Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λαχταριστό μου γιαουρτλού

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςγιαουρτλού κεμπάπ

Φαγητό ζεστό, θερμό, γεμάτο αψάδα και ζωή. Το αντικείμενο του πόθου μου: κεμπάπ γιαουρτλού.
Πιάτο ζουμερό, που συνήθως σερβίρεται πάνω σε καλοψημένες πίτες με πυκνή κόκκινη σάλτσα από κάτω, σε σωστή δόση, ψιλοκομμένη ντομάτα, πιπεριά και ανάμεσά τους τη γεύση απογειώνουν χλιαρό, ωραίο γιαούρτι, πάπρικα και μαϊντανός.

Photo: tastefull.gr
Photo: tastefull.gr

Μετά την ανάμιξή τους, η ερυθρόλευκη σάλτσα του σε λιγώνει ατέλειωτα ενώ μέσα της βυθίζονται μουσκεμένες πίτες και ποτισμένα κομμάτια κεμπάπ, που μετατρέπουν το χορταστικό πιάτο σε γλύκισμα. Ακόμα και εκείνα τα μέρη της πίτας που έχουν απομείνει τραγανά με το ανακάτεμμα, δεν γλιτώνουν τη βουτιά στην σχεδόν ηδονική κρέμα. Ειδικά δε όταν το κεμπάπ είναι πικάντικο και χοντρόκοκκο, κάνει τα χείλη να τρέμουν απ' τη νοστιμιά. 

Στην ιστοσελίδα του Ηλία Μαμαλάκη εντοπίζει κανείς μία εύκολη και μερακλίδικη συνταγή για αρνίσιο κεμπάπ, άξια μεταγραφής και κατ' οίκον δοκιμής.
Άλλωστε η νωθρότητα της ημέρας επιβάλλει παραμονή στο σπίτι και νόστιμα μαγειρέματα.

Αρνίσιο κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού, λοιπόν

Για τα κεμπάπ χρειαζόμαστε

  • 1 κιλό αρνίσιο κιμά κατά προτίμηση από μπούτι ¹
  • 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
  • 3 κουταλιές βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο (ή περισσότερο) μπούκοβο

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 250 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 4-5 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζανάκι ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αγγουράκι με τη φλούδα του

* Πηγή γωτογραφίαςtastefull.gr

¹ Η επιλογή του αρνίσιου κιμά έχει να κάνει με τη λιπαρότητά του, καθώς είναι κατά πολύ πιο λιπαρός από τον μοσχαρίσιο ή τον χοιρινό.
Για πιο γεμάτη γεύση στα κεμπάπ, προτείνεται να μην αφαιρεθεί κανένα κομμάτι από το αρχικό λίπος του κρέατος. Ωστόσο ο κιμάς μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε κρέας της αρεσκείας σας, αρκεί να κρατά αρκετά από τα υγρά του.

Αρχικά ζυμώνουμε καλά τον κιμά σε μία λεκάνη μαζί με το κρεμμύδι, το αλάτι, το καυτερό πιπέρι και το βούτυρο. Στόχος μας είναι τα κομμάτια του λίπους να λιώσουν και να αφομοιωθούν από τον κιμά, δημιουργώντας ένα ενιαίο μίγμα. Με αυτό τον τρόπο το λίπος και τα αρτύματα κατανέμονται ομοιόμορφα και ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε πως η κιμαδοπαρασκευή μας δε θα διαλυθεί εύκολα.
Στη συνέχεια πλάθουμε στο χέρι μακρόστενα κεφτεδάκια μήκους περίπου επτά εκατοστών το καθένα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για σχεδόν μία ώρα.

Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τη σάλτσα αναμειγνύοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, το ξύδι, το αγγούρι και τον άνηθο. Με τη βοήθεια ενός πηρουνιού ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Βάζουμε στο φούρνο τα κεμπάπ και επιλέγουμε ψήσιμο στο γκριλ και στους 180 βαθμούς. Τα περιστρέφουμε μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Όταν είναι έτοιμα, παίρνουμε μακρόστενες πιτούλες κυπριακές ή όποιες άλλες προτιμάμε και πάνω τους βάζουμε προαιρετικά ένα φύλλο μαρουλιού, 2 με 3 φέτες ντομάτας ψημένες, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγη από τη σάλτσα του γιαουρτιού και κομμάτια κεμπάπ, δύο, τρία ή και περισσότερα- ανάλογα με την όρεξή μας. Μπορούμε να να τελειοποιήσουμε τη γεύση του πιάτου γαρνίρωντας με την τόσο ταιριαστή πάπρικα και φυλλαράκια μαϊντανού.

Συμβουλή από κάποιον που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του στομαχιού του (κομψή εκδοχή του "κοιλιόδουλος"): Απλώστε καλά τη σάλτσα και τις φέτες της ντομάτας πάνω στην πίτα, ώστε να ποτίσει καλά από τα υγρά των υλικών.
Εγγυημένα, δε θα περισσέψει ούτε μία γωνίτσα της.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'