Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι Bιεννέζοι θα φαν' λαγάνα

του Δημήτρη Μπούτου ψωμί, Πνύκα, Βιέννη

Το ιστορικό αρτοποιείο του Παγκρατίου «Πνύκα» αύξησε από τον Νοέμβριο που μας πέρασε τα σημεία διάθεσης του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων του κατά ένα- αλλά τι ένα! Μετά τα Εξάρχεια και το Σύνταγμα, σειρά έχει η Αυστρία, η Βιέννη. Ο φούρνος που εδώ και δεκαετίες χαρίζει στους Αθηναίους κρουστά ψωμιά σε πολλές ποικιλίες, έξοχα τσουρέκια, κρουασάν αλλά και παραδοσιακά καλαματιανά λαλλάγγια, σαρακοστιανά και λαμπριάτικα σκευάσματα, παραδίδει τους τελευταίους πέντε μήνες μαθήματα πατριδογευσίας στους κατοίκους της αυστριακής πρωτεύουσας. 

Photo: ough.gr
Photo: ough.gr

Οι ρετσέτες των αρτοποιημάτων απλές και καθαρές από πρόσθετα, τα υλικά δουλεμένα ώστε να δίνουν μεστές και πλούσιες γεύσεις. Το μυστικό της γεύσης τους βρίσκεται στο αλεύρι που αλέθεται στον παραδοσιακό πετρόμυλο, σήμα κατατεθέν της Πνύκας μαζί με το χωριάτικο ψωμί, που συνδυάζει τα ιδεώδη στοιχεία του καλού ψωμιού: τραγανό και καλοψημένο απ' έξω, αφράτο και χρυσαφένιο στο εσωτερικό του. Άκρως χορταστικό και αρωματικό και το καρβέλι ολικής άλεσης ενώ αξίζει κανείς να δοκιμάσει και το νόστιμο και ιδιαίτερο ψωμί από κριθάρι. Ψυχή  του αρτοποιείου από το 1981 ο κύριος Δημήτρης Κότσαρης, που εκείνη τη χρονιά άρχισε να διαθέτει στην οδό Πετράκη του Συντάγματος τα πρώτα δείγματα του εξαίσιου ψωμιού του. Η μεγάλη προσέλευση πελατών ώθησε την οικογένεια να ανοίξει δύο ακόμα καταστήματα σε Παγκράτι και Εξάρχεια και πλέον σήμερα, ένα ακόμα, στη Βιέννη.

Πώς όμως προέκυψε η ιδέα για την επέκτασή τους εκεί; «Στην Αυστρία βρεθήκαμε με τον πατέρα μου πριν από περίπου επτά χρόνια για να αγοράσουμε τον ηλεκτρικό φούρνο στον οποίο ψήνουμε το ψωμί. Είδαμε πώς έχει η ελληνική αγορά της χώρας και διαπιστώσαμε ότι οι Αυστριακοί τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τα ελληνικά προϊόντα, κυρίως το ελαιόλαδο και τη φέτα» αναφέρει ο Γιώργος Κότσαρης, γιος του ιδρυτή και σημερινός ιδιοκτήτης. «Πρόκειται για λαό με μακρά παράδοση στο ψωμί, αλλά, παρότι εξαιρετικής ποιότητας, τα αρτοσκευάσματά τους είναι κυρίως βιομηχανοποιημένα». Φαίνεται λοιπόν πως εκτίμησαν το χειροποίητο ελληνικό ψωμί της Πνύκας, χωρίς ίχνος συντηρητικών και βελτιωτικών.

Πρώτα στις προτιμήσεις τους τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, η αυξημένη ζήτηση των οποίων έπεισε τους υπεύθυνους του καταστήματος να τα διαθέτουν ολοχρονίς. Ξεχωριστή θέση στις επιλογές τους έχουν και οι πίτες, ιδίως η σπανακόπιτα· πάντοτε ζεστές και φρέσκες. «Αυτό που τους εντυπωσιάζει είναι η τιμή των σκευασμάτων» σημειώνει ο Γιώργος Κότσαρης. «Τα δικά τους καλής ποιότητας ψωμιά πωλούνται από 6 ως και 8 ευρώ ενώ το δικό μας ολικής άλεσης δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ το κιλό. Όταν δε ανακοινώσαμε πως για το κουλούρι θα χρεώνονται 1 ευρώ ανά 100 γραμμάρια, νόμισαν πως η τιμή αφορούσε το ένα τεμάχιο. Γενικά εκπλήσσονται με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας». 

Το κατάστημα της οδού Landsgrongasse φέρει την επιγραφή «ΠΝΥΚΑ» με ελληνικούς χαρακτήρες, διατηρώντας αναλλοίωτη την επωνυμία του αρτοποιείου. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από την πλατεία του Aγίου Στεφάνου και πλέον συγκαταλέγεται στα αγαπημένα στέκια των Βιεννέζων. Το ψωμί και όλα τα σχετικά σκευάσματα αποστέλλονται από τη "ναυαρχίδα" του Παγκρατίου αλλά σύντομα προβλέπεται και η δημιουργία εργαστηρίου για αποδοτικότερη παραγωγή και διάθεση.

Επιστρέφοντας στα καθ' ημάς, οι ερχόμενες ημέρες είναι ξεχωριστές για το αρτοποιείο.
Εν όψει Καθαράς Δευτέρας παραμένει ανοιχτό από το βράδυ της Κυριακής ως αργά τη Δευτέρα, πουλώντας πάνω από πέντε χιλιάδες λαγάνες λευκές και ολικής άλεσης, σε τιμή μεταξύ 2,5 και 3 ευρώ. Η ουρά συνήθως ξεπερνά τα δύο τετράγωνα, οπότε σπεύσατε στην Πνύκα για αχνιστή, λαχταριστή, παραδοσιακή λαγάνα αλλά και πολλά ακόμα καλούδια των ημερών φτιαγμένα με περισσή φροντίδα: χαλβάς σιμιγδαλένιος, λουκουμάδες, σκαλτσούνια και νηστίσιμα σοκολατάκια.

Πνύκα
Φούρνος: Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ.: 210 72 51 941
Πρατήριο Συντάγματος: Πετράκη 24, τηλ.: 210 32 45 162
Πρατήριο Εξαρχείων: Τοσίτσα 26, τηλ.: 210 38 12 817

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'