Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

μ όπως μέλι

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόνταμέλι, Κέρκυρα, Ερείκουσσα

Ένα μικρούλι "μ". Αυτό είναι το λογότυπο για την ετικέτα που κοσμεί τη συσκευασία των βάζων με μέλι που παράγει η "Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης". Αυτή η μίνιμαλ ετικέτα με το μ διακρίθηκε ως η καλύτερη συσκευασία του 2011 στον διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ιταλία, από ινστιτούτα και οργανισμούς για τη βιολογική γεωργία. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι το μέλι του κυρίου Βασιλάκη πήρε- ανάμεσα σε 170 συμμετοχές- ασημένιο μετάλλιο ποιότητας στην κατηγορία polyfloral, δηλαδή ποικίλης ανθοφορίας.

Και να φανταστεί κανείς ότι ο επικεφαλής της εταιρείας, Παναγιώτης Βασιλάκης, μέχρι το 2001 ήταν παιδί της πόλης. Της Αθήνας. Τεχνικός σύμβουλος στην Opel, θέλησε να αλλάξει ζωή και επαγγελματικό αντικείμενο. Εδώ έπαιξε ρόλο ένα τυχαίο γεγονός, 20 χρόνια πριν.

Το 1981 ο πατέρας του είχε βρει τυχαία ένα μελίσσι και το έπιασε. Ναι, τα σμήνη μελισσών πολλές φορές χάνονται, αποδημούν, όπως αναφέρεται στον Αστικό Κώδικα, ο οποίος τα αναγνωρίζει ως «αδέσποτα». Εκείνο το αδέσποτο μελίσσι, ο πατέρας Βασιλάκης το χάρισε στον αδερφό του, Χρύσανθο. Εκείνος ασχολήθηκε με το μελίσσι, έκανε και δεύτερο, πέμπτο, δέκατο, έφτασε στα 240 μελίσσια και ζούσε από την παραγωγή μελιού. Πέθανε σε ατύχημα και τα μελίσσια τα πήρε ο γιος του. 

Όταν ο κύριος Βασιλάκης αποφάσισε να ζήσει στην Κέρκυρα, σκέφτηκε να ασχοληθεί με το μέλι και ρώτησε τον ξάδερφό του. Μόλις είδε πώς λειτουργεί η κοινωνία των μελισσών, μαγεύτηκε. «Αδιαφορούν για εμάς, για τους ανθρώπους, κάνουν τη δουλειά τους, είναι μια συγκλονιστική κοινωνία», λέει. Άρχισε να μαθαίνει, μπήκε σε πρόγραμμα νέων αγροτών και το 2003, με πρόγραμμα Leader και έφτιαξε μια πρότυπη μονάδα τυποποίησης μελιού. Πρόκειται για την πρώτη βιολογική μονάδα στην Κέρκυρα. Μόλις ολοκληρώθηκε, πιστοποιήθηκε τόσο το προϊόν όσο και η μονάδα, το 2006.

Αυτή τη στιγμή διαθέτει 500 κυψέλες, με τις 60 να βρίσκονται στην Ερείκουσσα, το βορειότερο ελληνικό νησί του Ιονίου. Αυτό το μέλι κυκλοφορεί με την ονομασία "Μέλι Ερείκουσσας". Τα υπόλοιπα τα έχει σε έξι σημεία στην Κέρκυρα, μαζεύοντας έξι διαφορετικές ποικιλίες. Ανακατεύει και παράγει το προϊόν που λέγεται "Μέλι Κέρκυρας".
Ετησίως παράγει 3,5 ως 4 τόνους, εκτός από την περσινή χρονιά που οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να παραχθούν περισσότεροι από 3 τόνοι. «Η Κέρκυρα είναι νησί κι επειδή το μέλι μας είναι βιολογικό, δεν υπάρχει δυνατότητα απεριόριστης παραγωγής. Θέλουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για το προϊόν μας».

Το μέλι πωλείται στην Κέρκυρα ενώ φέτος έγιναν τοποθετήσεις σε delicatessen καταστήματα στην Αθήνα και την Πάτρα. Όλο αυτό έγινε «με πολλή δουλειά, ουσιαστικά από το 2007 και μετά».
Όχι ότι είναι όλα ρόδινα αλλά ο κύριος Βασιλάκης ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και όπως λέει «η απόφασή μου να φύγω από την Αθήνα και να έρθω στην Κέρκυρα για να γίνω παραγωγός μελιού είναι η καλύτερη της ζωής μου».

Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης
Βάτος Κέρκυρας
Τηλ.: 26610 95148 
mrhoney.eu

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'