Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρώσικα μπλίνι: πάντα στη μόδα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςμπλίνι, πιτάκια

Τα μπλίνι -πληθυντικός του "μπλιν"- είναι τα πλούσια πιτάκια με διάμετρο περίπου 10 εκατοστών, τα οποία στη Ρωσία σερβίρονται συνήθως με ρέγγα και άλλα καπνιστά ψάρια και με ψιλοκομμένα βραστά αβγά. Στη Δύση πάντως τα συναντάμε κυρίως στα ακριβά και γιορτινά δείπνα σαν συμπλήρωμα στο χαβιάρι και το μπρικ. Είναι είδος γρήγορου ψωμιού τα μπλίνι και μοιάζουν περισσότερο με παχουλή κρέπα ή τηγανίτα.

Στην αυθεντική τους μορφή γίνονται με αλεύρι από φαγόπυρο, το οποίο είναι το βασικό δημητριακό στις χώρες του βορρά. Η υφή και η γεύση των παραδοσιακών εκείνων μπλίνι διαφέρει σημαντικά από τα πιτάκια που διαδόθηκαν αργότερα στη Δύση. Σύμφωνα με την παράδοση τα μπλίνι τρώγονται στη Ρωσία την μασλενίτσα, δηλαδή μια βδομάδα πριν από τη Σαρακοστή, κατά το «πανηγύρι του βούτυρου», όπως αποκαλείται. Εκείνη την εποχή τα πουλάνε στο δρόμο πλανώδιοι που τα τηγανίζουν σε πρόχειρες φουφούδες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και όλο τον χρόνο τα γευστικότατα αυτά πιτάκια δεν προσφέρονται σε κάθε ευκαιρία ενώ οι Ρωσίδες μαγείρισσες που φτιάχνουν καλά μπλίνι είναι περιζήτητες και πληρώνονται ακριβά.

Οι Γάλλοι μάγειροι είναι εκείνοι που εξευγενίζοντας τη βασική συνταγή έκαναν δημοφιλή τα μπλίνι με λευκό αλεύρι, τα οποία πουλιούνται και κατεψυγμένα σε μαγαζιά με ρωσικά και πολωνέζικα τρόφιμα -τα αντίστοιχα πολωνέζικα πιτάκια αποκαλούνται ναλέσνικι ή ρακούσζκι. Από τα μπλίνι κατάγονται και τα μπλιντζ, οι γλυκές ή αλμυρές αυγο-κρέπες που φτιάχνουν οι Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης.
Σε πολλά Νεοϋορκέζικα ντέλι θα γευτείτε μπλιντζ γεμιστά με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα ή περιχυμένα με σιρόπι και πασπαλισμένα με κανέλλα.

Τα σπιτικά και πολύ νόστιμα μπλίνι είναι ιδανικά για κάθε είδους μπουφέ. Στη συνταγή που σας προτείνω έχω χρησιμοποιήσει και αλεύρι ολικής άλεσης, μια και το φαγόπυρο είναι δυσεύρετο στη χώρα μας. Θα τα σερβίρετε με κάθε λογής πικάντικα ψαρικά, με καπνιστή ρέγγα, με πέστροφα, με χέλι, με αβγοτάρραχο αλλά και με ταραμά ή με το πορτοκαλί χαβιάρι του ΙΚΕΑ κλπ. Παρουσιάστε μαζί μικρές γαβάθες με ψιλοκομμένα σφιχτοβρασμένα αβγά με φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτά φετάκια και μπόλικο πηχτό στραγγιστό γιαούρτι, για να κάνει καθένας το δικό του συνδυασμό…

Μπλίνι
Για περίπου 6 δωδεκάδες "πιτάκια"

  • 1½ φλιτζ. γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ¾ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζ. νερό χλιαρό
  • 1 φάκελο μαγιά σκόνη, στιγμής
  • ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κρόκους ελαφρά χτυπημένους
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό ολόπαχο
  • 2 ασπράδια
  • ¼ φλιτζ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

Βάλτε το γάλα να πάρει βράση, βγάλτε το από τη φωτιά και διαλύστε μέσα τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήστε το να  γίνει χλιαρό.
Πασπαλίστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας και αφήστε μέχρι να αφρίσει.
Μεταφέρετε στο χλιαρό γάλα και ανακατέψτε.
Σε μεγάλη γαβάθα αναμείξτε τα αλεύρια, προσθέστε το γάλα με τη μαγιά και με μίξερ δουλέψτε μέχρι να πάρετε λείο πολτό.
Σκεπάστε και αφήστε να μείνει 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Δουλέψτε βιαστικά το μίγμα με το μίξερ και προσθέστε τους κρόκους, το βούτυρο και το γιαούρτι.
Χτυπήστε τα ασπράδια να γίνουν απαλή μαρέγγα. Ενσωματώστε τα στο νερουλό μίγμα.

Βάλτε αντικολλητικό τηγάνι στε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί, αλείψτε με λίγο βούτυρο ή λάδι. Με κουτάλι σχηματίστε τα μπλίνι, αδειάζοντας κουταλιές από το μίγμα. Σε κάθε τηγανιά βάζετε 3-4 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού. Τα μπλίνι πρέπει να έχουν διάμετρο περίπου 10 εκ. Αφήστε για 1 λεπτό περίπου να πάρουν χρώμα από κάτω και να σφίξουν και γυρίστε τα με σπάτουλα να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για 1-2 λεπτά.
Μεταφέρετε σε ταψί, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο χαλαρά να μείνουν ζεστά μέχρι να τηγανίσετε και τα υπόλοιπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'