Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι ελιές να φυτέψω;

Α΄ΒοήθειεςΠρώτες βοήθειες, ελιές, δενδρύλλια

Στο bostanistas απαντάμε σε όλες τις κηπουρικές και μαγειρικές απορίες σας όλη μέρα, κάθε μέρα. Στέλοντας ένα μήνυμα εδώ ή συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο διατυπώνετε τις ερωτήσεις σας και εμείς φροντίζουμε να σας απαντήσουμε έγκαιρα και έγκυρα.

Photo: psmildred/Flickr
Photo: psmildred/Flickr

Ερώτηση

Θέλω να φυτεύσω ελιές σε ένα χωράφι μου στην περιοχή της Τανάγρας.
Χρειάζομαι σχετικές πληροφορίες για τα δενδρύλλια, τις τιμές τους και πού μπορώ να τα προμηθευτώ.

Ελένη Αγρίου

Απάντηση

Αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε την καταλληλότητα του χωραφιού σας. Βασικό κριτήριο είναι η ύπαρξη ελαιόδεντρων στην γύρω περιοχή, που να μην έχουν ζημιωθεί για περίπου μία εικοσαετία από παγετό. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί η καλή στράγγιση του εδάφους, καθώς η ελιά ως είδος είναι ευαίσθητη στην υπερβολική εδαφική υγρασία. Η συνήθης "σωστή" απόσταση μεταξύ των δέντρων, ανάλογα με το έδαφος βέβαια, είναι μεταξύ 7 και 8 μέτρων.

Το δεύτερο σημαντικό που πρέπει να κάνετε, είναι να ελέγξετε ποιες ποικιλίες έχει η περιοχή, ώστε και εσείς να απευθυνθείτε σε μία από αυτές. Αρα το τι ελιές θα φυτέψετε θα το μάθετε ρωτώντας τον γείτονά σας και φυσικά έναν γεωπόνο της περιοχής, για προβλήματα που ίσως υπάρχουν με κάποια ποικιλία.

Το τρίτο βασικό είναι να κάνετε δειγματοληψία εδάφους όπως θα σας την υποδείξει κάποιος που γνωρίζει (τρόπος, βάθος, σημεία λήψης) ώστε να πάρετε αρκετά δείγματα και να κάνετε ανάλυση του εδάφους σας. Μια αρκετά οικονομική λύση είνα να επισκεφθείτε στο εργαστήριο του ΕΘΙΑΓΕ  (Λυκόβρυση) από το οποίο θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για την καταλληλότητα και τις ανάγκες του εδάφους, πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σε 3-4 χρόνια έναν παραγωγικό ελαιώνα.
Οι τιμές των δενδρυλλίων των ελαιόδεντρων στην αγορά κυμαίνονται από 3 έως 5 ευρώ, αναλόγως μεγέθους, ηλικίας κλπ. Συνήθως τα βρίσκετε σε ηλικία 2 έως 3 ετών και σε όλες τις ποικιλίες: Κορωνέικη, Μανάκι, Μεγαρίτικη, Αμφίσσης, Χαλκιδικής και πολλές άλλες.

Φυτώριο Αμαδρυάς, Παλλήνη
Tηλέφωνα επικοινωνίας: 210 66 65913, 697 4056 666

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'