Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κι από Δευτέρα, κολατσιό

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςγεύμα, κολατσιό, εύκολες συνταγές

Αν ανήκετε στη κατηγορία όσων περνούν δύσκολες ώρες δουλεύοντας και πεινώντας, λόγω εξαντλητικού ωραρίου ή έλλειψης χρόνου για ένα καλό πρωινό, τότε έστε τουλάχιστον προετοιμασμένοι. Η καθιερωμένη τυρόπιτα, το σουβλάκι ή το σάντουιτς από την κοντινότερη καντίνα αποτελούν νοστιμότατη μεν αλλά ανθυγιεινή και, σε βάθος χρόνου, ασύμφορη οικονομικά συνήθεια, οπότε καιρός να φροντίσετε με τα χέρια σας για τα εν ώρα εργασίας γεύματά σας.

Photo: amazingsandwiches.com
Photo: amazingsandwiches.com

Αδύνατον να μεταφέρετε γεμάτες φαγιάντσες και σερβίτσια, καθώς οι περισσότεροι χώροι εργασίας δε διαθέτουν κάποια μορφή κουζίνας, οπότε δοκιμάστε να συμφιλιωθείτε με την ιδέα των πρακτικότατων τάπερ. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε σπιτικά, μικρά αλλά ικανοποιητικά γεύματα, που θα μετριάσουν το αίσθημα της πείνας προς ώρας και θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε απερίσπαστοι και με τις τουρμπίνες να δουλεύουν στα μάξιμα.

Γενικής εφαρμογής κανόνας: Για τα «γεύματα της δουλειάς» αποφεύγουμε σαφώς βαριές σάλτσες, λιπαρά πιάτα και φαγητά με έντονη οσμή, σεβόμενοι τους συναδέλφους και το στομάχι μας.
Τροφές όπως ρύζι και ζυμαρικά καλό είναι να μένουν σπίτι, καθώς οι υδατάνθρακες που περιέχουν προκαλούν υπνηλία και σίγουρα δε βοηθούν στην τόνωσή του οργανισμού, που είναι και το ζητούμενο.

Αντιθέτως προτιμήστε είδη με πολλές βιταμίνες, όπως φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, που προσφέρουν απλόχερα ενέργεια. Εξασφαλίστε πως στον χώρο που δουλεύετε ή σε κάποιο παραπλήσιο σημείο, που έχετε πρόσβαση, υπάρχει ένα μικρό ψυγείο για να αποθηκεύετε το γεύμα σας μέχρι την ώρα του φαγητού. Διαφορετικά προμηθευτείτε μία ισοθερμική τσάντα χειρός που θα διατηρήσει τα τρόφιμα αναλλοίωτα για αρκετές ώρες.
Με ευκαιρία την αυριανή αρχή της εβδομάδας, ιδού μερικές ιδέες για γρήγορα μα όχι πρόχειρα γεύματα.

Τοστ γκουρμέ

Πέρα από την απλή εκδοχή του τοστ, που αποτελεί το κλασικότερο κολατσιό αλλά συχνά δεν ικανοποιεί την πείνα και τις γευστικές απαιτήσεις ενός ενήλικου ουρανίσκου, μπορείτε να προετοιμάσετε ένα πιο ενδιαφέρον σπιτικό σάντουιτς ως εξής:
Θα χρειαστείτε μισό περίπου στήθος από ψημένο κοτόπουλο (που πάντα περισσεύει από προηγούμενα μαγειρέματα), τρεις φέτες ψωμιού της αρεσκείας σας, μερικά φύλλα μαρουλιού, βούτυρο, δύο κουταλιές μαγιονέζα και ένα ψικοκομμένο κρεμμύδι (¼ φλιτζανιού).
Για μια πιο γκουρμέ εκδοχή προμηθευτείτε επιπλέον ένα αβοκάντο και σάλτσα hoisin, που θα πάρει τη θέση της μαγιονέζας (κινέζικη σάλτσα από σόγια, καυτερές πιπεριές και μπαχαρικά με δυνατή και ελαφρώς γλυκιά γεύση).

Προαιρετικά φρυγανίζετε τις φέτες του ψωμιού. Κόβετε το στήθος του κοτόπουλου σε κομμάτια και το μετατρέπετε με τα χέρια σας σε τρίμματα. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι σε ένα μπολ. Ξεκινάτε να "χτίζετε" κατακόρυφα με την εξής σειρά: φέτα ψωμιού, μίγμα μαγιονέζας, κοτόπουλο και μαρούλι. Επαναλαμβάνετε δις και κλείνετε με την τελευταία φέτα ψωμιού. Αν έχετε εντάξει και το αβοκάντο στη συνταγή, το τοποθετείτε ανάμεσα στα υλικά στις ποσότητες που επιθυμείτε ενώ αν τη θέση της μαγιονέζας πάρει η σάλτσα hoisin, απλώνετε περί τη μία κουταλιά του γλυκού σε κάθε φέτα ψωμιού και μετά ξεκινάτε το "χτίσιμο".
Κόβετε το σάντουιτς σε μικρά κομμάτια, ώστε να φαγωθεί ή να μοιραστεί -ανάλογα με τις συναδελφικές σχέσεις- πιο εύκολα. Η σάλτσα hoisin παραδοσιακά προορίζεται για πάπια, οπότε θα αναβαθμίσει γευστικά το απλό κοτόπουλό σας. Οι λάτρεις των μανιταριών μπορείτε να τα προσθέσετε στα υλικά για πιο πλούσια γεύση. Πρώτα τα ξεσκονίζετε καλά και στη συνέχεια καίτε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν.

Photo: homeeconomicsrevival.com
Photo: homeeconomicsrevival.com

Σαλάτα με σπανάκι και τόνο

Χρειάζεστε μερικά φύλλα από σπανάκι καλά πλυμένo, τα οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε με ρόκα, φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, παρμεζάνα ή οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας καθώς και κρουτόν. Από το προηγούμενο βράδυ, στο τάπερ που θα πάρετε μαζί σας, ανακατεύετε τα υλικά μαζί με μία κονσέρβα τόνου (χωρίς το νερό της) και η σαλάτα είναι σχεδόν έτοιμη.
Σφραγίστε καλά το καπάκι και γεμίστε ένα μικρό πλαστικό μπολ με λίγη μαγιονέζα, για να την προσθέσετε λίγο πριν φάτε τη σαλάτα, ώστε να "δέσει" καλύτερα. Αν το εργασιακό σας περιβάλλον «σηκώνει» και ένα μικρό μπουκάλι ελαιόλαδο υπό καθεστώς κοινοκτημοσύνης στην κουζίνα, μπορείτε να το αξιοποιήσετε για πληρέστερη γεύση.

Οι επόμενες ιδέες βασίζονται στο αγαπημένο των εργαζόμενων κράκερ- υποκατάστατο του ψωμιού- που διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία (τραγανά, ολικής άλεσης ή με σουσάμι). Ένα πακέτο κρακεράκια χωράει σε κάθε τσάντα ή συρτάρι και από μόνο του αποτελεί ένα αξιοπρεπέστατο σνακ.
Ακόμα καλύτερα όμως αν συνοδεύεται από:

Photo: Jessica Seinfeld, buzzfeed.com
Photo: Jessica Seinfeld, buzzfeed.com

Ντομάτα και φέτα

Σε ένα μικρό τάπερ κόψτε αποβραδίς μικρά κομμάτια ντομάτας και καλύψτε τα με μία μεμβράνη.
Από πάνω (και όχι απαραίτητα πολύ προσεκτικά, καθώς μαζί θα καταλήξουν) προσθέστε τρίμματα φέτας που προηγουμένως τα έχετε αρωματίσει με ρίγανη. Την ώρα της πείνας απλώνετε πάνω στο κράκερ τη ντομάτα και τη φέτα, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο (που υπάρχει σε εκείνη τη γωνιά της κουζίνας) και έχετε έναν μικρού μεγέθους αλλά πρώτης τάξεως μεζέ, που θυμίζει ντάκο.
Επαναλάβετε για όσα κράκερ χρειαστεί.

Photo: Jessica Seinfeld, buzzfeed.com
Photo: Jessica Seinfeld, buzzfeed.com

Σαλάτα αυγών

Μία ακόμα σαλάτα που μπορεί να συνοδεύσει τα κράκερ σας είναι εκείνη του αυγού. Ριψοκίνδυνη ιδέα, καθώς η οσμή του κατά πολλούς ισοδυναμεί με αιτία απόλυσης αλλά αν οι συνάδελφοι μπορούν να την ανεχτούν, αξίζει να την δοκιμάσετε. Την προηγούμενη νύχτα της εργάσιμης βράζετε δύο αβγά μέχρι να σφίξουν καλά και στη συνέχεια τα ρίχνετε απευθείας σε ένα μπολ με κρύο νερό για να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τους κρόκους, τα τεμαχίζετε και τα βάζετε στο, γνωστό σας πια, μικρό τάπερ. Προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι, μία κουταλιά μουστάρδα, ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκο άνηθο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Ανακατεύετε καλά, αποθηκεύετε στο ψυγείο και την άλλη μέρα την απολαμβάνετε απλώνοντάς την στην επιφάνεια του κράκερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'