Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βολτάρει και γουστάρει ο Σαλονικιός!

του Άρη Τσανακλίδη Μαγειρικές ιστορίεςstreet food, παντσετάκια

Μεγάλωσα σε μια πόλη, που το λεγόμενο street food το ανήγαγε σε επιστήμη. Ονόματα θρυλικά του παρελθόντος φέρνουν χαμόγελα και γαργαλητά στο στομάχι μου.

Photo: jaaronfarr/Flickr
Photo: jaaronfarr/Flickr

Ο κουλουρτζής που είχε το άσπρο σακάκι του γιατρού και σέρβιρε το τραγανό κουλούρι με ένα κομμάτι απο Κασέρι Σόχου και ένα τέλεια βρασμένο αυγό στη Διαγώνιο, η Κληματαριά και ο Ξενοφώντας με τον αξεπέραστο γύρο, το Κεφίρ, η Χορτοφαγία, ο Όλυμπος με τις εξαιρετικές χορτόπιτες. Η Δωδώνη με την μπουγάτσα με τον κιμά, τα Βομβίδια στην αγορά Μοδιάνο με τα μαγικά σουτζουκάκια και πολλά άλλα. Έχοντας γυρίσει ατέλειωτες ώρες με τα πόδια αυτή την όμορφη πόλη, είχα τη χαρά να δοκιμάσω όλες αυτές τις επίγειες απολαύσεις. Φυσικό είναι λοιπόν να λατρεύω το street food και πάντα να φαντάζομαι μια ολόδική μου καντίνα, (gourmet food trucks) τα λένε τώρα οι αμερικάνοι, και να σερβίρω τις δικές μου, πειραγμένες εκδοχές.
Να μια λοιπόν που μου ήρθε τώρα στο μυαλό:

Καραμελωμένα παντσετάκια με πολίτικη σαλάτα και καυτερή μουστάρδα σε φρυγανισμένη φοκάτσια

  • 500 γρ. παντσέτα
  • λίγο μέλι
  • 50 ml σόγια
  • 100 γρ. κέτσαπ
  • 4 φοκάτσια
  • μισό λάχανο τριμμένο
  • δύο καρότα τριμμένα
  • μισή σελινόριζα τριμμένη
  • μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • πικάντικη μουστάρδα
  • μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. χονδρό αλάτι
  • ξύδι και ελαιόλαδο 
  • 50 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε το μισό αλάτι και όλη τη ζάχαρη με δύο ποτήρια νερό και ένα σφήνακι ξύδι και βράζουμε σ' αυτό το ζωμό τα παντσετάκια για μια ώρα περίπου μέχρι να είναι τρυφερά. Με το υπόλοιπο αλάτι τρίβουμε το λάχανο, τη σελινόριζα και το καρότο για να χάσουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και την πιπεριά και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ξύδι (ένα σφηνάκι). Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κέτσαπ, τη σόγια, το μέλι και αλείφουμε τα βρασμένα παντσετάκια καλά. Στη συνέχεια τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν μια ωραία και τραγανή κρούστα. Ψήνουμε και τις φοκάτσιες, αλείφουμε με τη μουστάρδα, τοποθετούμε τα παντσετάκια με την πολίτικη σαλάτα και σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άρη Τσανακλίδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'