Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Και μπιζουδάκια και υγιεινά

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςμπρόκολο, πατάτες

Χαζολογάω στο ΙΚΕΑ και πριν φύγω περνάω από τη γωνιά με τα σουηδικά τρόφιμα. Ανακαλύπτω στα καταψυγμένα ένα κουτί με «μενταγιόν λαχανικών» (στρογγυλά μικρά κέικ), που μιλάει στην ψυχή μου – έχει μπρόκολο και πατάτα και απλώς θέλει ψήσιμο. Στο σπίτι τα δοκιμάζω και είναι εξαιρετικά.

Το κακό είναι ότι δεν είμαι πολύ οργανωμένη κι έτσι όταν την επόμενη φορά τα λιγουρεύτηκα δεν είχα απόθεμα στην κατάψυξή μου. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να ψάξω να βρω την συνταγή στο Internet – εκεί τα βρίσκεις όλα πια - για να ανακαλύψω ότι είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να μάθουν να τα φτιάχνουν αλλά η συνταγή δεν υπάρχει πουθενά! Χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκα στην κουζίνα για πειραματισμούς. Η ιδέα του ΙΚΕΑ στο σπίτι μου εξελίχθηκε ως εξής:

Μενταγιόν μπρόκολου και πατάτας

  • 5-6 μπουκετάκια μπρόκολο
  • 3-4 μικρές πατατούλες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2-3 κλαράκια θυμάρι (τα φυλλαράκια τους)
  • αλάτι και πιπέρι

Βράζω το μπρόκολο (4 -5 λεπτά) και τις πατάτες (20-25 λεπτά). Τα σουρώνω και σε ένα μπολ τα κόβω σε μικρά κομματάκια. Προσθέτω ψιλοκομμένο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο λιωμένο, το αυγό, τα τυριά και τα μυρωδικά και ανακατεύω με το χέρι, προσέχοντας να μην λιώσουν τελείως τα λαχανικά –είναι ωραίο να μείνουν ολόκληρα κομμάτια.

Για να τα κάνω σαν μικρά πυργάκια χρησιμοποιώ ένα ψηλό κουπ-πατ, σαν ατομικό τσέρκι, το οποίο το λαδώνω, το ακουμπάω σε αντικολλητικό χαρτί και το γεμίζω με το μίγμα. Το ξεφορμάρω και συνεχίζω στο επόμενο. Μ’ αυτές τις ποσότητες βγαίνουν γύρω στα 8 κεκάκια.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C και τα ψήνω γύρω στα 20 λεπτά, μπορεί και λίγο παραπάνω, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Μ’ αρέσει να τα σερβίρω με λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο φρέσκο λάδι, δίπλα σε μπιφτέκια ή κάποιο ψητό κρέας.

Υ.Γ.: Κι αν δεν θέλω να τα ψήσω, τα φυλάω μια χαρά στην κατάψυξη, απ' που τα βγάζω και τα βάζω κατευθείαν στον φούρνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'