Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η μακαρονάδα της Πέμπτης: για ονειροπόλους

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, φιστίκια Αιγίνης

Μ’ αρέσουν οι ονειροπόλοι: αυτοί που περιμένουν την ώρα, μέσα στην απόλυτη σιγαλιά της αιγινήτικης νύχτας, να ακούσουν το κρακ των φυστικιών που σκάνε μέσα στο περίβλημά τους.
Μ’ αρέσουν ακόμη περισσότερο οι υψηλού γούστου ονειροπόλοι, αυτοί που βρίσκουν ότι αυτό το βυσσινί και το μοναδικό πράσινο της καρδιάς του φυστικιού είναι ο καλύτερος χρωματικός συνδυασμός.

Photo: seriouseats.com
Photo: seriouseats.com

Δεν είναι η εποχή των φρέσκων φυστικιών τώρα. Αυτή θα 'ρθει. Αμφιβάλλω όμως πότε θα 'ρθει ο καιρός των ονειροπόλων. Μοιάζει να έχουν ηττηθεί πλήρως.
Γι' αυτούς λοιπόν μαγειρεύω τη σημερινή μακαρονάδα της Πέμπτης:

Μακαρονάδα με αιγινήτικα φυστίκια

  • 1 φλιτζάνι αιγινήτικα φυστίκια άψητα, ανάλατα
  • αλάτι
  • 500 γρ. πέννες ή τορτιλόνι 
  • 1 μπρόκολο χωρισμένο σε μουκετάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας νιφάδες καυτερής πιπεριάς
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό
  • ½ φλιτζ. δυόσμο
  • 1 ½ φλτζ. άριστο λάδι
  • ½ φλιτζ. πεκορίνο τριμμένο
  • πιπέρι 

Στον καυτό μου φούρνο απλώνω σε καλυμμένη με χαρτί φούρνου λαμαρίνα, τα φυστίκια και τα ψήνω μόνο για 5-6 λεπτά, μόλις να αλλάξουν χρώμα. Τα αφήνω να κρυώσουν.

Βράζω σε αλατισμένο νερό τις πέννες ή τορτιλόνι ή όποιο άλλο κοντό, φαρδύ σωληνωτό μακαρόνι θέλω. Τα τορτιλόνι θέλουν 12 λεπτά: στα 8-9 λεπτά του βρασμού ρίχνω και τα μπουκετάκια από το μπρόκολο. Από το νερό της κατσαρόλας φυλάω, ως συνήθως, ένα ποτήρι.

Ενώ τα μακαρόνια βράζουν: Το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, οι καυτερές νιφάδες και κάμποσο αλατάκι πάνε να συναντήσουν στο γουδί τα σπασμένα φυστίκια. Προσθέτω μετά τον μαϊντανό και τον δυόσμο και τα δουλεύω, να αναμιχθούν πολύ καλά. Σταδιακά και σιγά-σιγά ρίχνω και το ελαιόλαδο μέχρι το πέστο μου (περί αυτού πάλι πρόκειται) να γίνει ομοιογενές. Του προσθέτω και τον καυτό ζωμό από τα μακαρόνια κι αν θέλω, τα μεταφέρω σε κατσαρολάκι ώστε να πάρουν μια μικρή, χαμηλή βράση.

Το τέλος προετοιμασίας-αρχή του γεύματος έφθασε: Τα μακαρόνια συναντούν το αιγινήτικο πέστο μέσα στη μεγάλη σουπιέρα. Στίβω από πάνω το λεμόνι. Το τυρί πασπαλίζεται τελευταίο.

Παραλλαγή: αν το βαλάντιό μας το επιτρέπει παραλείπουμε το μπρόκολο με 2-3 ωραίες, αληθινές γαρίδες ανά πιάτο. Καθαρίζουμε μόνο το κέλυφος του σώματος και το εντεράκι από τη ράχη, τις περνάμε από καυτό τηγάνι με υποψία λαδιού για 2 μόνο λεπτά, ίσα να σφίξει η σάρκα τους και στεφανώνουν τέλεια την ονειροπόλα μακαρονάδα μας.
Απορία: σκέφτομαι να δοκιμάσω με ωμά (άψητα) εντελώς, τα φυστίκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'