Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σοκολάτα ΙΟΝ: Για πάντα μαζί

της Λίνας Παπαδάκη Μαγειρικές ιστορίεςσοκολάτα, μπισκότα, cookies, cupcakes

Δεν είναι η μέρα του έρωτα που σε βουτάει στη σοκολάτα, είναι το μόνιμο κόλλημα στο όνειρο, παραλλαγή του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Παίρνεις φόρα και πηδάς στο μεγάλο καζάνι με την ζεστή σοκολάτα. Η απόλαυση δεν έχει μέτρο, δεν πατώνεις, δεν βουλιάζεις, επιπλέεις και αλείφεσαι. Η απόλαυση δεν έχει ηλικία, έχει μύτη, γλώσσα κι ανάμνηση. Η μαγική στρώση έχει περιτύλιγμα.

Από το 1930 στην Πειραιώς. Μια χρονιά μετά την έναρξη της «Μεγάλης Ύφεσης» μια παρέα φίλων θέλει να φτιάξει σοκολάτα. Ευρωπαϊκή μόδα που αρέσει στην καλή κοινωνία της εποχής. Η Ελλάδα μέχρι τότε γνώριζε μόνο τον Παυλίδη. Κι έρχεται ο μενεξές. Ίον το εύοσμον ή αλλιώς μενεξές.Ίον εκ του "ίος" = μόνος, καθώς φύεται μόνον (ιών, ιούσα, ιόν, μετοχή του είμι= πορεύομαι). Το πρώτο του λογότυπο προδίδει την πηγή του.

Στα χρόνια του εμφυλίου, το 1947, για πρώτη φορά βγαίνει στην αγορά η ΙΟΝ αμυγδάλου. Κλωνάρι φουσκωμένης αμυγδαλιάς, άνθη ροζ το σήμα της. Εξήντα εφτά χρόνια ίδια. Στη σοκολάτα, αντίθετα απ' τον έρωτα, θέλεις να κλείνεις τα μάτια για την ίδια, αυτή, την μόνη, δεκαετίες μετά την πρώτη σας φορά.

Triple chocolate cupcake - για 8 τεμάχια των 60 γρ. έκαστο

Υλικά

  • 30 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 40 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 60 γρ. αυγά
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 60 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15 γρ. ΙΟΝ κακάο
  • 2 γρ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 80 ml ηλιέλαιο
  • 20 γρ. σοκολάτα κουβερτούτα ΙΟΝ σε σταγόνες

Για την Ganache Σοκολάτας

  • 40 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ
  • 15 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας ΙΟΝ (72% κακάο)

Σοκολατένιο topping

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 20 γρ. κακάο ΙΟΝ

Για το cupcake χτυπήστε για τουλάχιστον 6 λεπτά στο μίξερ με το σύρμα σε γρήγορη ταχύτητα τη μαύρη ζάχαρη, το μέλι, τα αβγά και τη βανίλια. Χαμηλώστε ταχύτητα και προσθέστε το αλεύρι με το κακάο ΙΟΝ και το μπέικιν πάουντερ. Τέλος προσθέστε το ηλιέλαιο. Σερβίρετε στα ειδικά φορμάκια, τοποθετώντας μερικές σταγόνες σοκολάτας ΙΟΝ και ψήστε στον φούρνο στους 160°C για 8 λεπτά.

Για τη ganache σοκολάτας βράστε την κρέμα γάλακτος, περιχύστε τη στις σοκολάτες ΙΟΝ και αφήστε το μίγμα να κρυώσει για 10 λεπτά στο ψυγείο.

Με μια σύριγγα τοποθετήστε τη ganache σοκολάτας μέσα στο cupcake. Για το σοκολατένιο topping χτυπήστε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη και το κακάο ΙΟΝ. Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ τοποθετήστε το topping στα cupcakes. Γαρνίρετε με σταγόνες κουβερτούρας ΙΟΝ ή με τρούφα σοκολάτας ΙΟΝ.

Εσύ πρώτος ικανοποιείσαι κι ύστερα μπορείς να δώσεις και σ' αυτούς που αγαπάς. Κανένας στερημένος γλύκας άνθρωπος δεν χάρισε χαμόγελο και χάδι. Μια ευκαιρία να βάλετε τα χέρια σας στο στόμα σας και να κάνετε εικόνα την ευτυχία πάνω από τον πάγκο σας. Η κουζίνα το βασίλειό σας, η σοκολάτα η πανοπλία σας. Ένας ακαταμάχητος τρόπος για να κερδίσεις τον εχθρό.

Chocolate Sablés Cookies - για ½ Kg ζύμης - περίπου 20 τεμάχια των 30 g

  • 140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 20 γρ. ασπράδια
  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15 γρ. κακάο ΙΟΝ
  • 30 γρ. αμύγδαλο πούδρα
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας ΙΟΝ σε σταγόνες

Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώστε ώστε να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη.

Πλάστε με λίγο αλεύρι μπαστουνάκια διαμέτρου 3 cm και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Αλείψτε τα ελαφρά με ασπράδι και κυλήστε τα σε κρυσταλλική ζάχαρη. Κόψτε ροδέλες πάχους 1,5 cm περίπου και τοποθετήστε τις σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε στους 180°C για περίπου 7 λεπτά.

Tip: Μπορείτε να διατηρήσετε τα μπαστουνάκια στην κατάψυξη και όποτε θέλετε να τα αλείψετε με ασπράδι και κρυσταλλική ζάχαρη και να έχετε φρέσκα sablés.

* Δείτε το προφίλ της Λίνας Παπαδάκη στο protagon.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'