Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η Ιουλιέττα με τα άλογα

της Χριστίνας Ταχιάου Νέοι αγρότεςΣκύρος, άλογα, φάρμα

Με τον Δήμο Κυπραίο δουλεύαμε μαζί στην εφημερίδα, ήταν κομπιουτεράς μας. Πολλά απογεύματα Κυριακής τον συνόδευε στη βάρδια του η κόρη του, Ιουλιέττα, που μεγαλώνει μαζί του. Περίμενε ήσυχα τον μπαμπά να τελειώσει τη δουλειά βλέποντας παιδικές ταινίες ή ζωγραφίζοντας.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Δήμος μου μιλούσε για τη Σκύρο και την αγάπη του για το νησί. Πήγε διακοπές, γύρισε, μου έδειχνε φωτογραφίες από άλογα (τα λατρεύω!) και μου μιλούσε για μια φάρμα. Λίγες μέρες μετά, μου λέει «Ξέρεις, φεύγω. Παραιτούμαι, δεν έχει νόημα να μένω στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να ζήσω στη Σκύρο. Η Ιουλιέττα θα γραφτεί στην τρίτη δημοτικού στο δημοτικό σχολείο στο νησί.» Χάρηκα αν και ξαφνιάστηκα με την απόφασή του. Ακόμη δεν είχε αρχίσει η θρυλούμενη «επιστροφή στο χωριό», άσε δε που η Σκύρος δεν είναι το χωριό του. Μου εξήγησε τα δεδομένα και, λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, μας χαιρέτησε κι έφυγε. «Δήμο, τακτοποιήσου και μετά θα μου δώσεις την ιστορία σου να τη βγάλω στον αέρα, έτσι;» ήταν η τελευταία μου κουβέντα. Χωριστήκαμε γελώντας.

Δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά ο Δήμος και η Ιουλιέττα μεγαλώνουν μαζί στη Σκύρο, στη φάρμα με τα άλογα που διατηρούν ένας Σκυριανός και μια Αγγλίδα. «Ζηλεύω λίγο τέτοια παιδικά χρόνια» είπε ο Δήμος. «Είναι όλη μέρα με τα άλογα, με σκανδαλιές, αταξίες, ξεσαλώματα, τρεξίματα και ξενοιασιά. Σαν αληθινό παιδί!». Στη φάρμα, ο μπαμπάς της εργάζεται εθελοντικά. Ένα μικρό εισόδημα που διαθέτει, τους επιτρέπει να ζουν εκεί με μια σχετική άνεση. «Η ζωή είναι πολύ φτηνή, δεν χρειάζονται τα έξοδα της πόλης. Ωστόσο, οι τιμές στη βενζίνη και στο σούπερ μάρκετ είναι, φυσικά, υψηλές.»

Ο σκοπός της φάρμας είναι η διατήρηση του Σκυριανού αλόγου και η προσεκτική αναπαραγωγή του για να μην εκφυλιστεί. Η φάρμα είναι επισκέψιμη και οι τυχεροί επισκέπτες μπορούν να κάνουν ιππασία ενώ υπάρχει και πρόνοια για θεραπευτική ιππασία. Η ζωή τους πλέον είναι σαν ένα καλοκαίρι που συνεχίστηκε. Η προσαρμογή ήταν πολύ εύκολη.
«Εδώ αναθεωρούνται όλα! Η ρουτίνα της Θεσσαλονίκης εξαφανίστηκε τελείως. Απλώς κατάλαβα πόσα πράγματα που θεωρούμε απαραίτητα στην πόλη είναι περιττά και πλασματικά», λέει ο Δήμος. Και δίνει μια ευχή: ο καθένας να βρει «τη φάρμα του», όποια κι αν είναι αυτή.

Η φάρμα Katsarelias – Simpson Project βρίσκεται στο Τραχύ της Σκύρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Νέοι αγρότες'