Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι καρποί του Carpo ταΐζουν και το Λονδίνο

του Αντώνη Φουρλή ξηροί καρποί, Carpo

Τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από μια καλή επιχειρηματική ιδέα; Πίσω από αυτό, που στη διεθνή γλώσσα των επιχειρήσεων, αποκαλούν concept; Επειδή δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, δε θα μπορούσα να σας δώσω μια επιστημονική απάντηση. Μπορώ όμως να σας διηγηθώ μια μικρή ιστορία, επειδή την έζησα από κοντά.

Το καλοκαίρι του 2011, καθισμένος ένα βραδάκι στο λιμανάκι του Ματιού (κοντά στη Ραφήνα, για όσους ίσως δεν γνωρίζουν...), άκουσα για πρώτη φορά την ιδέα ενός αγαπημέnου φίλου μου, του Κώστα Κοντόπουλου, για ένα αλλιώτικο μαγαζί για ξηρούς καρπούς στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Κώστας και τα αδέλφια του έδιναν εδώ και χρόνια τη μάχη τους, με στόχο να επιβάλουν το όνομα Carpo στην εγχώρια αγορά, ως προμηθευτή ξηρών καρπών, μέσω της χονδρικής πώλησης σε σούπερ μάρκετ, περίπτερα κλπ.

Καθώς η οικονομική κρίση πολλαπλασίασε τις επισφάλειες στην ελληνική αγορά, όπου καταστήματα με ιστορία άρχισαν να κλείνουν και άλλοτε αξιόπιστοι έμποροι βρέθηκαν ξαφνικά στον αέρα, ο Κώστας μου εξήγησε το σχέδιό του, να δοκιμάσει να παρουσιάσει ο ίδιος τα προϊόντα της εταιρείας – απευθείας στους  καταναλωτές – αυτή τη φορά πουλώντας στη λιανική.
Τον ενθάρρυνα, όταν μου ζήτησε την γνώμη μου, αν και είμαι βέβαιος ότι είχε ήδη λάβει την απόφαση μαζί με τους αδελφούς του, τον Βασίλη και τον Αλέξανδρο.

Έξι μήνες αργότερα, παραμονές Χριστουγέννων του 2011, το Carpo (carpokolonaki.com) άνοιξε την πόρτα του στο Κολωνάκι, στη γωνία της Κανάρη με τη Μέρλιν. Ένα μικρό αλλά απίστευτα ζεστό και καλαίσθητο κατάστημα, με ένα γυάλινο φούρνο στο βάθος, από όπου αναδίδεται ολημερίς το άρωμα από φρεσκοξημένο φυστίκι Αιγίνης, κάσιους και αμύγδαλο, με μια γωνία για καφέ "στα όρθια" που τιμούν με ενθουσιασμό οι περαστικοί, με τσουβάλια γεμάτα από ξηρούς καρπούς στα ράφια, με την εντυπωσιακότερη ποικιλία από αποξηραμένα φρούτα – ακόμη και εμπλουτισμένα με καρυκεύματα – και με φρέσκια σοκολάτα σε πλάκες που φτιάχνεται στο εργαστήριο της Carpo αλλά και θυμαρίσιο μέλι, ιπποφαές, ενώ προσωπικά δηλώνω φαν του παστελιού, που δεν έχω βρει αλλού στην Αθήνα.

Ακόμη περισσότερο όμως, θαυμάζω τον τρόπο που επέλεξαν οι Κοντόπουλοι για να πλασάρουν τα προϊόντα τους. Στο Carpo σου μιλούν για τη διατροφική αξία των ξηρών καρπών, σου μαθαίνουν να συνδυάζεις τα διάφορα berries με λαχανικά για μια πρωτότυπη σαλάτα, σου αποκαλύπτουν τις αντιοξειδωτικές ικανότητες του godji, σε πείθουν να δοκιμάσεις τα χειροποίητα σοκολατάκια τους ή τα σύκα, που είναι γεμισμένα με πιπέρια...

Δεν θέλω να σας παρασύρω με τον ενθουσιασμό μου για να περάσετε από εκεί. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας όμως τη χαρά μου, γιατί στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάθλιψης, υπάρχουν ακόμη πολλοί νέοι και ακόμη πιο νέοι άνθρωποι με τεράστιο μεράκι, με φαντασία και διάθεση για να λειτουργήσουν με τους όρους της υγιειούς επιχειρηματικότητας και με πίστη στις δυνατότητες και στα προϊόντα αυτής της χώρας. Στα πρώτα γενέθλια του Carpo, οι αδελφοί Κοντόπουλοι αντί να κάνουν το (εύκολα προβλέψιμο) βήμα της επέκτασης στην ελληνική αγορά, ανοίγοντας ένα δεύτερο κατάστημα στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα ή στη Θεσσαλονίκη, πήραν τη μεγάλη (και απολύτως ορθή κατ' εμέ, που την ενθάρρυνα στις φιλικές συζητήσεις μας) απόφαση να ανοίξουν τα φτερά τους και να συστήσουν τα προϊόντα τους στους πολίτες όλου του κόσμου. Γιατί ανοίγοντας ένα κατάστημα στην φημισμένη Piccadilly Street, στο κέντρο του Λονδίνου, έχεις αυτομάτως μπροστά στη βιτρίνα σου καθημερινά πολλές χιλιάδες τουρίστες – πελάτες από ολόκληρο τον πλανήτη!

Ο Κώστας τόλμησε και, αντί να βολευτεί, σηκώθηκε και μετακόμισε (προσωρινά ελπίζω, γιατί τον περιμένω πίσω το καλοκαίρι) στο Λονδίνο. Το Carpo London (carpolondon.co.uk) άνοιξε την πόρτα του πριν από δύο εβδομάδες και μαθαίνω πολύ καλά νέα. Μάλιστα, μου τα επιβεβαιώνουν και φίλοι που πέρασαν ήδη από εκεί. Το κατάστημα του Λονδίνου είναι μεγαλύτερο αλλά η αισθητική είναι ακριβώς ή ίδια – και σωστά νομίζω, με τις λίγες σχετικές γνώσεις μου, ενώ βρίσκω θαυμάσιο το αγγλόφωνο σάιτ, που εξηγεί σε όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν τι είναι όλα αυτά που θα βρουν στο κατάστημα. Το concept αιφνιδιάζει ευχάριστα, γιατί δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο κέντρο του Λονδίνου – δεν έχουν τη δική μας κουλτούρα στους ξηρούς καρπούς – και νομίζω ότι η είδηση θα ταξιδέψει πολύ γρήγορα από στόμα σε στόμα. Good luck, Carpo!

Υ.Γ.: Κώστα, επιτέλους, έφτασε και η ώρα να υπερηφανευτώ, ότι έβαλα το χεράκι μου για το Carpo, όταν μου ζήτησες να γράψουμε κανένα cd με ethnic και jazz για να φτιάχνει το κέφι των πελατών σας. Το επόμενο cd θα σου το φέρω στο Λονδίνο...

Δείτε το προφίλ του Αντώνη Φουρλή στο protagon.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'