Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το πολυδυναμικό κόκκινο Αγιωργίτικο

της Άννας Γαλανού Νεμένα, Αγιωργίτικο, κρασί

Πρόκειται για μια χαρισματική γηγενή ποικιλία, με μεγάλη γκάμα προϊόντων από αιθέρια ροζέ, νουβώ, επιτραπέζιους οίνους, μελίγευστα φυσικά γλυκά και οίνους reserve μακρόχρονης παλαίωσης. Το ονομαζόμενο και "Μαύρο της Νεμέας" είναι μια πολυδυναμική πρώτη ύλη που ταυτίζεται με την περιοχή της Νεμέας.
Το αποκαλούμενο και "αίμα του Ηρακλή" είναι ο συνδετικός κρίκος με το παρελθόν της ευρύτερης περιοχής, τη μυθολογία, τον Νέμιο Δία, την ιστορία, τους αθλητικούς αγώνες, τη σημερινή μεγάλη οινοπαραγωγική ζώνη με την κατοχυρωμένη Ονομασία Προέλευσης.

Photo: images.paraorkut.com
Photo: images.paraorkut.com

Το ταμπεραμέντο του, μεσογειακό. Επικοινωνεί εύκολα με το πότη, που το απολαμβάνει με την πρώτη γουλιά, με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, την καρδιά. Αποκτά φανατικούς οπαδούς γιατί μέσα από την ευθύτητά του μπορούμε να ανακαλύψουμε την πολυπλοκότητα που αναπτύσσει. Το χρώμα του, βαθυκόκκινο -σχεδόν μαύρο-, ρουμπινί, πλούσιο συμπαγές πορφυρό, γενναιόδωρα βαθύ ιώδες, πυκνό, με ωραία δάκρυα, σε προετοιμάζει για την εκφραστική, φινετσάτη, εντυπωσιακή μύτη. Ακολουθούν κόκκινα φρούτα, βύσσινα, μαρμελάδες βατόμουρων, ώριμα κεράσια, μέλι, βανίλια του βαρελιού, νότες δέρματος και απόηχοι μπαχαρικών και πολύχρωμων πιπεριών. Ζεστό και βελούδινο στο στόμα με μέτριες αλλά και έντονες τανίνες, γεμάτο, με ωραία επίγευση, ισορροπημένο και γενναιόδωρα αρμονικό χωρίς μεγάλες οξύτητες.

Όλα αυτά θα τα ανακαλύψουμε δοκιμάζοντας οινοπαραγωγούς, αμπελοτόπια, υψόμετρα ,δυναμικότητες παλαίωσης, χρονιές ,περάσματα από βαρέλια. Στα 30.000 στρέμματα που αποτελούν την αμπελοοινική περιοχή "ΟΠΑΠ Νεμέα" σε υψόμετρο από 200-850 μέτρα, ο τρύγος γίνεται από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Οκτώβρη και παράγεται το 30% της συνολικής ελληνικής οινικής παραγωγής κρασιού. Το υψηλό ηλιοθερμικό δυναμικό της περιοχής και τα διαφορετικά μικροκλίματα δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε η πολυδυναμική αυτή πρώτη ύλη με την τεχνολογική εξέλιξη που έχει επικρατήσει και τον σεβασμό στην παράδοση να έχει επιτυχημένες οινοποιήσεις και βραβεύσεις διεθνώς.

Η απήχηση του Αγιωργίτικου δημιούργησε μεγάλο κύμα κατασκευής οινοποιείων από ντόπιους παραγωγούς αλλά και από γνωστούς οινοπαραγωγούς άλλων περιοχών της Ελλάδος και όχι μόνο!
Από τα τριάντα και πάνω οινοποιεία της περιοχής, άλλα μετράνε πολλές γενιές, και άλλα μόλις λίγα χρόνια. Στην οινική δοκιμή στο Φουγάρο θα αναλύσουμε , θα μάθουμε μυστικά, θα ανακαλύψουμε δυνατότητες και απλά θα απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις ορισμένα από αυτά τα ενδιαφέροντα Αγιωργίτικα.

[Η Άννα Γαλανού είναι εθνολόγος- οινολάτρης]

ΦΟΥΓΑΡΟ café, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Δευτέρα 4.3.2013
Ώρα έναρξης: 18.30
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής: 27520 47347 και 6940295416 (Γωγώ Λαμπράκου)

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'