Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μη σνομπάρετε τα λαχανάκια

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςλαχανάκια Βρυξελλών

Το τριμμένο λάχανο "ζυμωμένο" με λεμόνι και λίγο αλάτι και στιμένο, για να μαραθεί, είναι η πιο αγαπημένη μου χειμωνιάτικη σαλάτα. Σχεδόν πάντα την έχουμε στο τραπέζι και δε χορταίνω να την τρώω. Μου αρέσει όμως και μαγειρεμένο το λάχανο- όχι βρασμένο σε νερό- αλλά βιαστικά σοταρισμένο σε ελαιόλαδο, μαζί με καυτερές πιπεριές ή με μπόλικο κόκκινο πιπέρι, "σβησμένο" με κρασί και ξύδι βαλσάμικο. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εξαιρετική σαλάτα το λευκό αλλά και το κόκκινο λάχανο και σερβίρονται και τα δυο σαν συνοδευτικά με κρέας, πουλερικά ή ψάρι.

Photo: gronicktales.blogspot.gr
Photo: gronicktales.blogspot.gr

Το πρόβλημα με όλα τα μέλη που ανήκουν στην οικογένεια του λάχανου –μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών - είναι πως με το παρατεταμένο βράσιμο που συνήθιζαν οι μανάδες κι οι γιαγιάδες μας εκτός του ότι χάνουν την πραγματική γεύση και υφή τους, τα λάχανα ελευθερώνουν μια πολύ δυσάρεστη οσμή, που διαπερνά όλο το σπίτι. Οι παλιοκαιρίσιες συμβουλές λέγαν να προσθέσουμε σέλινο ή ξύδι στο νερό για να περιορίστεί η μυρωδιά αλλά τίποτε δε βοηθάει δυστυχώς. Η λύση είναι να ψήνετε στο φούρνο το κουνουπίδι ή το μπρόκολο, καθώς και τα λαχανάκια Βρυξελλών, που με τον τρόπο αυτό μαλακώνουν μεν αλλά παραμένουν κριτσανιστά, κρατάνε όλες τις πολύτιμες ουσίες τους, που δεν ξεπλένονται στα νερό και η γεύση τους γλυκαίνει, καθώς καραμελλώνουν ελαφρά.

Αγοράζοντας λαχανάκια Βρυξελλών διαλέξτε εκείνα που έχουν ομοιόμορφο πράσινο χρώμα, δίχως κιτρινίλες. Πρέπει να είναι σφιχτά και να μη δίνουν την εντύπωση ότι είναι τζούφια όταν τα πιέζετε και βέβαια, δίχως μαυρίλες ή μούχλα. Αγοράστε τα όταν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, αφού σε αντίθεση με το κοινό αλλά και το κόκκινο λάχανο, τα μικρά λαχανάκια δεν διατηρούνται για πολύ καιρό στο ψυγείο. Ακόμη κι αν μοιάζουν φρέσκα, η γεύση τους μπορεί να έχει χαλάσει, μια και συχνά όταν μπαγιατέψουν, πικρίζουν.

Photo: mytinyoven.blogspot.gr
Photo: mytinyoven.blogspot.gr

Λαχανάκια Βρυξελλών ψητά με σάλτσα λεμόνι και σκόρδο
Για 4 άτομα, συνοδευτικό

  • ½ κιλό λαχανάκια Βρυξελλών καθαρισμένα και κομμένα στα  δύο αν είναι μεγάλα.

(Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κατεψυγμένα, αφού τα αφήσετε να ξεπαγώσουν)

  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 6 σκελίδες σκόρδο με το φλούδι
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι φρεσκοστιμμένο ή περισσότερο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και σοταρισμένο σε ελαιόλαδο να αρχίσει να ξανθαίνει (προαιρετικά)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
Λαδώστε τα λαχανάκια με λίγο από το ελαιόλαδο, πασπαλίζοντας με αλάτι και με πιπέρι.
Απλώστε σε λαδόχαρτο σε μια στρώση.
Αλείψτε και τις σκελίδες σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο, τυλίξτε χαλαρά σε αλουμινόχαρτο και βάλτε στο λαδόχαρτο με τα λαχανάκια. 
Ψήστε για 35 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι τα λαχανάκια να ροδίσουν και το σκόρδο να μυρίσει.

Όταν το σκόρδο κρυώσει ελαφρά, πιέστε τις σκελίδες να βγεί η σάρκα μέσα σε μικρή γαβάθα ή στον κάδο του μπλέντερ. Λιώστε με πηρούνι ή πολτοποιήστε στο μπλέντερ, προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι, και τη μουστάρδα και δουλεύοντας να κάνετε τη σάλτσα. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο λεμόνι ή πιπέρι, αν χρειάζεται. Σερβίρετε σε γαβαθα, ανακατέβοντας τα λαχανάκια για να καλυφθούν με τη σάλτσα. Βάλτε από πάνω τα τηγανισμένα κρεμμύδια, αν τα χρησιμοποιείτε.

Παραλλαγή: Αν θέλετε, μπορείτε να περάσετε σε καλαμάκια τα λαχανάκια Βρυξελλών, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, αν είναι μεγαλύτερα. Εναλλάσετε τα λαχανάκια με κομματάκια μπέικον και γαρίδες καθαρισμένες ή χτένια (φρέσκα ή κατεψυγμένα). Αλείψτε με ελαιόλαδο, όπως περιγράφεται στη συνταγή και ψήστε γυρίζοντας 1-2 φορές, να ροδίσουν από παντού. Σερβίρετε τα λαχανο-σουβλάκια περιχύνοντας με τη σάλτσα λεμόνι, σκόρδο και μουστάρδα (δείτε πιο πάνω). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'