Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βόλτα στο δάσος του Γράμμου

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταΜέλιντρα, οικοτεχνία, Γράμμος, γλυκά, σάλτσες

«Ταξιδέψτε μαζί μας σε έναν ευρηματικό κόσμο γεύσεων του δάσους» - αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα για τα "Μέλιντρα", την μικρή οικοτεχνία του οικισμού της Θεοτόκου, στα Μαστοροχώρια Ηπείρου. Στον γραφικό οικισμό, χτισμένο δίπλα στον ποταμό Σαραντάπορο, η οικογένεια Καρανίκα αποφάσισε να κλείσει όλο το μεράκι και την αγάπη της για την άγρια φύση σε καλαίσθητα βαζάκια με γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ηδύποτα και σάλτσες. Από το 2007 οι γονείς Γιώργος και Παρασκευή, η κόρη τους Σταυρούλα και ο γιος τους Θωμάς στηρίζουν από κοινού την οικογενειακή επιχείρηση σε μία προσπάθεια να προβάλλουν πέρα από τα προϊόντα τους και το πολιτιστικό παρελθόν του τόπου.

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Μέλιντρα, Παρασκευή και Γιώργος Καρανίκας
Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Μέλιντρα, Παρασκευή και Γιώργος Καρανίκας

Η σκληρή δουλειά της συγκομιδής των άγριων φρούτων βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια της οικογένειας. Ο κύριος Γιώργος, μανιώδης τροφοσυλλέκτης, βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο δάσος του Γράμμου, όπου μαζεύει άγρια βατόμουρα, άγρια λευκά μούρα, άγρια κράνα, άγρια κεράσια και πολλούς ακόμα καρπούς που αποτελούν την πρώτη ύλη για τις γλυκές δημιουργίες της οικοτεχνίας. Χωρίς συντηρητικά, πρόσθετα ή αρώματα και βασισμένοι στις τοπικές παραδοσιακές συνταγές, δημιουργούν σκευάσματα έξοχα τόσο γευστικά όσο και ποιοτικά. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουν να διατηρήσουν τη γεύση και τα αρώματα των καρπών αναλλοίωτα ακόμα και στις μαρμελάδες: παρότι τα φρούτα πολτοποιούνται, τα μοναδικά συστατικά που προστίθενται είναι ζάχαρη και χυμός λεμονιού. Με αυτή τη μέθοδο οι μαρμελάδες δε στερούνται στο ελάχιστο τη γεύση και το άρωμα των άγριων καρπών.

Φυσικά η βαθιά γνώση της οικογένειας για τα εδώδιμα της περιοχής και τις σχετικές συνταγές δεν είναι τυχαία. Για περίπου δύο δεκαετίες διατηρούσαν εστιατόριο στο ίδιο σημείο που σήμερα βρίσκεται το εργαστήριο και εκθετήριό τους, στη Θεοτόκο. Η πολύχρονη επαφή όλων των μελών με το φαγητό και τα παραδοσιακά μαγειρέματα φαίνεται από τον τρόπο που περιγράφουν την προσπάθειά τους από τη συγκομιδή ως την έκθεση των σκευασμάτων. Έχουν ανεπτυγμένο ένστικτο ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούν και όποιος τους ακούσει να μιλούν για όσα παράγουν, θα καταλάβει πως η κινητήριος δύναμή τους δεν είναι το κέρδος αλλά η αγάπη για τη φύση και τον τόπο τους.

«Η σκέψη για την οικοτεχνία άρχισε όταν οι φίλοι μας που δοκίμαζαν γλυκά και ηδύποτα που φτιάχναμε ξεκίνησαν να τα ζητούν για το σπίτι τους. Τότε σκεφτήκαμε πως με αργά βήματα, χωρίς βιασύνη και επιμένοντας στην ποιότητα των προϊόντων θα μπορούσαμε να κινηθούμε και εμπορικά», αναφέρει η Σταυρούλα Καρανίκα, νεαρή μάχιμη δικηγόρος, που μοιράζει τον χρόνο της σε δικόγραφα και ευωδιαστές κατσαρόλες με μαρμελάδες. «Ωστόσο οι φίλοι παραμένουν οι βασικοί δοκιμαστές κάθε νέου πειραματισμού μας· εξελίσσουμε ασταμάτητα τις μαρμελάδες και τις σάλτσες μας».

Σχετικά με το μέλλον και το πώς φαντάζεται τη δική της επαγγελματική πορεία, δείχνει σταδιακά να επιλέγει την οικογενειακή επιχείρηση και τη ζωή στη Θεοτόκο. «Πιστεύω πως σε λίγο καιρό θα αφιερώσω τον χρόνο μου κυρίως στην επιχείρηση, περιορίζοντας τα δικηγορικά μου καθήκοντα, καθώς αυτή η ενασχόληση με ηρεμεί, μου χαρίζει άλλη ποιότητα ζωής». Με τους πειραματισμούς της ενισχύει τη μεγάλη ποικιλία των δημιουργιών της οικογένειας: εκτός των γλυκών κουταλιού, στα Μέλιντρα βρίσκει κανείς συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων, άγρια βότανα καθώς και κεραλοιφές με ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Ξεχωριστές και οι αλμυρές δημιουργίες -κυρίως οι γλυκόξινες σάλτσες και οι σαλάτες- που φτιάχνονται με όσα καλλιεργούν οι ίδιοι στον λαχανόκηπό τους, αξιοποιώντας σπόρους από ντόπιες ποικιλίες. «Βρισκόμαστε συχνά σε ανταλλαγές με μέλη από διάφορες ομάδες του Πελίτι ανά την Ελλάδα, καθώς φυλάσσουμε πάντοτε σπόρους από τις παλαιότερες σοδειές μας, για να διατηρούμε ανόθευτη την κάθε ποικιλία». Προς ώρας διαθέτουν τα προϊόντα τους σε επιλεγμένα παραδοσιακά παντοπωλεία κυρίως στην Αθήνα ενώ δε λείπουν οι πρώτες κινήσεις για να ταξιδέψουν τα Μέλιντρα και εκτός συνόρων.

Σάλτσα ντομάτας από την ντόπια ποικιλία ντομάτας της Γιαγιάς
Σάλτσα ντομάτας από την ντόπια ποικιλία ντομάτας της Γιαγιάς

Για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τα λαχταριστά σκευάσματα, η οικογένεια παρέχει τη δυνατότητα αποστολής τους κατ' οίκον, όπου και αν βρίσκεστε. Στην ιστοσελίδα της οικοτεχνίας μπορείτε να δείτε περισσότερα γύρω από τις δημιουργίες της και να εντοπίσετε τα σημεία πώλησής τους.

Συμβουλή: Ανάμεσα σε όλα τα νόστιμα "Μέλιντρα" που πιθανώς δοκιμάσετε, αναζητήστε την λαχταριστή έτοιμη σάλτσα ντομάτας, φτιαγμένη από ώριμες ντομάτες ντόπιας ποικιλίας, ψιλοκομμένες πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, μαϊντανό και βασιλικό. Ιδεώδης επιλογή για κοκκινιστά πιάτα και ικανή να απογειώσει ως και τα πιο αδιάφορα ζυμαρικά (αν φυσικά δεν έχετε ξοδέψει τη μισή σε κλεφτές, ωμές κουταλιές όσο αυτά βράζουν).

Μέλιντρα - Οικοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων
Θεοτόκος Μαστοροχωρίων, Δήμος Κόνιτσας
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Θεοτόκος: 26550 81280
Αθήνα: 210 70 10 034, 694 56 61 522
Ηλεκτρονική Δ/νση: melintra.com
Email: contact@melintra.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'