Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αφθονία, χαρά και προκοπή

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκινέζικη πρωτοχρονιά, μπέικον, καπνιστό

Η κινέζικη ευχή «γκουνγκ χέι φατ τσόι», που θα την ακούσουμε αρχές Φεβρουαρίου, συνήθως μεταφράζεται «ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος». Στην ουσία όμως σημαίνει «Συγχαρητήρια και Προκοπή» παρατηρεί η Grace Young στο εξαιρετικό βραβευμένο βιβλίο της The Wisdom of the Chinese Kitchen (Η Σοφία του Κινέζικου Τραπεζιού). Η Young, δεύτερη γενιά Αμερικανο-Κινέζα, εξηγεί με γλαφυρό τρόπο πόσο η παραδοσιακή αυτή γιορτή, η μεγαλύτερη της Κίνας, είναι συνδεδεμένη με δεισιδαιμονίες αιώνων ενώ τα φαγητά που σερβίρονται στο γιορτινό τραπέζι έχουν όλα έντονη συμβολική σημασία.

Τη μέρα της Πρωτοχρονιάς- που είναι κινητή και υπολογίζεται σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο- οι Κινέζοι δεν λούζονται ούτε κόβουν τα μαλλιά τους, επειδή με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι θα "ξεπλύνουν" την τύχη τους. Τα μαχαίρια, τα ψαλίδια και κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα εξαφανίζονται από το σπίτι, γιατί θεωρείται ότι θα προκαλέσουν ρήξη στις οικογενεικές σχέσεις. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα κουμκουάτ και τα λουλούδια κερασιάς στολίζουν την τραπεζαρία ενώ το ζαχαρωμένο καρπούζι, οι σπόροι και διάφορες γλυκές μπουκιές βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και προσφέρονται στους επισκέπτες και τα παιδιά.
Για να μη ταράξουν τα πνεύματα, ακόμα και οι Κινέζοι που δεν είναι Βουδιστές, αποφεύγουν να σφάξουν ή να μαγειρέψουν κρέας αυτή τη μέρα. Το έχουν όμως ετοιμάσει την προηγουμένη, μια και γιορταστικό γεύμα χωρίς κότα ή χοιρινό είναι αδιανόητο.

Το παραδοσιακό jai, που αποκαλείται και "χαρά του Βούδα" είναι το βασικό πιάτο της μέρας.
Είναι μια πηχτή σούπα που περιέχει νούντλς, αποξηραμένα μπουμπούκια από νούφαρα, λεπτά μαύρα φύκια, δύο ειδών ξερά μανιτάρια, τζίντζερ, τόφου, αποξηραμένα στρείδια, κινέζικο λάχανο και καρπούς του δέντρου γκίνκο μπιλόμπα, που θεωρείται το πιο παλιό του πλανήτη μας. Πολλών ειδών στρογγυλά γλυκά και αλμυρά κέικ, βρασμένα στον ατμό ή ψημένα στο φούρνο, σερβίρονται αυτή τη μέρα. Το πικάντικο κέικ με πολτό από ασιατικό ραπάνι και κινέζικο μπέικον είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά εξαιρετικά πολύπλοκο.
Όμως μπορείτε να φτιάξετε το πολύ γευστικό κινέζικο μπέικον, τελείως διαφορετικό από τα κλασικά καπνιστά. Θα προσθέσετε λεπτότατα κομμάτια σε stir fried λαχανικά, noodles ή ρύζι, καθώς και σε κάθε λογής γέμιση για ντάμπλινγκς ή σπρινγκ ρολς. Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε γεύση σε κάθε λογής ελληνικά και ευρωπαϊκά μαγειρευτά.

Κινέζικο μπέικον
Παραλλαγή της συνταγής για Lop Yok. Υπολογίστε πως θέλει τουλάχιστον 4 μέρες για να στεγνώσει στον χειμωνιάτικο ήλιο.

  • 1½ κιλό χοιρινό στήθος (λέγεται και κοιλιά) με βγαλμένα τα κόκκαλα από τα παΐδια
  • 3 κουτ. σούπας κινέζικο κρασί από ρύζι ή σέρι (jerez) ή λευκό βερμούτ
  • 3 κουτ. σάλτσα σόγια καλής ποιότητας
  • 2 κουτ. γλυκού σκούρο (καβουρντισμένο) σησαμέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ -1 κουτ. γλυκού τριμμένο λευκό πιπέρι (κατά βούληση)
  • 1 κομμάτι ξερό τζίντζερ
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 καλό κομμάτι αποξηραμένο φλούδι από μανταρίνι ή πορτοκάλι

Πλύνετε το χοιρινό και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας. Κόψτε το σε 6 κομμάτια. Αφαιρέστε την εξωτερική πέτσα και το περισσότερο από το εξωτερικό λίπος.
Σε απλωτό σκεύος, που να χωρά τα κομμάτια του μπέικον, βάλτε το κρασί, τη σόγια το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατώστε καλά.
Σε γουδί ή σε μύλο μπαχαρικών αλέστε το ξερό τζίντζερ, το γλυκάνισο και το φλούδι από πορτοκάλι ή μανταρίνι. Προσθέστε τα μυρωδικά στα υγρά, να γίνει η μαρινάδα. Βάλτε τα κομμάτια του μπέικον στη μαρινάδα και γυρίστε τα να αλειφτούν από παντού. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο 1-2 μέρες, γυρίζοντάς τα πού και πού.

Κάντε μια τρύπα, περίπου 3 εκ., από την άκρη κάθε κομματιού και περάστε βαμβακερό σπάγγο για να κάνετε θηλιές.
Κρεμάστε το μπέικον σε καλαμάκι και αφήστε το σε μέρος που αερίζεται καλά -κατά προτίμηση στο χειμωνιάτικο ήλιο- για 5 ως 6 μέρες, να στεγνώσει. Αν θέλετε, μπορείτε να απλώσετε το μπέικον πάνω σε σχάρα, σε δωμάτιο που αερίζεται καλά, γυρίζοντας πού και πού τα κομμάτια.

Προσοχή: Αν τα κρεμέσετε έξω, να τα βάζετε μέσα το βράδυ επειδή έχει υγρασία.
Όταν ξεραθεί το μπέικον διατηρείται στο ψυγείο για κάμποσους μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'