Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ένα ψάρι καταδικασμένο να πετύχει!

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςψάρι ψητό, στείρα, ροφός, σφυρίδα

Ψάρι στο σπίτι; Συχνά μοιάζει προβληματικό και ριψοκίνδυνο. Στην πραγματικότητα δεν είναι όμως. Δεν μιλάω βέβαια για ψάρι στα κάρβουνα - εδώ χρειάζεται τέχνη και ως γνωστόν ο καλός ο ψήστης κάνει τη διαφορά στις ψαροταβέρνες.

Ξεχνάω τα κάρβουνα λοιπόν κι ανοίγω τον φούρνο της κουζίνας μου. Δεν θέλει και πολλά στολίδια άλλωστε το ψαράκι, λίγο λάδι, πολύ αλάτι, άντε και κανένα μυρωδικό του είναι υπεραρκετά.
Με την προϋπόθεση ότι είναι φρέσκο ασφαλώς!

Την συνταγή που ακολουθεί μου την έμαθε φίλος Ιταλός μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Και μετά από πάρα πολλές δοκιμές κατέληξα ότι αυτό το ψάρι που ψήνεται σε ένα "χαλί" από πατάτες έχει μια ιδιαιτερότητα: Είναι αδύνατον να αποτύχει!

Ψάρι με πατάτες στο φούρνο

  • 1 ψάρι γύρω στο 1½ κιλό ή λίγο μεγαλύτερο, μέχρι 2 κιλά. Στήρα (νούμερο ένα στις προτιμήσεις μου), ροφός, σφυρίδα- όλα κάνουν.
  • πατάτες (όσες χρειάζονται για να στρωθεί το ταψί)
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • κλαράκια δενδρολίβανο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Κατ' αρχήν να επιμείνω στο μέγεθος του ψαριού: δεν πρέπει να είναι μικρότερο από ενάμιση κιλό, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από δύο κιλά. Διαφορετικά δε θα μπορεί να "συγχρονιστεί" με τις πατάτες στο ψήσιμο.

Κόβω τις πατάτες σε χοντρούτσικες ροδέλες. Λαδώνω ενα ταψί που θα χωράει το ψάρι ή το στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Από πάνω απλώνω τις πατάτες έτσι ώστε να καλύπτει λίγο η μια την άλλη.
Τις αλατίζω (όχι πολύ αλάτι γιατί μετά θα πάρουν και το αλάτι του ψαριού), σκορπίζω κλαράκια δενδρολίβανο ή κάποιο άλλο μυρωδικό (ρίγανη ή θυμάρι ας πούμε) και περιχύνω με λίγο λάδι.
Ακουμπώ από πάνω το ψάρι το οποίο έχω αλατίσει καλά και το έχω λαδώσει. Αν περισσεύει λίγο, κόβω με ενα ψαλίδι την άκρη της ουράς. Σκορπώ γύρω γύρω σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, με την φλούδα τους.
Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Το περιχύνω με 1 ποτήρι λευκό κρασί και ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 220. Το αφήνω για  10 λεπτά στους 220, σβήνω το φούρνο και το αφήνω μέσα για λίγη ώρα, να μελώσουν οι πατάτες και να γίνουν ακαταμάχητες.
Το σερβίρω μέσα στο ταψί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'