Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ας αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με ένα ραβανί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μελωμένο κριθαράκι της άνοιξης

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκριθαράκι, κουκιά, φέτα

Ένα πιάτο παντός καιρού: το ετοιμάζω όλες τις εποχές, με όποιο φρέσκο λαχανικό βγάλει ο κήπος μου: κυβάκια από τρυφερά κολοκυθάκια, φασολάκια ή μελιτζάνες το καλοκαίρι, ψιλοκομμένο λάχανο, άγρια χόρτα ή σπανάκι το χειμώνα. Μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε το ιταλιάνικο ριζότο, κρεμώδες και μελωμένο αλλά και απαραίτητο να κρατάει λίγο στο δόντι.

Μελωμένο κριθαράκι με κουκιά, φέτα και λεμόνι - για 3 έως 4 άτομα

  • ½ φλιτζάνι από καλό ελαιόλαδο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 φλιτζάνια φρέσκα κουκιά
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • ½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι και κόκκινο πιπέρι ή νιφάδες ξερής καυτερής πιπεριάς
  • 7-8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο άγριο μάραθο ή άνιθο
  • ¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ φλιτζ. κομμένο φρέσκο σκόρδο (προαιρετικά)
  • 2-3 φλιτζ. τυρί φέτα σπασμένη με το πηρούνι

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και περνάμε το σκόρδο και τα κουκιά για δέκα λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας ώστε να αναμειχθεί με το λάδι και να γυαλίσει καλά.
Τα σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε λιγάκι (δεν ξεχνάμε τη φέτα, που είναι ακρετά αλμυρή) και βάζουμε και τα πιπέρια.

Έχουμε δίπλα τον ζωμό, πολύ καυτό. Ρίχνουμε λοιπόν σταδιακά από λίγο λίγο ζωμό ανακατεύοντας καλά αλλά μαλακά. Όσο απορροφά το ζυμαρικό, τόσο προσθέτουμε ζωμό. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε τον μάραθο ή τον άνιθο αλλά κρατάμε και λίγο στην άκρη για το στόλισμα του πιάτου. Συνολικά το κριθαράκι θα χρειαστεί περίπου ένα 20λεπτο ώστε να είναι έτοιμο, αλ ντέντε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε (αν βάλουμε) το φρέσκο σκόρδο, τον χυμό του λεμονιού, 1½ φλιτζάνι φέτα και το ξύσμα. Ανακάτεμα και δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση ως προς το αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με τον μάραθο/άνιθο και σερβίρουμε αμέσως. Δεν περιμένει.

Από δίπλα δεν ξεχνάμε και το σκεύος μας με τη φέτα, όλο και κάποιος θα θέλει να προσθέσει παραπάνω στο πιάτο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'