Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλλιέργησέ με

του Δημήτρη Μπούτου Νέες καλλιέργειες, συνέδριο, έκθεση

Στέβια, ιπποφαές, κρανιά, blueberry, goji berry, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρόνια και αρωματικά φυτά- αυτοί είναι οι "πρωταγωνιστές" της φετινής έκθεσης-συνεδρίου με θέμα "Νέες καλλιέργειες, προοπτικές και δυνατότητες" που εκτυλίσσεται εδώ και τρεις ημέρες (1,2 και 3 Μαρτίου) στο Εκθεσιακό Κέντρο Ξιφασκίας του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Η διοργάνωση χωρίζεται σε δύο μέρη, το εκθεσιακό και εκείνο των συνεδρίων. Το πρώτο, με γενικό τίτλο "Ελαιοτεχνία 2013" και θέμα τη μεσογειακή ελιά και το παραγόμενο ελαιόλαδο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς λαμβάνουν μέρος επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τυποποίηση και την συσκευασία ελαιόλαδου έως και τα ελαιοκομικά και ελαιουργικά μηχανήματα. Από τις πιο ενδιαφέρουσες "γωνιές" της έκθεσης, εκείνη της αφυδάτωσης του διφασικού ελαιοπυρήνα στο περίπτερο της εταιρείας ΣΕΚΕ. Πρόκειται για «μία λύση οικονομικά βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον», όπως ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, καθώς αποδεικνύεται πως τα διφασικά ελαιοτριβεία έχουν εντοπίσει τρόπους για να διαχειρίζονται σωστά τα υποπροϊόντα τους, μετατρέποντάς τα σε καύσιμη ύλη (πυρηνόξυλο, πέλλετς, μπριγκέτες) και κομπόστ, που αξιοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό ή ζωοτροφή.

Μεγάλος ο αριθμός και των παραγωγών ελαιόλαδου, που προέρχονται από όλη την Ελλάδα, αφού ειδικά για την φετινή διοργάνωση έχει προγραμματιστεί δυναμική επικοινωνία με όλες τις περιφέρειες και τα επιμελητήρια για συμμετοχή των μικροπαραγωγών κάθε νομού. Ξεχωριστή θέση όμως στις προτιμήσεις των επισκεπτών έχουν τα περίπτερα αρωματικών φυτών και των παραγόμενων προϊόντων τους, όπως εκείνο του ειδικευμένου φυτώριου Μύρτις. Πέρα από τις προτάσεις για τους επίδοξους καλλιλεργητές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αρωματικά νερά και έλαια της εταιρείας, που παράγονται από την απόσταξη λεβάντας, ρίγανης, μέντας, φασκόμηλου και μελισσόχορτου.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διενεργούμενος στα πλαίσια της έκθεσης διαγωνισμός ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ, που εξελίσσεται σε δύο σκέλη: το πρώτο αφορά διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Ελαιολάδου.

Όμως και το συνεδριακό κομμάτι της έκθεσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο. Καθηγητές Γεωπονικών Τμημάτων, έμπειροι επιχειρηματίες αλλά κυρίως έμπειροι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν γνώσεις και προτάσεις στους συνέδρους, καλύπτοντας το κενό της ενημέρωσης για τις σύγχρονου τύπου καλλιέργειες που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των νέων αγροτών. 

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Το ξεχωριστό στοιχείο του εν λόγω συνεδρίου είναι η επιτόπια πρακτική επίδειξη σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες, αφού στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του διοργανώνονται σχετικά εργαστήρια (workshops) που αυξάνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και σίγουρα το καθιστούν απόλυτα χρηστικό για υποψήφιους επιχειρηματίες. Βέβαια η έκθεση απευθύνεται και σε ενεργούς αγρότες που αναζητούν τεχνικές για να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους ή να πειραματιστούν με νέα είδη. 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία κάνουν τους υπεύθυνους της διοργάνωσης να την χαρακτηρίζουν μέχρι στιγμής ως μία «τάση φυγής προς τα μπρος» όσον αφορά τις προτάσεις και τις λύσεις που προτείνονται σε νέους και παλαιότερους καλλιεργητές. 

Η έκθεση διενεργείται ως και αύριο, Δευτέρα 4 Μαρτίου, και είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ. ενώ το συνέδριο ως σήμερα, Κυριακή. Και τα δύο λαμβάνουν χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Ξιφασκίας του Πρώην Δυτικού Αερδοδρομίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση "Ελαιοτεχνία 2013" μπορείτε να δείτε στον σχετικό σύνδεσμο eleotexnia.gr ενώ αναλυτικά το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες και τα στοιχεία επικοινωνίας έκθεσης και συνεδρίου βρίσκονται στην ιστοσελίδα agrorama.com.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'