Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Προς τι ο σάλος για τα άλογα;

της Χριστίνας Ταχιάου κρέας αλόγου, φαινυλβουταζόνη

Η σκέψη και μόνο, φέρνει θλίψη. Ας ξεχάσουμε όμως για λίγο το μυρωδάτο τρίχωμα, τη γοητευτική χαίτη, τα περήφανα μάτια, τον περήφανο καλπασμό, την αγέρωχη ανεξαρτησία, τα έντονα συναισθήματα κι ας δούμε το άλογο απλώς σαν ένα ζώο με κρέας που μπορεί να φαγωθεί.

Photo: grand-rouen.com
Photo: grand-rouen.com

Ναι, σε πολλές χώρες τρώνε κρέας αλόγου. Στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να δοκιμάσουν ένα ξεχωριστό gourmet πιάτο με κρέας αλόγου. Γιατί λοιπόν ξέσπασε τώρα ο σάλος;
Το ζήτημα έχει να κάνει με τη συμμόρφωση ως προς τις προδιαγραφές για ασφαλή κατανάλωση.
Εάν, δηλαδή, τα ζώα έχουν εκτραφεί και σφαγιαστεί με αρχές ασφαλείας και εάν οι έλεγχοι διασφαλίζουν την ποιότητα. Εφόσον αυτά τηρούνται, δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση.

Στην υπόθεση που διερευνάται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα είναι κατά πόσον το κρέας για το οποίο γίνεται έρευνα προέρχεται από ζώα στα οποία χορηγήθηκε η (απαγορευμένη για τον άνθρωπο) ουσία φαινυλβουταζόνη. Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες φάρμακο.
Υπάρχει και κάτι ακόμη, όμως: το κρέας του αλόγου αναμιγνύεται με μοσχαρίσιο για την παρασκευή κιμά. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή της σύνθεσης στην ετικέτα, κάτι που δεν τηρήθηκε στην υπόθεση που διερευνάται.

Γι αυτούς τους λόγους έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, ανακλήσεις τροφίμων που μπορεί να περιέχουν κρέας από τις παρτίδες αυτές. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να ανακοινωθούν αποτελέσματα, ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, καθώς δεν προκύπτει, μέχρι στιγμής, το συμπερασμα ότι υπάρχει κίνδυνος από κρέας που καταναλώσαμε.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'