Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χωρίς γλουτένη: μπράουνις

της Αλίκης Καλλιάνου Συνταγέςbrownies, χωρίς γλουτένη

Συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας, προσαρμοσμένη ειδικά για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Κλασικός συνδυασμός από μεστή γεύση σοκολάτας με άρωμα πορτοκαλιού, που παράλληλα απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Photo: yasmine.ws
Photo: yasmine.ws

Υλικά - για περίπου 32 κομμάτια

  • 190 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη (κοσκινισμένο)
  • 4 αυγά
  • 225 γρ. βούτυρο σε κύβους
  • 450 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 300 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας (σπασμένη σε κομμάτια)
  • 30γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
  • 2 λουβιά βανίλιας
  • 150γρ. πορτοκάλι σε ξύσμα
  • 50 γρ. ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε μπεν-μαρί βούτυρο και κουβερτούρα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το πορτοκάλι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ζάχαρης. 
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, για να ομογενοποιηθούν και τα χτυπάμε παράλληλα διαρκώς για να μην κόψουν.
Προσθέτουμε αλάτι, αλεύρι και ανακατεύουμε κυκλικά και προς το κέντρο με μία σπάτουλα σιλικόνης.
Βουτυρώνουμε το ταψί και έπειτα το αλευρώνουμε ή διαφορετικά χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και βάζουμε το μίγμα. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου (επειδή η ένταση κάθε φούρνου διαφέρει καλό θα είναι να τα ελέγξουμε από τα 20 λεπτά και μετά). Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κύβους ή κομμάτια-μερίδες. Συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή όποια άλλη γεύση επιθυμούμε.

Θα ξέρουμε πως είναι έτοιμο, όταν έχει κάνει κρούστα τόσο ανάλαφρη ώστε όταν θα πάμε να το ελέγξουμε με το δάκτυλό μας εκείνη να σπάει και να νιώθουμε πως από κάτω όλο το υπόλοιπο μίγμα είναι υγρό. Εγγυημένα νοστιμότερο αποτέλεσμα θα έχουμε αν την ώρα που πρόκειται να το σερβίρουμε, το ζεστάνουμε πρώτα και μετά προσθέσουμε από πάνω το παγωτό.

Πολύ σημαντικό είναι να μη κάψουμε τη σοκολάτα. Θα αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο αν κάνουμε σωστά τη διαδικασία του μπεν-μαρί:
Σε μία κατσαρόλα θα βάλουμε νερό, που ποτέ η επιφάνεια του δε θα φτάνει το σκεύος που θα βρίσκεται η σοκολάτα και θα το φέρουμε σε σημείο βρασμού.
Θα σβήσουμε τη φωτιά και τότε θα προσθέσουμε το σκεύος με τη σοκολάτα για να λιώσει και θα ανακατέψουμε με σύρμα χειρός. Αν δούμε πως η θερμότητα έχει μειωθεί πολύ, τότε ξαναζεσταίνουμε το νερό, σβήνουμε μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού και προσθέτουμε πάλι το σκεύος με τη σοκολάτα.

Εναλλακτικός αγαπημένος συνδυασμός, αντί πορτοκαλιού, η μέντα.

[Η Αλίκη Καλλιάνου είναι σεφ]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'