Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πεντάχρονοι οικολόγοι

της Χριστίνας Ταχιάου Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Θεσσαλονίκη, νηπιαγωγείο

Στο θερμοκήπιο βλέπεις λιλιπούτεια παπουτσάκια να περιμένουν να φορεθούν από παιδικά ποδαράκια και να βουτήξουν στο χώμα. Στο νηπιαγωγείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης που φέτος λειτουργεί για πρώτη χρονιά, τα παιδιά εξοικειώνονται με τη φύση από τα πέντε τους χρόνια.

Photo: notimeforflashcards.com
Photo: notimeforflashcards.com

Ορισμένα πρόλαβαν να εξοικειωθούν λίγο πιο νωρίς, από τον παιδικό σταθμό που πρωτολειτούργησε πριν δυο χρόνια και φέτος περήφανα μαθαίνουν μαζί με τους συμμαθητές τους να χρησιμοποιούν τα φτυαράκια για να σκάβουν, να κόβουν σωστά τα λαχανικά και να ελέγχουν εάν φεύγοντας από την τάξη όλες οι ηλεκτρικές συσκευές έχουν σβήσει. «Ακολουθούμε το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας αλλά έχουμε επιπλέον πολλά προγράμματα», μας εξηγεί η διευθύντρια του νηπιαγωγείου, Ιωάννα Τζιτζιλή. «Κάθε μεσημέρι έχουμε τις "Ζώνες Παρέκκλισης", ομάδες δράσης. Ασχολούμαστε με διάφορα θέματα, από περιβάλλον μέχρι τέχνη και υγιεινή διατροφή.
Στην ομάδα μουσείων και τεχνών, για παράδειγμα, μαθαίνουν να φτιάχνουν αγγεία από πηλό.
Στην ομάδα περιβάλλοντος κάνουμε πειράματα, κατασκευές, δίνουμε έμφαση σε ζητήματα με τα οποία ασχολούνται η WWF ή η Greenpeace, τους μαθαίνουμε για τα απειλούμενα είδη, τους δείχνουμε τι σημαίνει ενέργεια και πώς εξοικονομείται».

Για να έχουν όλα αυτά ενδιαφέρον, χρησιμοποιούνται διάφορα τεχνάσματα. Τα παιδιά μαθαίνουν να γεμίζουν τις ταΐστρες των πουλιών και των ψαριών και μάλιστα ορίζονται και υπεύθυνα για να ελέγχουν εάν αυτές διαθέτουν αρκετή τροφή. Χρίζονται "φύλακες ενέργειας" κι έχουν το νου τους να τσεκάρουν εάν στο τέλος της ημέρας είναι όλα τα φώτα σβηστά. Ορίζονται "ρουτίνες" κάθε εβδομάδα, όπως η κομποστοποίηση. Έτσι, φροντίζουν να μαζεύουν τα φαγητά που περισσεύουν στο σχολείο καθώς και φύλλα και κάνουν κομπόστ. Μαθαίνουν να κάνουν ανακύκλωση χαρτιού. Προκειμένου να μυηθούν στην υγιεινή διατροφή, "βαρετά" φαγητά όπως το ρύζι διακοσμούνται με χρωματιστά λαχανικά και γίνονται ελκυστικά. Οι κρέπες φτιάχνονται με μέλι κι όχι με σοκολάτα.

«Τα περισσότερα είναι παιδιά της πόλης» λέει η κυρία Τζιτζιλή «κι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη φύση. Ίσως στην αρχή να φοβηθούν λίγο να χειριστούν τα εργαλεία, αλλά πολύ γρήγορα το ξεπερνούν και το απολαμβάνουν. Μαθαίνουν να φέρονται σωστά στη φύση, πότε να ποτίζουν και πότε να μαζεύουν καρπούς».

Στη Γεωργική Σχολή καλύπτεται μεγάλο φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης και τα παιδιά, ήδη από πολύ μικρά, έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις. Στο πτηνοτροφείο, στο αρμεκτήριο με τις αγελάδες, στο γαλακτοκομείο, στο εκκολαπτήριο, στον αμπελώνα, στο ελαιοτριβείο· κι εγώ που τα γράφω αυτά ζηλεύω…
Εκτός από τη φύση, τα παιδιά εξοικειώνονται και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Έτσι συναντήθηκαν αρχικά μέσω skype με τους συμμαθητές ενός άλλου νηπιαγωγείου της Θεσσαλονίκης, του Ντεκρολί και σύσφιξαν τις σχέσεις τους μέσω κοινών δράσεων που κορυφώθηκαν πριν λίγες μέρες, με μια ολοήμερη συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Αποτέλεσμα αυτής; Όμορφες κατασκευές, χαρούμενα φαγητά με την επίβλεψη γνωστών σεφ, παιχνίδια και γέλια.

Και φυσικά, μεγάλη περηφάνια για γονείς κι εκπαιδευτικούς. Έτσι θα νιώθατε κι εσείς στη θέση τους! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'