Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ενα υπέροχο γεύμα με βιετναμέζικo Pho (και λίγη γαλλική ιστορία)

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σπορέας - οικοδόμος - εικαστικός

Νέοι αγρότεςμποστάνι, αστική κηπουρική

Τον ξέρω χρόνια απ’ το Facebook. Πάντα με την καλή την κουβέντα. Πρωινός τύπος, ωραίες μουσικές ανεβάζει, μια μέρα έγραφε κάτι για σπανάκια. Του έστειλα μήνυμα, του είπα τον πόνο μου με τα κουκούτσια του αβοκάντο που είχα φυτέψει και δεν ήξερα αν θα φυτρώσουν, με συμβούλεψε με χαρά και μου έδωσε κουράγιο ώστε να αποφασίσω να φτιάξω, τελικά, ένα μποστανάκι στο μπαλκόνι μου. Μου είπε ότι μαζεύει σπόρους από τα παλιά χρόνια.

Photo: horrigan/Flickr
Photo: horrigan/Flickr

Ονομάζεται Βασίλης Ντάγκας κι είναι οικοδόμος. Φυσικά, με το μεροκάματο να είναι δύσκολο και δυσεύρετο. Αλλά και εικαστικός καλλιτέχνης. «Γεννήθηκα και ζω στο Αιγάλεω. Είμαι αυτοδίδακτος. Άρχισα με κολάζ και φωτομοντάζ. Κατά το διάστημα 1986 - 1987 ταξίδεψα στο Νεπάλ και στην Ινδία και ασχολήθηκα με το κόσμημα και το ύφασμα. Το 1990 πήγα στη Νέα Υόρκη, όπου παρέμεινα για έναν χρόνο και εργάστηκα ως τεχνοτρόπος. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής για 3 χρόνια στο εικαστικό εργαστήριο του δήμου Αιγάλεω με δασκάλα τη Μυρτώ Μαγγανάρη. Τα έξι τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την κατασκευή εικαστικών φωτιστικών», αυτοσυστήνεται.

Φωτο: Δείγμα από τα εικαστικά φωτιστικά του Βασίλη Ντάγκα
Φωτο: Δείγμα από τα εικαστικά φωτιστικά του Βασίλη Ντάγκα

Η ενασχόλησή του με τα μποστάνια άρχισε πριν τρία χρόνια. «Από θυμό το έκανα, διαβάζοντας για όλα αυτά που μας έρχονται, που μας ετοιμάζουν. Τα πήρα στο κρανίο και “τα πήρα” δημιουργικά. Σκέφτηκα να κάνω συλλογή σπόρων για να τρώω αυτά που μπορώ, όχι αυτά που θέλουν οι άλλοι. Ακόμα και σήμερα είμαι εκπαιδευόμενο μέλος. Ειδικά το καλοκαίρι, έχω σχεδόν αυτάρκεια. Τώρα μαθαίνω και τα χειμωνιάτικα λαχανικά.» Στο Αιγάλεω, εκεί που βρίσκεται το εργαστήρι του αλλά και τα υλικά και τα σύνεργα για τις οικοδομικές εργασίες, έχει ένα θερμοκήπιο μικρό και δυο κομποστοποιητές, έναν μεγάλο ξύλινο κι ένα βαρέλι. Δεν του κόστισαν τίποτα, ο ξύλινος είναι από παλέτες που βρίσκει κάποιος πανεύκολα. Στο «θερμοκηπιάκι», όπως το λέει, έχει μαρούλια. Τα πολλά τα λαχανικά τα βγάζει στο μποστάνι στους Αγίους Αποστόλους ενώ ετοιμάζει κι ένα μεγάλο κτήμα στην Εύβοια. Ήδη έχει φυτέψει 24 δέντρα. Έχει επάρκεια σε μαρούλια, κρεμμύδι φρέσκο, σκόρδο, σπανάκι, ρόκα.

Συνεργάζεται με την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» στη Δράμα, ανταλλάσσοντας σπόρους. Δίνει ευχαρίστως συμβουλές και βοήθεια σε όποιον του ζητήσει. «Θα βοηθήσω μια φίλη οφθαλμίατρο να φτιάξει το μποστάνι της με ανταλλαγή υπηρεσιών. Χαίρομαι που μια γυναίκα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί, θέλω να το κάνουν πολλοί!» Η γνώση του Βασίλη προέρχεται κυρίως από το ίντερνετ, σχετικά βιβλία και συμβουλές από άλλους. «Οι σπόροι πρέπει να είναι ελεύθεροι, ανήκουν σε όλους. Αυτό που γίνεται με τα υβρίδια είναι αίσχος, σου δίνουν μόνο μια χρονιά και μετά πρέπει πάλι να πληρώσεις. Με τους σπόρους δε συμβαίνει αυτό. Ξέρεις ότι όταν οι σπόροι είναι τσεκαρισμένοι, θα δώσουν καλά προϊόντα. Όχι ότι τα υβρίδια δεν δίνουν καλά προϊόντα αλλά δεν δέχομαι να ξαναπληρώσω.»

Θέλει με όλες του τις δυνάμεις να προωθήσει τους σπόρους αλλά και τη στροφή όλων μας στις ερασιτεχνικές καλλιέργειες. «Ευχαρίστως να βοηθήσω όσο μπορώ. Παρόλο που έχω ανοίξει πολλά μέτωπα θα τα καταφέρω όλα. Η φιλοσοφία μου είναι “Μη μου λες δεν μπορώ. Πες μου δε θέλω, που είναι τίμιο”. Όλα τα μπορείς, άσε με πια με τη μιζέρια!»

Ο Βασίλης είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών. Θεραπευμένος. Καθαρός εδώ και 19 χρόνια. Έχει σώσει τη ζωή του. Η κρίση δεν τον αγγίζει. «Θα ζήσω με ψωμί και ντομάτα» λέει, γιατί είναι αποφασισμένος να ζήσει. Θέλει να δώσει το μήνυμα σε όλον τον κόσμο: «Εάν μπορώ εγώ, ο πρώην χρήστης, μπορείς κι εσύ. Κουνήσου, δραστηριοποιήσου, σταμάτα να κλαίγεσαι.»

Εάν ξέρατε μόνο, πόση θετική ενέργεια σκορπά κάθε μέρα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Νέοι αγρότες'