα για να μην υπάρχουν διλήμματα. Κι όταν μιλαμε για μπακλαβά καλό, μιλάμε για βούτυρο αμαρτωλό. 

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 200γρ. φύλλο καταΐφι
  • ½ κιλό αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
  • ½ κιλό καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά ή παντεσπάνι τριμμένο
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι

  • 4 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3 σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά ώστε να ενωθούν μεταξύ τους τα αμύγδαλα, τα καρύδια, η φρυγανιά, η κανέλα και το γαρίφαλο.
  2. Χωρίζετε τα φύλλα ανά δύο. Παίρνετε δύο φύλλα τα οποία βουτυρώνετε μεταξύ τους. Απλώνετε στη μέση του φύλλου (και κατά μήκος) μία λεπτή στρώση γέμισης, βάζοντας κάνω απ’ αυτή λίγο καταΐφι δουλεμένο αραιό. Τα γυρίζετε και τα τυλίγετε σφιχτά σε ρολό. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  3. Τοποθετείτε τα ρολά σε στρογγυλό ή τετράγωνο βουτυρωμένο ταψί και ταχαράσσετε με κοφτερό μαχαίρι μέχρι τη μέση. Η μια χαραματιά από την άλλη να απέχει 4-5 εκατοστά. Περνάτε την επιφάνεια τους με άφθονο βούτυρο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι, το οποίο πρέπει να έχει πυκνότητα ελαιόλαδου. Το αφήνετε να κρυώσει.
  5. Μόλις ροδίσει ο μπακλαβάς τον βγάζετε από το φούρνο και τον κόβετε σε κομμάτια, σύμφωνα με τις χαραγματιές. Τον ξαναβάζετε στο φούρνο για πέντε λεπτά. Τον βγάζετε και τον περιχύνετε με κρύο σιρόπι. Τον αφήνετε πριν τον σερβίρετε. Για μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων μπορείτε να φτιάξετε στο ίδιο ταψί διαφορετικά σχέδια όπως μπακλαβά με φρούτα ή σοκολάτα, καταϊφι ή σαραγλί.

*H Ξανθή Κολιονάσιου είναι η γιαγιά της οικογένειας Κολιονάσιου, που διατηρεί την ομώνυμη επιχείρηση παρασκευής παραδοσιακών γιαννιώτικων γλυκών στα Ιωάννινα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'