Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φτιάχνω μαύρη μπίρα στο σπίτι

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουμαύρη μπίρα, σπιτική μπίρα

Αν το καλοκαίρι ανήκει στην παγωμένη και λαχταριστή ξανθιά μπίρα, τότε σίγουρα το καταχείμωνο είναι η εποχή της μαύρης, πιο πικρής και πιο μεστής εκδοχής της. Το βαθύ χρώμα και η γεμάτη γεύση της οφείλονται στη συνδρομή του λυκίσκου, του μυρωδικού που προστίθεται στην παρασκευή της, αλλά και στο έντονο καβούρντισμα της βύνης, που χαρίζει στον ζύθο μοναδική πικράδα.

Photo: drinks.seriouseats.com
Photo: drinks.seriouseats.com

Αφήνοντας κατά μέρος τις μαύρες μπίρες του εμπορίου, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι φίλοι του ποτού πειραματίζονται με την οικιακή ζυθοποίηση, συνήθως από προσωπικό μεράκι και εξαιτίας του σχεδόν πάντα επιτυχημένου αποτέλέσματος. Η ασφαλέστερη οδός για έναν αρχάριο ζυθοποιό είναι τα έτοιμα beer kits, που είναι διαθέσιμα σε σχετικά καταστήματα ¹. Περιλαμβάνουν εκχύλισμα βύνης και συνοδεύονται από τον κατάλληλο σχετικό εξοπλισμό. Βέβαια ως μέθοδος απαιτεί περίσσεια χρόνου και χρημάτων αλλά και σχετική πρόνοια, καθώς χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό προϊόν. Αντ’ αυτής προτείνουμε μία οικονομικότερη και ταχύτερη λύση· αρκεί να ξεκινήσετε την προετοιμασία της μπίρας λίγες μόνο ημέρες πριν την λαχταρήσετε. Το μόνο ιδιαίτερο υλικό που θα πρέπει να προμηθευτείτε είναι το εκχύλισμα μαύρης (καβουρντισμένης) βύνης  ².

Σπιτική μαύρη μπίρα
Υλικά

  • 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα καβουρντισμένης βύνης
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • δύο λίτρα κρύο εμφιαλωμένο νερό 
  • και ένα μπουκάλι -απαραιτήτως από μαλακό πλαστικό- χωρητικότητας δύο λίτρων που κλείνει αεροστεγώς

Προαιρετικά 

  • μέλι
  • κόλιανδρος
  • ένα λεμόνι

Για την παρασκευή της:
Αρχικά χρησιμοποιώντας ένα χωνί βάζουμε μέσα στο μπουκάλι την μαύρη ζάχαρη και τη μαγιά και το ανακινούμε καλά για να αναμιχθούν τα υλικά. Προσθέτουμε επίσης με το χωνί το εκχύλισμα της μαύρης βύνης και γεμίζουμε στη συνέχεια το μπουκάλι ως το χείλος του με το εμφιαλωμένο νερό. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι, για πιο πλούσια γεύση, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα ενισχύσουν αρωματικά ο κόλιανδρος και το λεμόνι. Αν επιλέξουμε να προσθέσουμε το τελευταίο, θα πρέπει να μπουν ολόκληρα κομμάτια της φλούδας του, που θα έχουν προηγουμένως πλυθεί σχολαστικά. Αφού τελειώσουμε με τα υλικά, κλείνουμε και ανακινούμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια αφήνουμε το μπουκάλι σε ένα σκιερό μέρος και σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Μόλις διαπιστώσουμε, συνήθως την τέταρτη ημέρα, πως το σκεύος διογκώνεται, έχει φτάσει η ώρα για να μπει στο ψυγείο. Το αφήνουμε εκεί σε θερμοκρασία συντήρησης για περίπου μία ημέρα και η μπίρα μας είναι σχεδόν έτοιμη. Προσέχουμε κατά το άνοιγμα να χαλαρώσουμε σταδιακά το καπάκι του, ώστε να φύγει ο αέρας που έχει πιεστεί μέσα. 

Η χειροποίητη μπίρα μας μπορεί να συνδυαστεί έξοχα με κίτρινα, καπνιστά -κατά προτίμηση- τυριά ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μαγειρικό υλικό σε συνταγές κρεατικών και πουλερικών.
Ταιριαστό συνοδευτικό της είναι επίσης τα στρείδια, συνήθεια που προέρχεται από τους Ιρλανδούς ζυθοπότες.

¹ Για αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τις μεθόδους παρασκευής και τον σχετικό εξοπλισμό επισκεφθείτε το άριστα ενημερωμένο beer.gr.
² Το εκχύλισμα βύνης αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή της μαύρης σπιτικής μπύρας.
Οι συνηθέστερες συσκευασίες κοστίζουν περί τα 25 €. Μία αρκεί για να παράξει 22 λίτρα μπίρας και πληροφορίες για την προμήθειά τους θα βρείτε στο ίδιο site.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'