Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βιολογικά και λαϊκά

της Χριστίνας Ταχιάου βιολογικά προϊόντα, λαϊκή αγορά

Πέντε λαϊκές αγορές με βιολογικά προϊόντα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο βρίσκονται στην Καλαμαριά. Την Τετάρτη, στην περιοχή του Βότση η μικρούλα και το Σάββατο, στο στρατόπεδρο Κόδρα η μεγάλη.

Photo: wikimedia.org
Photo: wikimedia.org

Καμία σχέση με τις θορυβώδεις μεγάλες "κανονικές" λαϊκές αγορές, εκεί όπου περπατάς εκατοντάδες μέτρα σκουντουφλώντας σε φορτηγάκια και γεννήτριες. Στις λαϊκές βιολογικών προϊόντων η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή και ήρεμη.

Από λαχανικά και φρούτα, κοτόπουλα και μέλι, μαρμελάδες, σάλτσες και αβγά μέχρι τσίπουρο και κρασί· όλη η γκάμα προϊόντων των πιστοποιημένων παραγωγών απλώνεται στους πάγκους.
Η λειτουργία των λαϊκών βιολογικών προϊόντων αρχίζει πιο αργά και τελειώνει πιο νωρίς. Οι τιμές των βιολογικών προϊόντων είναι πιο υψηλές από αυτές των μη βιολογικών, ωστόσο οι τιμές στις λαϊκές είναι πιο φθηνές από εκείνες των καταστημάτων.

Αν και ο κόσμος ψωνίζει μικρότερες ποσότητες απ’ όσο παλαιότερα, εξακολουθεί να αγοράζει βιολογικά. Επιβεβαιώνονται, έτσι, όσοι λένε ότι η κρίση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δώσουμε προτεραιότητα σε ποιοτικά προϊόντα, παρόλο που οι τιμές τους δεν είναι χαμηλές.

Πριν από λίγο καιρό ο δήμος Καλαμαριάς τοποθέτησε κομποστοποιητές προκειμένου να ανακυκλώνονται τα βιολογικά απορρίμματα. Οι πρώτες φορές ήταν λίγο αμήχανες: παρατηρούνταν το φαινόμενο- από βιοκαλλιεργητές!- να εξακολουθούν να πετιούνται τα περισσεύματα στα σκουπίδια. Τις τελευταίες φορές ωστόσο φαίνεται ότι συνήθισαν στην ύπαρξή τους -έστω κι αν ξεχνούν να κλείσουν το καπάκι των κομποστοποιητών.

Μένει να συνηθίσουν και στη χρήση τους, ώστε να νιώθουμε όλοι ότι γίνεται κάτι σωστά από την αρχή ως το τέλος.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'