Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο φακός παχαίνει

του Δημήτρη Μπούτου Βρετανία, Βρετανοί σεφ, έτοιμα φαγητά

Και στην περίπτωση των βρετανών τηλεοπτικών σεφ «παχαίνει» λίγο περισσότερο, καθώς πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Newcastle συνέκρινε τα γεύματα των βιβλίων τους με τα συσκευασμένα φαγητά που διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και ανακήρυξε υγιεινότερα τα δεύτερα ¹.

Photo: sonotcool/Flickr
Photo: sonotcool/Flickr

Το σχετικό υλικό, που δημοσιεύτηκε από το δίκτυο του BBC, αναλύει τα αρχικά κίνητρα της μελέτης και τα πορίσματά της. Σε σχετικό άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal ² οι ερευνητές εξηγούν πως στόχος τους ήταν να επιβεβαιώσουν ή να καταρρίψουν τον ισχυρισμό ότι είναι υγιεινότερο καθείς να μαγειρεύει μόνος του έναντι του να προμηθεύεται προμαγειρεμένα γεύματα.
Το δείγμα αποτέλεσαν περί τα εκατό κύρια πιάτα των δημοφιλέστερων αυτή τη στιγμή βρετανών σεφ, Jamie Oliver, Laurine Pascual, Nigella Lawson και Hugh Fearnley-Whittingstall, σε σύγκριση με ισάριθμα συσκευασμένα γεύματα των πιο διαδεδομένων αλυσίδων υπεραγορών στη Βρετανία, Tesco, Asda και Sainsbury's. 

Τα έτοιμα γεύματα αποδείχθηκε τελικά πως ξεπερνούσαν τις διάσημες συνταγές μόνο στην περιεκτικότητά τους σε αλάτι, καθώς οι θερμίδες, τα κορεσμένα λιπαρά και η ζάχαρη βρίσκονταν στα προτεινόμενα φαγητά των σεφ σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Από το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνίας του ιδίου πανεπιστημίου και τον καθηγητή Martin White υποστηρίζεται πως «Δεν ακυρώνουμε τη δουλειά των σεφ, αφού ανάμεσά τους υπάρχουν επαγγελματίες με μεγάλη προσφορά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την καθιέρωση της υγιενής μαγειρικής. Ωστόσο η επιμόρφωση και η πληροφόρηση του καταναλωτή αφορά εξίσου τους επαγγελματίες μάγειρες και τις αλυσίδες παροχής έτοιμου φαγητού».

Η επιστημονική πρόταση που ακολούθησε την έρευνα αναφέρει πως σεφ-συγγραφείς και εκδότες των βιβλίων μαγειρικής θα πρέπει να επιμελούνται τις περιεχόμενες συνταγές προσθέτοντας πάντοτε δίπλα στα υλικά τις αναγκαίες διατροφικές πληροφορίες. Μόνο έτσι το κοινό θα μετατραπεί σε σοφότερο μάγειρα και καταναλωτή.
Οι εκπρόσωποι των σεφ έσπευσαν να σχολιάσουν τα πορίσματα της έρευνας λέγοντας πως κάθε σχετική μελέτη είναι ευπρόσδεκτη. Από την πλευρά του Jamie Oliver αναφέρθηκε πως είναι σημαντικό να επιμορφώνεται το κοινό σχετικά, ώστε να ξεχωρίζει τι μπορεί να καταναλώνει σε καθημερινή βάση και τι θα πρέπει να μαγειρεύει περιστασιακά. Αντίστοιχα η εκπρόσωπος της Laurine Pascual ανέφερε πως στα βιβλία της σεφ συνυπάρχουν υγιεινές με λιγότερο υγιεινές συνταγές: σούπες, σαλάτες και ελαφριά γεύματα αλλά και κάποια «πλουσιότερα» πιάτα. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα βιβλία της αφορούν κυρίως τη μαγειρική και όχι τόσο την υγιεινή διατροφή.

¹ Στην έρευνα συνεκτιμήθηκαν οι ισχύουσες διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
² Σύμφωνα με σημείωση όσων διεκπεραίωσαν την έρευνα, δεν εξετάστηκε η συχνότητα κατανάλωσης των γευμάτων, αν δηλαδή πράγματι τα πιάτα αυτά ήταν η καθημερινή επιλογή των καταναλωτών ή τα προτιμούν μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'