Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

5+1 αστέρια: Ολοταχώς για την άνοιξη

της Αναστασίας Λαμπρία Κάντο μόνος σουμπαλκόνι, γλάστρες, κήπος

Δεν αργεί, ίσως είναι ήδη εδώ κρυμμένη. Το βλέπω από τις καλέντουλες που ήδη άνθισαν και από αυτά τα μαγευτικά δέντρα στους δρόμους με τα ολοκίτρινα άνθη (Άντυ, πώς λέγονται;).
Περιμένω λοιπόν την άνοιξη και κοιτάω ένα γύρο το μπαλκόνι μου να δω πώς μπορώ να το ετοιμάσω, ώστε να την υποδεχτεί όπως της πρέπει. Κι έπειτα κοιτάω την τσέπη μου την άδεια και προσπαθώ να συμβιβάσω τα πράγματα. Γίνεται; Ασφαλώς, είναι η απάντηση. Οι πανάκριβες (ή έστω και ακριβές) αγορές έχουν βγει από το πεδίο μας εδώ και πολύ καιρό κι εκτός αυτού τα μπαλκόνια και οι κήποι γεννώνται και διαμορφώνονται σιγά-σιγά, αυτός είναι ένας από τους λόγους ύπαρξής τους, το μάθημα της προσμονής.

Τα φυτά, εύρωστα, ζωηρά και περιποιημένα (καθαρά, χωρίς ξερά φύλλα) καλό γι' αυτά αλλά και για τα μάτια μας να ζουν μέσα σε γλάστρες κατάλληλες. Και πεντακάθαρες.
Να τι αποφάσισα και προσπαθώ να εφαρμόσω:

Γλάστρες ομοιόμορφες στην πλειοψηφία τους. Το ίδιο σχήμα και σχέδιο και παραλλαγή μόνο στα μεγέθη, αναδεικνύει τα φυτά καλύτερα, πιάνουν λιγότερο χώρο στη βεράντα και ελαφραίνει το μάτι.

Μη φαντασθείτε ποτέ ότι είναι μονότονο. Οι ίδιες, βασικές γλάστρες, είπαμε ότι έχουν το γενικό πρόσταγμα όμως δεν θέλουμε να κάνουμε έκθεση ανθέων και φυτών, τυποποιημένη: Ανάμεσα τους σχηματίζουμε μικρές γωνιές ή και παρέες από άλλες. Αυτή ας πούμε είναι μια ιδέα για μια πέργκολα, παιχνίδι χρωματικό, εναλλαγή δύο σχεδίων κι αυτομάτως φωτίζει το χώρισμά μας από τους διπλανούς.

Μια εσοχή του μπαλκονιού μπορεί να φιλοξενήσει, τα ανόμοια. Επιστρατεύστε στηρίγματα και εταζέρες, περάστε τα με βερνίκι κατά της υγρασίας και συγκεντρώστε εκεί όλα τα μικρά που αλλιώς θα χάνονταν ανάμεσα στα μεγαλύτερα.

Οι παλιές κεραμικές- επισμαλτωμένες είναι σπάνιες, οι σύγχρονες απομιμήσεις τους τους όχι πάντα επιτυχείς. Γι αυτό αν τυχόν έχετε, περιποιηθείτε τις και φροντίστε τις σαν τα μάτια σας.

Αυτές είναι η καινούργια μου αγάπη. Κι επειδή οι αυθεντικές είναι δυσεύρετες, βρήκα τον τρόπο να φτιάχνω εγώ με παλιές κεραμικές γλάστρες με ετικέττες παλαιού τύπου. Μείνετε συντονισμένοι, το σαββατοκύριακο θα έχετε τον τρόπο.

Αν εχω κάτι καταφέρει είναι να μην έχω ούτε μία πλαστική. Ψέμματα! Δυο τρεις, ή και τέσσερις μεγάλες έχω ακόμη. Υπάρχει η λύση. Τις καλύπτουμε με ψάθινα κασπώ. Αυτομάτως αλλάζουν όψη. 

 

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'