Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι είναι αυτά που τρώμε;

του Νίκου Κακαρίκα ακατάλληλα τρόφιμα, clouding agents, Rangeland Foods

Μια ακόμη Ιρλανδική εταιρία, μετά την ABP Food Group, θα αναστείλει σύντομα την παραγωγή μπιφτεκιών, γιατί μετά από έλεγχο σε κρέατα προς επεξεργασία εντοπίστηκε DNA αλόγου.
H Rangeland Foods έχει πελάτες σε Σουηδία, Ολλανδία, Βρετανία, Κύπρο και Ελλάδα. Η εταιρία αρνήθηκε πως έχει χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη ποσότητα κρέατος. Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωση της η ABP Food Group υποστηρίζει πως τους δικούς τους 170 τόνους «μολυσμένου» κρέατος τους αγόρασε από μια αγγλική εταιρία, η οποία με την σειρά της τους είχε εισάγει από την Πολωνία. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τις πολωνικές αρχές να ζητήσουν με επίσημο αίτημα τους την πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των ερευνών μέχρι σήμερα. Παράλληλα, οι βρετανικές αρχές έδωσαν σήμερα εντολή  να ελεγχθούν επειγόντως όλα τα προϊόντα με βοδινό κρέας αφού συσκευασμένα λαζάνια της εταιρίας Findus βρέθηκαν να περιέχουν 100% κρέας αλόγου. Η Findus από την πλευρά της, υποστήριξε πως την συγκεκριμένη παρτίδα την αγόρασε από την gαλλική εταιρία Comigel.

Photo: latimesblogs.latimes.com
Photo: latimesblogs.latimes.com

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αποκλειστική είδηση του ABC στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά από επιστημονική έρευνα της US Pharmacopeial Convention διαπιστώθηκε πως σε μεγάλο ποσοστό τα συστατικά πολλών τροφών, παραγωγής από όλο τον κόσμο, είναι απομιμήσεις και ουσιαστικά το τελικό προϊόν καθίσταται νοθευμένο με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών. Συγκεκριμένα το γάλα, κανονικό και σε σκόνη, αραιώνεται με νερό, με ουρία (προϊόν καταβολισμού των πρωτεινών που απεκκρίνεται από τα ούρα αλλά μπορεί να παρασκευασθεί και εργαστηριακά), με μαλτοδεξτρίνη (υδατάνθρακας) και με φυτικά έλαια.

Το ελαιόλαδο νοθεύεται με άλλα φυτικά έλαια αλλά και τα λάδια που χρησιμοποιήθηκαν για μαγειρικούς σκοπούς, τα λεγόμενα gutter oils, τα λάδια του υπονόμου δηλαδή. Ακόμη και στα μπαχαρικά ανακαλύφθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται φυτικά αλλά και χημικά υποκατάστατα. Στα ψάρια και άλλα επεξεργασμένα θαλασσινά, αντί για τόνο σε πολλά προϊόντα έχει βρεθεί το ψάρι escoral, το οποίο χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.

Τέλος, ανατριχιαστικά ήταν τα ευρήματα σε ότι αφορά τα clouding agents. Τα clouding agents είναι οποιοδήποτε τελικό πρόσθετο που έχει σαν σκοπό να κάνει το προϊόν να φαίνεται πιο «ελκυστικό», «φυσικό» και με «καλύτερο» χρώμα. Το θέμα είναι πως για να φαίνεται το προϊόν περισσότερο...ελκυστικό προστίθεται και το χημικό με την ονομασία Di(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP). Υλικό το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων βιομηχανικών εφαρμογών, για την επεξεργασία πλαστικών υλών! Το συγκεκριμένο συστατικό είχε βρεθεί το 2011 σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά “energy drinks” στην Ταϊβάν. Τότε είχε προκληθεί τεράστια ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών αφού θεωρείται πως συνδέεται με καρκινογενέσεις και πως επηρεάζει το αναπαρωγικό σύστημα των μικρών παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σε 877 προϊόντα από 315 χώρες βρέθηκε σε μεγάλα ποσοστά το συγκεκριμένο χημικό. Διακόσια έξι από αυτά τα τρόφιμα και ποτά εισήχθησαν σε περισσότερες από 22 χώρες. Η ημερήσια επιτρεπόμενη δόση για το ανθρώπινο σώμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.5 ppm (parts per million), όταν στα συγκεκριμένα προϊόντα βρέθηκαν ποσότητες που ξεκινούσαν από 2 ppm και έφταναν μέχρι και τα 8.700 ppm.

Δείτε το προφίλ του Νίκου Κακαρίκα στο protagon.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'