Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

5 αστέρια: Μπίρες έξοχες, ελληνικές (ΙΙ)

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμπίρα, μικροζυθοποιίες

Ξεκινώντας την αναζήτηση ελληνικών εταιρειών παρασκευής μπίρας, προκύπτουν αρκετές ζυθοποιίες με εξαιρετικά προϊόντα σε όλη την χώρα. Η ποικιλία αλλά και η ξεχωριστή ποιότητά τους είναι ικανές να ικανοποιήσουν ως και τους πιο απαιτητικούς ζυθοπότες ενώ η εγχώρια παραγωγή αποδεικνύεται απόλυτα επαρκής για την ελληνική αγορά. Σε συνέχεια του πρώτου αφιερώματος στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, ακολουθούν πέντε ακόμα προτάσεις ποιοτικής, ελληνικής μπίρας.

Photo: beeramatismoi.blogspot.gr
Photo: beeramatismoi.blogspot.gr

Β29, η βιολογική
Μία μπίρα-προϊόν βιολογικής γεωργίας, που βρίσκεται στην ελληνική αγορά από το 2010.
Παράγεται και εμφιαλώνεται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Ριτσώνα Ευβοίας. Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στον βιολογικό λυκίσκο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, που δίνει στο τελικό προϊόν μία έντονα πικρή γεύση, αν και οι πρώτες της γευστικές νότες είναι ήπιες. Η πικράδα της εξουδετερώνει τα υπόλοιπα στοιχεία, οπότε προτιμήστε την μόνο αν είστε λάτρεις των πικρών γεύσεων. Αφρός πυκνός, μαλακό άρωμα και εντυπωσιακό χρυσόξανθο χρώμα. Είναι διαθέσιμη σε όλες τις κάβες και τα σχετικά καταστήματα.
b29.gr

Photo: simply-greek.blogspot.gr
Photo: simply-greek.blogspot.gr

ΖΕΟΣ, η ελαφρώς cult
Κατάγεται από το Άργος αλλά παράγεται στον Ίναχο Αργολίδας. Πιστή στις γερμανικές προδιαγραφές παραγωγής μπίρας, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Η γεύση της γήινη με έντονη την παρουσία των σιτηρών (κριθάρι, σιτάρι, λυκίσκος) και σχετικά πικρή. Πλούσιος αφρός και κεχριμπαρένιο χρώμα ενώ η ημερομηνία λήξης της απαστερίωτης εκδοχής της αρκετά σύντομη, έως 45 ημέρες. Τέσσερα τα είδη της: Πρώτη η Lager, βασισμένη σε μακεδονική συνταγή με ξανθό χρώμα και γεύση βύνης, λυκίσκου και μήλου. Δεύτερη η (μαύρη) Black Mak με εβένινο χρώμα και άρωμα καφέ, πικρής σοκολάτας και βύσσινου. Η γεύση της θυμίζει έντονα εκείνη του στιγμιαίου καφέ και της μαύρης σοκολάτας.
Τρίτη η παστεριωμένη Pilsner με χρώμα ξανθό και γεύση με έντονη την παρουσία της βύνης και του λυκίσκου. Τέταρτη η απαστερίωτη Pilsner με χρώμα ξανθό, σχετικά θολό με γεύση πράσινου μήλου και άρωμα φρούτων. Διατίθεται σε πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου αλλά μη βιαστείτε να κρίνετε από το ασυνήθιστο "περιτύλιγμα"· το περιεχόμενο θα σας εκπλήξει. Ενδιαφέρον και το σχεδιαστικό μέρος των μπουκαλιών, στα οποία κυριαρχούν μοτίβα με κίονες και την ελληνική σημαία ενώ το cult κλίμα της ζυθοποιίας συμπληρώνει η επιλογή της λαϊκής αοιδού Άντζελας Δημητρίου για την τηλεοπτική προώθηση του προϊόντος.
greekbeer.com

Photo: beeramatismoi.blogspot.gr
Photo: beeramatismoi.blogspot.gr

Corfu Beer, η Ομηρική
Με έδρα της το νησί του Ιονίου η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει τέσσερις διαφορετικές μπίρες υψηλής ποιότητας. Τα πρώτα δείγματά τους κυκλοφόρησαν πιλοτικά το καλοκαίρι του 2009 και
η απήχηση που σημείωσαν σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, καθιέρωσαν τη ζυθοποιία στην αγορά. Φρέσκια μπίρα, που παράγεται παραδοσιακά: ζυμώνεται σε θερμοκρασία 15 βαθμών και ωριμάζει στον -1°C για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Και οι δύο διαδικασίες πραγματοποιούνται σε ειδικά ψυχόμενα τανκ ενώ η διάρκεια ζωής της δεν ξεπερνά τις 45 ημέρες. Διατηρείται απαραιτήτως στο ψυγείο. Τα είδη της: H ξανθιά και δροσιστική Royal Ionian με έντονο άρωμα, εμπνευσμένη από παραδοσιακή τσεχική συνταγή. Η Real Ale Bitter, καστανή μπίρα με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα. Η Real Ale Special, ξανθοκόκκινη με βελούδινη γεύση και φρουτώδες άρωμα και τέλος η ιδιαίτερη Ionian Epos. Η τελευταία εκδοχή είναι εμπνευσμένη από τα ομηρικά έπη, καθώς, όπως αναφέρεται στην "Οδύσσεια", ο βασιλιάς των Φαιάκων διατηρούσε κρίθινο οίνο σε χρυσούς κρατήρες.
corfubeer.com

Photo: cycladia.com
Photo: cycladia.com

Brink’s, η παλιά "Ρεθυμνιακή"
Οργανική μπίρα, παραγωγής βιολογικής γεωργίας με δύο εκδοχές: ξανθιά και μαύρη. Η πρώτη έχει έντονο χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα βύνης και φρέσκιας μαγιάς ενώ η μαύρη χαρακτηρίζεται από κερχιμπαρένιο σκούρο χρώμα και έντονη γεύση βύνης. Περιέχουν αλκοόλ κατά 4.8%. Παρασκευάζονται με πίστη στον γερμανικό νόμο του 1516 περί «καθαρότητας της μπύρας», περιέχοντας μόνο νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά· όλα βιολογικής καλλιέργειας. 
Δροσιστικές εκάτερες, συνοδεύουν έξοχα τηγανητά γεύματα.
Η διείσδυσή τους στην αγορά ξεκίνησε διστακτικά και τo πρώτο διάστημα παραγωγής τους εκτιμούνταν μόνο τοπικά, αλλά πλέον είναι διαθέσιμες σε όλα τα βιολογικά -και όχι μόνο- καταστήματα. Παλαιότερα ήταν γνωστή με την επωνυμία «Ρεθυμνιακή» όμως σήμερα, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, οι λάτρεις της θα την αναζητήσουν ως Brink’s, κατά το επώνυμο του ζυθοποιού και ιδρυτή της εταιρείας. Το προϊόν καθαυτό μένει απαράλλακτο. 
brinks-beer.gr

Photo: beeramatismoi.blogspot.gr
Photo: beeramatismoi.blogspot.gr

Volkan, η εκρηκτική
Γνήσια ελληνική μπίρα βασισμένη στο μέλι Σαντορίνης και το κίτρο Νάξου. Παρασκευάζεται στη Σαντορίνη, όπου λόγω του υφάλμυρου νερού του νησιού χρησιμοποιείται φίλτρο από λάβα, δηλαδή βαστάλτη Σαντορίνης, (Lava Rock Filter) για την χρήση του στην παρασκευή της μπίρας. Κατά τη ζύμωσή της η Vokan Pilsner εμπλουτίζεται με λυκίσκο που ενισχύει το άρωμά της. Οι εκδοχές της: ξανθιά Santorini gold και σκούρα Santorini black. Το τοπικό μέλι και το ναξιώτικο κίτρο δίνουν ξεχωριστή υφή, γεύση και άρωμα στον ζύθο ενώ είναι το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της κίνησης Greece Debt Free™ (GDF™). Στην ουσία η ζυθοποία Volkan, συμμετέχοντας στον εν λόγω κίνημα, προσφέρει το 50% της αξίας των κερδών της για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους.
(Αναλυτικές πληροφορίες για το κίνημα μπορείτε να δείτε εδώ)
volkanbeer.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'