Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κάτι μυρίζει

της Χριστίνας Ταχιάου κτηνοτροφία, έκθεση

Επισκέφτηκα την έκθεση για την κτηνοτροφία Zootechnica που μόλις τελείωσε στη Θεσσαλονίκη.
Θα ήθελα πολύ να γράψω τα καλύτερα αλλά δεν μπορώ. Συρρικνωμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, χωρίς κάτι ιδιαίτερο να δείξει, φώναζε την παρακμή της.

Photo: alfiogarozzo.com
Photo: alfiogarozzo.com

Σιγά όμως μην έγραφα στο bostanistas μόνο για αρνητικά! Διότι με μεγάλη χαρά είδα υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξηγούν υπομονετικά σε ενδιαφερόμενους τι να περιμένουν για το γάλα, για το κρέας, για τις ζωοτροφές. Είδα νέους ανθρώπους να αναζητούν πληροφορίες -κι όχι απαραίτητα επιδοτήσεις- για το πώς μπορούν να αναπτύξουν μια σχέση με την πρωτογενή παραγωγή. Είδα κι άκουσα για όσο άντεξα, βέβαια, διότι το περίπτερο της Helexpo όπου πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση μου θύμισε τεκέ απ’ τον καπνό των τσιγάρων που έκαιγαν με θράσος στα φιλόξενα stands των εκθετών. Ας μη μείνουμε στο ανθυγιεινό του να είναι γεμάτος καπνό ένας κλειστός, χωρίς σοβαρό εξαερισμό, εκθεσιακός χώρος κι ας σκεφτούμε λίγο και την περίπτωση πυρκαγιάς. Πως είπατε, ν’ αφήσω την γκρίνια; Μάλιστα, την αφήνω και πάω στα καλύτερα.

Εκτός από τους επαγγελματίες της κτηνοτροφίας στην Zootechnica υπήρξε και έντονη παρουσία καλλιεργητών κυρίως αρωματικών. Μη ρωτάτε πως δένουν αυτά τα δυο, απ'όσο φαίνεται δένουν.
Από τις πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές της διοργάνωσης ήταν η συνάντηση που διοργανώθηκε από τη δραστήρια Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών με συντονιστή τον τεχνικό της σύμβουλο Δημήτρη Μιχαηλίδη, με θέμα το μέλλον των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα. Όπως διευκρινίστηκε, ο ρόλος της ΠΕΝΑ ήταν να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση από εκεί και πέρα ας οργανωθούν οι ενδιαφερόμενοι χωρίς πατερναλιστική λογική και καπέλωμα.

Την συνάντηση παρακολούθησαν φίλοι μου καλλιεργητές αρωματικών. Για μένα δεν περίσσεψε χώρος, καθώς ο διοργανωτής προτίμησε να βάλει σε θέσεις τους άμεσα ενδιαφερόμενους -και καλά έκανε. Κι ήταν πολλοί, απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους και ειδικοί. Όπως ο Βαγγέλης Καστρινάκης από την Κρήτη, που διαθέτει τη μεγαλύτερη μονάδα απόσταξης αιθέριων ελαίων. Η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, η Κατερίνα Γρηγοριάδου που διαθέτει πολλαπλασιαστικό υλικό, ο Παναγιώτης Τσινόπουλος με πολύ καλή μονάδα απόσταξης στο Κιλκίς, ομάδες παραγωγών από διάφορα σημεία της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Διοσκουρίδης» και πολλοί ενδιαφερόμενοι να μπουν στο επαγγελματικό πεδίο της ενασχόλησης με αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια.

Τι βγήκε από τη συνάντηση; Κάτι πολύ σημαντικό, όπως το αξιολογούν οι καλλιεργητές φίλοι μου.
Η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα φτιάξει ένα μητρώο ενδιαφερομένων και απασχολούμενων στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα θα εκπροσωπεί τους επαγγελματίες του τομέα στο Υπουργείο και όπου αλλού χρειάζεται, προκειμένου να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να τους καλύπτει, καθώς αυτή τη στιγμή το δαιδαλώδες πλαίσιο τους αφήνει ακάλυπτους σε πολλά σημεία.
Υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία για τα αρωματικά, που θεωρούνται δυναμική καλλιέργεια.
Σε όλη την Ελλάδα δημιουργούνται ομάδες καλλιεργητών, καθώς είναι δύσκολο ένας μόνος άνθρωπος να τα καταφέρει από το μηδέν.

Το σημαντικότερο πάντως που βγαίνει από την υπόθεση «αρωματικά» είναι το ότι χτίζεται κάτι από την αρχή. Ότι υπάρχει η αντίληψη της ανάγκης του μοντέλου του «αγρότη - επιχειρηματία» κι ότι του «όλα τα κιλά - όλα τα λεφτά». Ότι δημιουργείται μια νέα συνείδηση από ανθρώπους που έχουν μοντέρνα νοοτροπία.
Μου φαίνεται ότι κάτι ευωδιάζει!

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'