Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Στον κήπο της Coco-mat

του Δημήτρη Μπούτου Coco-mat, κήπος

Μία εταιρεία με ψυχή bostanistas, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τις πρώτες ύλες και την γραμμή παραγωγής της όσο και από τις περιβαλλοντικές δράσεις της.
Περί Coco-mat ο λόγος, που εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια (από το 1989) προσφέρει έξοχα προϊόντα αλλά και απολαυστικές συνθήκες ύπνου σε όσους τα προτιμούν. Και αφού σύμφωνα με νευροφυσιολόγους περνάμε σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας (ήτοι περί τα 25 χρόνια) σε κρεβάτια, οφείλουμε να προσέχουμε δεόντως τα υλικά που μας περιβάλλουν.
Στα ευρέως διαδεδομένα συνθετικά είδη ύπνου, η αντιπρόταση της Coco-mat περιλαμβάνει προϊόντα από φυτικές πρώτες ύλες: ίνες κοκοφοίνικα για τα στρώματα και τους καναπέδες, φυσικό καουτσούκ για τα μαξιλάρια -και όχι μόνο- που «αναπνέει», ακόμα και φύκια ελληνικών θαλασσών, που εξαιτίας του ιωδίου που αναδίδουν επιδρούν θετικά στο αναπνευστικό σύστημα. Επίσης σε αρκετά λεπτά στρώματα της εταιρείας χρησιμοποιούνται μορφοποιημένες οι πλήρως ανακυκλώσιμες ίνες από κάκτο, που μετριάζουν την υγρασία του περιβάλλοντος καθώς και αποξηραμένος ανθός λεβάντας, γνωστός από την αρχαιότητα για τις ιαματικές ιδιότητές του.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό ανακύκλωσης της εταιρείας, που αγγίζει το εντυπωσιακότατο 96%. Ό,τι περισσεύει με το τέλος της παραγωγής χρησιμοποιείται εκ νέου για τα επόμενα προϊόντα.
Τα υπολείμματα καουτσούκ, για παράδειγμα, που προκύπτουν μετά την επεξεργασία των καναπέδων ή των στρωμάτων, αξιοποιούνται για να παρασκευαστούν οι ομώνυμες παντόφλες. Όσον αφορά τα κρεβάτια, το σημείο αναφοράς των φίλων της εταιρείας, ξεχωρίζουν τόσο για τα φυσικά υλικά τους όσο και για την έλλειψη μεταλλικών ελατηρίων. Τη θέση των δεύτερων καταλαμβάνει ο ελαστικοποιημένος κοκοφοίνικας, που ξεκινά από τις ίνες του περιβλήματος της καρύδας και αφού αυτές μορφοποιηθούν σε φύλλα, στερεοποιούνται με φυσικό καουτσούκ, αποκτούν την απαιτούμενη ελαστικότητα και ενσωματώνονται στο εκάστοτε προϊόν.

Κι επειδή οι κάτοικοι των άστεων δεν αρκεί να κοιμούνται αλλά πρέπει και να τρέφονται σωστά, ο οικολογικός χαρακτήρας της εταιρείας δεν εξαντλείται εδώ. Εργαζόμενοι και επισκέπτες μπορούν και απολαμβάνουν αγαθά απευθείας από τον κήπο του κεντρικού καταστήματος επί της λεωφόρου Τατοΐου: ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, φράουλες, πεπόνια και βερίκοκα- ανάλογα με την εποχή.
Tο ανθρώπινο δυναμικό της μονάδας ξεκλέβει λίγο χρόνο από το καθημερινό του πρόγραμμα και συλλέγει τα απαραίτητα υλικά για τους φυσικούς χυμούς, τις σαλάτες ή τα κεράσματά τους.
Επιπλέον όσοι επισκέπτες το επιθυμούν μπορούν να περιπλανηθούν στον κήπο της εταιρείας, να θαυμάσουν τα άλογα- ακόμα και να παίξουν ποδόσφαιρο στο ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο των εγκαταστάσεων.

Με μία ακόμα ιδιότητα, εκείνη του χορηγού, η Coco-mat στηρίζει αρκετές οικολογικές δράσεις.
Μόλις πριν από δύο περίπου μήνες, στις 25 Νοεμβρίου, υποστήριξε τους ερευνητές τροφής στην ημερίδα τους που διοργανώθηκε στο «Κέντρο της Γης» της Οργάνωσης Γη. Θέμα της ήταν η "άγρια τροφή", συλλέχθηκαν βρώσιμα χόρτα, όσοι έλαβαν μέρος ενημερώθηκαν για ζητήματα διατροφής και κυρίως για τη χρήση των μανιταριών ενώ το μεσημέρι μαγείρεψαν τους καρπούς του πρωινού μόχθου τους.

Όσοι ενδιαφέρονται για αναλυτικότερες πληροφορίες γύρω από τα προϊόντα της εταιρείας, την επιχειρηματική αλλά και την οικολογική δράση της μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της στη διεύθυνση coco-mat.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'