Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βάλε μου να πιω και ξαναβάλε μου

του Δημήτρη Μπούτου κόκκινο κρασί

Τσικνοπέμπτη, δηλαδή μέρα κρεοφαγίας σε όλες τις εκδοχές: κοκορέτσι, μπριζόλες, τηγανιές, παϊδάκια, μεζέδες - οι περισσότεροι θα δοκιμάσουμε έστω μία από τις παραπάνω λιχουδιές, οι μερακλήδες περισσότερες. Με τι κρασί θα τις συνοδεύσουμε όμως; Κόκκινο, λευκό ή μήπως ροζέ;

Photo: goodfon.com
Photo: goodfon.com

Γευσιγνώστες και καλοφαγάδες επιμένουν: είτε στυφά και υπεραλκοολούχα είτε ελαφρύτερα, φρέσκα και δροσερά, τα κρασιά που θα βρεθούν δίπλα στα ψητά και τηγανητά πιάτα της ημέρας θα πρέπει να έχουν ένα και μοναδικό κοινό στοιχείο: το κόκκινο χρώμα. Μπορεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους αριθμούς, να αγαπάμε περισσότερο τα λευκά, "κομψά" κρασιά, εντούτοις στις ερυθρές ποικιλίες μπορούμε να βρούμε γλυκά και πικάντικα αρώματα, γευστικό πλούτο αλλά και πολλά ωφέλη για την υγεία, καθώς την άποψη των παραπάνω συμμερίζονται και οι της επιστημονικής κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια είχουν εκπονηθεί ουκ ολίγες έρευνες σχετικά με τις θετικές επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα ευεργετήματά του ωστόσο φαίνεται να μην εξαντλούνται σε αυτές, αφού μία πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το νοσοκομείο Henry Ford του Detroit κατέληξε πως τα κόκκινα σταφύλια, και κατ' επέκταση το παραγόμενο κόκκινο κρασί, συντελούν σημαντικά στην προστασία μας από την απώλεια ακοής και τη γνωστική εξασθένηση. Υπεύθυνη γι'αυτό το έργο είναι η ρεσβερατρόλη, η αντιοξειδωτική ουσία του κόκκινου κρασιού, που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού του. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν στα -πολυταλαιπωρημένα - χοιρίδια των εργαστηρίων του νοσοκομείου και έδειξαν πως υπέφεραν λιγότερο από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του παρατεταμένου θορύβου εκείνα που προηγουμένως είχαν καταναλώσει ρεσβεταρόλη κατά οιονδήποτε τρόπο.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει διαπιστωθεί από σχετικές έρευνες πως το κόκκινο κρασί έχει ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς. Το φαινόμενο αυτό είχε χαρακτηριστεί ως "Γαλλικό Παράδοξο", καθώς οι κάτοικοι της Γαλλίας, που το καταλώνουν συστηματικά με τα γεύματά τους, παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο νεότερα δεδομένα έδειξαν πως η ευνοϊκή αυτή επίδραση δεν ήταν προνόμιο αποκλειστικά των ερυθρών οίνων, παρά μέρος της γενικής ωφέλιμης δράσης του αλκοόλ σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.

Με την ρεσβεταρόλη τα πράγματα είναι διαφορετικά· η ισχυρή αυτή ουσία φαίνεται ικανή να προστετεύει τον οργανισμό από φλεγμονώδεις διαδικασίες που προκαλούν την απώλεια ακοής και να διαθέτει σημαντικές ιδιότητες αντιγήρανσης, κυρίως ως προς τη γνωστική λειτουργία. Η δυναμική προστασία της βασίζεται στην πρωτεΐνη που περιέχει, την κυκλοοξυγενάση-2, που βοηθά στον σχηματισμό του οξυγόνου. Αυτό με τη σειρά του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική "σηματοδότηση" καθώς εξασφαλίζει τον απαραίτητο ρυθμό μετάδοσης των εντολών μεταξύ όλων των κυττάρων και κυρίως των εξόχως σημαντικών του νευρικού μας συστήματος.

Κόκκινο κρασί λοιπόν για σήμερα και ασφαλώς ελληνικό. Οι διαθέσιμες εγχώριες ποικιλίες πολλές: Κοτσιφάλι και Λημνιό για τους λάτρεις των ζωικών και ανάλαφρων μυρωδιών, Αγιωργίτικο και Νεγκόσκα για όσους αγαπούν τις έντονες και φουτώδεις γεύσεις. Πιο ισχυρές επιλογές, γευστικά και αρωματικά, η Μαυροδάφνη και το Ξινόμαυρο, όπως και τα σχετικά "καθυστερημένα" ως προς την άφιξή τους στην Ελλάδα (περί το 2006) κρασιά της ποικιλίας Syrah.

Και αν ξεπεράσετε το σύνηθες μέτρο με δύο, τρία ή και τέσσερα παραπάνω ποτήρια κόκκινου κρασιού, να θυμάστε πως έχετε με το μέρος σας σύσσωμη την ερευνητική ομάδα του νοσοκομείου του Detroit!

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'