Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πέστο: πάει παντού και ευωδιάζει καλοκαίρι

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκοτόπουλο, πέστο βασιλικού

Βροχές και κρύο, κατήφεια και μελαγχολία όμως παραδόξως, για πρώτη χρονιά, ο πλατύφυλλος βασιλικός μου ζει και βασιλεύει, επιβεβαιώνοντας το όνομά του. Θα τον απαλλάξω από μερικά κλωνάρια του, να φτιάξω πέστο μπας και μυρίζει καλοκαίρι μέσα στη σημερινή μουντάδα. Κι έπειτα θα βρω τι να το κάνω τούτο το πέστο πέρα από τις αυτονόητες μακαρονάδες.
Να λοιπόν:

photo: kalynskitchen.com
photo: kalynskitchen.com

Στήθος κοτόπουλο γεμιστό με πέστο βασιλικού

  • 2 στήθη από κοτόπουλο, χτυπημένα να γίνουν λεπτά
  • 2 κουταλιές της σούπας πέστο
  • 2 κουτ. από μίγμα ½ κρέμα γάλα και ½ γιαούρτι
  • 2 κουτ. λευκό απαλό τυρί π.χ φρέσκια μυζήθρα
  • 1-2 αυγά χτυπημένα
  • 3 κουτ. τριμμένη παρμεζάνα
  • λίγη τριμμένη γαλέτα
  • αλάτι και πιπέρι

Για το πέστο

  • 2 φλιτζάνια φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού (καθόλου κοτσάνια, θα πικρίσει)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι άριστο ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρι
  • ¾ φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι (αν χρειαστεί) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ( επιβεβλημένο)

Ετοιμάζω το πέστο: Ξεπλένω τα κλωνάρια του βασιλικού, κόβω τα φύλλα, τα στεγνώνω καλά. Στο γνωστό ξύλινο γουδί (αλλά και στο μούλτι γίνεται) λιώνω σκόρδο και φύλλα προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Ακολουθούν τα κουκουνάρια, η παρμεζάνα. Αναμειγνύω, χτυπάω και μεθάω από το άρωμα. Τελειώνω με καλές στροφές του μύλου πιπεριού και δοκιμάζω αν χρειάζεται αλάτι.

Ο φούρνος ανάβει στο 190-200. Απλώνω κάθε στήθος και το χτυπάω να γίνει πολύ λεπτό, όσο λεπτότερο γίνεται.

Αναμειγνύω το πέστο, το μίγμα κρέμας-γιαουρτιού και το φρέσκο τυρί. Μετά αλείφω κάθε στήθος με πράσινο μυρωδάτο μίγμα μου αφήνοντας γύρω γύρω ένα περιθώριο ½ εκατοστού.
Τυλίγω το κοτόπουλο σε ρολάκι και στερεώνω με οδοντογλυφίδες με τον τρόπο της μοδίστρας.

Βαφτίζω στα γρήγορα τα ρολά στο χτυπημένο αυγό και μετά: στο διπλανό πιάτο έχω ανακατέψει τη γαλέττα (3 κουταλιές περίπου) με την παρμεζάνα. Εκεί κυλάω κάθε ρολάκι ώστε να καλυφθεί καλά.

Αυτό είναι όλο. Τα βάζω σε πυρίμαχο απλωτό σκεύος και τα φουρνίζω για ½ ώρα περίπου, να ροδίσουν δελεαστικά αλλά να μη στεγνώσουν. (Προσοχή! δεν θέλει παραπάνω, ούτε να σβήσει ο φούρνος και να μείνουν μέσα.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'