Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η πτώση της Monsanto

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Wiki

Αν σας πω ότι έχω χάσει τον ύπνο μου, επειδή καταβαραθρώνεται η «δύσμοιρη» πολυεθνική, θα με πιστέψετε;


Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αγρότες -και παντελώς αγνοούν οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους πολίτες- οι σπόροι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγοράζονται από πολυεθνικές εταιρίες, που τους πουλούν πανάκριβα. Και αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους των υπέρογκων χρεών τους. Με προηγμένη βιοτεχνολογία, οι εταιρείες αυτές παράγουν στα εργαστήριά τους νέες ποικιλίες, συχνά τροποποιώντας γενετικά, ή «βελτιώνοντας» με διάφορους άλλους τρόπους, υπάρχοντες σπόρους και εμπλουτίζοντάς τους με χαρακτηριστικά όπως μεγάλη παραγωγικότητα, αντοχή στην ξηρασία, σε συγκεκριμένα παράσιτα και άλλα πολλά. Παράλληλα, βέβαια, οι σούπερ-σπόροι έχουν αυξημένη ανάγκη να «τραφούν» με τα ανάλογα χημικά λιπάσματα, που τα παράγει η ίδια εταιρία, ή οι θυγατρικές της. Με τους σπόρους, τα λιπάσματα και βέβαια και με τα διάφορα χημικά παρασιτοκτόνα, που τους ακολουθούν χέρι-χέρι, οι πολυεθνικές ελέγχουν την αγορά, και αυξάνουν εντυπωσιακά τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Monsanto, η πιο επιτυχημένη παγκόσμια εταιρεία, που το πορτρέτο της ζωγραφίζει με τρόπο καθόλου κολακευτικό η δημοφιλής οικολογική ταινία Food Inc. Τα τελευταία χρόνια η Monsanto κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά, βλέποντας τις μετοχές της να ανεβαίνουν στα ύψη και στα μέσα του 2008 έπιασαν τα 140 δολάρια Η.Π.Α. η μία.


Όμως, τα πράγματα μοιάζει να αλλάζουν... Στις 4 Οκτωβρίου η μετοχή της Monsanto έκλεισε στα 47,77 δολάρια, έχοντας χάσει από την αρχή του 2010 το 42% της αξίας της και η εταιρεία αναγκαστικά εγκατέλειψε τις προσδοκίες που είχε για τα επόμενα δύο χρόνια. Νέα προϊόντα της Monsanto -όπως το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι SmartStax, και η σόγια Ready 2 Yield- που ενσωμάτωναν ακόμα περισσότερα νέα γενετικά χαρακτηριστικά από ό,τι οι Αμεριακανοί αγρότες θεωρούσαν ότι τους χρειάζονταν, κατέληξαν να είναι υπερβολικά ακριβά και απότυχαν παταγωδώς! Σα να μην έφτανε αυτό, το ευρέως διαδεδομένο παρασιτοκτόνο Roundup της εταιρείας φαίνεται ότι από την αλόγιστη χρήση που του γίνεται, έχει χάσει πλέον την αρχική του δύναμη, ενώ παράλληλα στη αγορά εμφανίστηκαν διάφορα πολύ φτηνότερα αντίστοιχα προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι η πανίσχυρη «πρωτοποριακή» Monsanto να πρέπει να ρίξει τις τιμές της. Έτσι, όχι μόνο εμείς -που είμαστε παντελώς ενάντιοι στα χημικά και τους σπόρους της αγρομπίζνες- αλλά και παραδοσιακοί αντίπαλοί της, όπως η DuPont, να τρίβουν τα χέρια τους!


Και σα να μην έφταναν αυτά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. διερευνά τώρα την πιθανότητα η εταιρεία να έχει υποπέσει και σε μονοπωλιακού τύπου παραβάσεις, που τιμωρούνται πολύ αυστηρά! Τώρα αν σας πω ότι έχω χάσει τον ύπνο συλλογιζόμενη τις κακοτυχίες της «δύσμοιρης» πολυεθνικής, θα με πιστέψετε;

 

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'