Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ας αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με ένα ραβανί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χωρίς γλουτένη: μπισκότα εσπεριδοειδών

της Αλίκης Καλλιάνου Συνταγέςχωρίς γλουτένη, μπισκότα, εσπεριδοειδή

Τυχαίνει πολλές φορές να θέλουμε να μασουλίσουμε κάτι γλυκό ή να θέλουμε κάποιο συνοδευτικό για τον καφέ μας, χωρίς να έχουμε τον φόβο πως θα βαρύνουμε το στομάχι μας με πρώτες ύλες που δεν απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Mε αυτά τα μπισκοτάκια έχουμε την καλύτερη λύση: ελαφριά καθώς γίνονται με αλεύρι χωρίς γλουτένη και με τόσα αρώματα φρούτων, που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει!

Photo: foodsforthesoul.net
Photo: foodsforthesoul.net

Μπισκότα εσπεριδοειδών χωρίς γλουτένη

Υλικά

  • ξύσμα από 1 περγαμόντο
  • ξύσμα από 1 σαγκουίνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 200 γραμμ. βούτυρο (χωρίς αλάτι)
  • 2 αυγά
  • 1κ. γλ. baking powder (χωρίς γλουτένη)
  • 350 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή και λίγη επιπλέον για επικάλυψη

Εκτέλεση

Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε στο mixer για 1 έως 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε στο mixer για 3 έως 4 λεπτά, μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, στη συνέχεια τα ξύσματα εσπεριδοειδών και τα χτυπάμε ίσα-ίσα να ενσωματωθούν. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Προσθέτουμε το μίγμα του mixer στο μπολ αυτό και ανακατεύουμε αρχικά με μια σπάτουλα σιλικόνης και στη συνέχεια με τα χέρια, ώσπου η ζύμη να ξεκολλήσει πλήρως από τα τοιχώματα. 

Σχηματίζουμε με τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε αεροστεγώς με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, αφού κόψουμε 2 φύλλα ρυζόχαρτου (περίπου 40-50 εκατοστά μήκος) και την τοποθετήσουμε ενδιάμεσα. Όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, την πατάμε ελαφρώς με το χέρι για να πλατύνει και την απλώνουμε με τον πλάστη. Παίρνουμε ένα κουπ-πατ σε όποιο σχήμα και διάμετρο προτιμάμε και σχηματίζουμε τα μπισκότα μας. Στρώνουμε σε ένα ταψί με χαμηλά τοιχώματα αντικολλητικό χαρτί και τα τοποθετούμε.

Πασπαλίζουμε το καθένα με λίγη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά περίπου. Μόλις βγουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν (ιδεωδώς πάνω σε σχάρα για να μη μαζέψουν υγρασία) και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

Σημειώσεις

  • Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ξύσμα από όποιο φρούτο προτιμάμε.
  • Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ-πατ, χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα τεμάχια και πλάθουμε το καθένα σε μορφή σωλήνα (σε όποια διάμετρο θέλουμε), το τυλίγουμε με μεμβράνη και μετά με αλουμινόχαρτο (σαν καραμέλα) και το τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει για 1 ώρα περίπου. Έπειτα τα ξετυλίγουμε και τα κόβουμε σε όποιο πάχος προτιμάμε και τα τοποθετούμε στο ταψί. Αν θέλουμε, τοποθετούμε τα μισά στο ψυγείο και τα υπόλοιπα τα βάζουμε στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
  • Επειδή η ένταση κάθε φούρνου διαφέρει, καλό θα είναι να τα ελέγχουμε από τα 18 λεπτά και μετά.

[Η Αλίκη Καλλιάνου είναι σεφ]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'