Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μανιτάρια από σπίτι!

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμανιτάρια, μανιταρόφιλοι, σπάνια μανιτάρια

Λάτρης των μανιταριών και sui generis καλλιεργητής τους, ο Δημήτρης Τσακίρης άρχιζε να ασχολείται με την καλλιέργεια του είδους σχεδόν από τύχη. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, καθώς αναζητούσε διαδικτυακά σπόρους για καλλιέργεια λαχανικών, εντόπισε τους αντίστοιχους για μανιτάρια. Εξαιτίας της αγάπης του για τη γεωπονία, η δυνατότητα καλλιέργειάς τους εντός σπιτιού του κέντρισε το ενδιαφέρον.

Φωτο: Shiitake-Lentinula Edodes, ShelbyMHill/Flickr
Φωτο: Shiitake-Lentinula Edodes, ShelbyMHill/Flickr

Υπό τις οδηγίες σχετικών εγχειρίδιων έστησε την δική του σπιτική παραγωγή με απλά τεχνικά μέσα: Έναν υγραντήρα αέρα, μία λάμπα φθορίου και πριονίδι ή πίτουρο με νερό ως υπόστρωμα για τα μανιτάρια. Το κόστος για το μυκήλιο, τον σπόρο, πολύ χαμηλό και οι μέθοδοι της καλλιέργειάς του απλούστατες.  «Το πιο απλό και πιο φτηνό είδος μανιταριού που μπορεί σχεδόν ο καθένας να καλλιεργήσει σπίτι του είναι το Pleurotus ostreatus (Πλευρωτός ο οστρεώδης). Βέβαια χρειάζεται προσοχή», ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης, «Η οικιακή καλλιέργεια μπορεί να είναι απλή στη διαδικασία, αλλά πρέπει ο ενδιαφερόμενος να διαβάσει αρκετά και να ενημερωθεί για τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που χρειάζονται, καθώς ο καλλιεργητής πρέπει να "κατασκευάσει" εποχές για να αναπτυχθούν τα μανιτάρια του». Δυσκολότερη είναι η μέθοδος που περιλαμβάνει εμβολιασμό κορμών δέντρου, που μπορεί να γίνει με μηδενικό εξοπλιμό, αλλά η ποσότητα που προκύπτει δεν είναι αξιοποιήσιμη εμπορικά, παρά μόνο μαγειρικά.

Τα είδη που ανέπτυσε κατατάσσονται στα ήμερα μανιτάρια, αυτά που γνωρίζουν οι περισσότεροι και χρησιμοποιούνται ευρέως στο φαγητό. Ωστόσο με τις γνώσεις που εξασφάλισε μελετώντας μεγάλο όγκο σχετικής αγγλικής βιβλιογραφίας και την εμπειρία που απέκτησε από την καλλιέργεια, τον Φεβρουάριο του 2011 δημιούργησε μία ιδιόκτητη μονάδα καλλιέργειας σπάνιων μανιταριών. Στην περιοχή Διαβατά, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια να εκτρέφει ιδιαίτερα και υψηλής γαστρονομικής αξίας μανιτάρια, που δεν είναι ακόμα αρκετά γνωστά στην ελληνική αγορά.

Φωτο: Ο Δημήτρης Τσακίρης επί το έργον, κρατώντας μία Grifola frondosa
Φωτο: Ο Δημήτρης Τσακίρης επί το έργον, κρατώντας μία Grifola frondosa

Στόχος της μονάδας είναι να αναδειχτούν αυτά τα ξεχωριστά εδώδιμα είδη, που διαθέτουν μοναδική γεύση και βιοενεργά συστατικά. Οι εγκαταστάσεις δίνουν τη δυνατότητα για παραγωγή δέκα τόνων μανιταριού ετησίως ενώ ένα χρόνο μετά την ίδρυση της μονάδας, τον Απρίλιο του 2012, τοποθετήθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα, που καλύπτει το 60% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Το άκρως φιλικό προς το περιβάλλον κέντρο παραγωγής εδώ και περίπου ένα μήνα έχει πιστοποιηθεί ως επίσημο σημείο παραγωγής βιολογικών μανιταριών από την εταιρεία Q CERT.

Για τους γνώστες του είδους, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη μονάδα περιλαμβάνουν αρχικά το σιτάκε (Shiitake-Lentinula Edodes) και τον πλευρωτό ή ερρύνειο (Peurotus Eryngii). Η παραγωγή έχει επεκταθεί και στα σπανιότερα Grifola Frondosa, Hericium sp, Flammulina Velutipes και το γνωστότερο Ganoderma Lucidum. Η ιστοσελίδα της μονάδας spaniamanitaria.gr, παρέχει αναλυτικότατες πληφορορίες για την καλλιέργεια, την ιστορία αλλά και τη διατροφική αξία του κάθε είδους.

Ο Δημήτρης Τσακίρης διαθέτει τα μανιτάρια της μονάδας του σε επιλεγμένα βιολογικά καταστήματα και σε κάποια εστιατόρια της περιοχής. Παρατηρεί πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη ώθηση από τα μέσα και τον τύπο για την καλλιέργεια μανιταριών, παρουσιάζοντάς την ως απλούστατη και ανέξοδη. «Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά» εξηγεί. «Γνωρίζοντας τις ανάγκες μιας καλλιέργειας τέτοιου τύπου δε θέλω επουδενί να αποτρέψω κανέναν, θέλω απλά να προειδοποιήσω πως όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί, θα πρέπει να ανήκει στους μερακλήδες, να αγαπά το είδος. Είναι λάθος να παρουσιάζεται η καλλιέργεια μανιταριού ως μαγική λύση, γιατί χρειάζεται συστηματική φροντίδα και αρκετή μελέτη για να γίνει σωστά και να πετύχει».

Φωτο: Flammulina Velutipes, davemac43/Flickr
Φωτο: Flammulina Velutipes, davemac43/Flickr

Όσον αφορά τα άγρια μανιτάρια, που αποτελούν και το βασικό πεδίο ενδιαφέροντος των μανιταρόφιλων, ο ίδιος παροτρύνει όλους όσους ενδιαφέρονται έστω και στοιχειωδώς να γνωρίσουν το είδος, να λάβουν μέρος στις δράσεις τους. «Πέρα από τις εξορμήσεις στις οποίες συλλέγονται και αναγνωρίζονται τα είδη των μανιταριών, ακολουθούν σεμινάρια από ειδικούς ενώ δημιουργείται ένα ολόκληρο ενεργό δίκτυο ανταλλαγής γνώσης γύρω από τα άγρια μανιτάρια». Πέρα από την επίσημη σελίδα τους (manitari.gr) οι μανιταρόφιλοι οργανώνουν συχνά τις δραστηριότητές τους και από σχετικές σελίδες στο facebook όπως η σελίδα Mycosmos και εκείνη των μανιταρόφιλων Ελλάδας.

Στοιχεία επικοινωνίας μονάδας
Συμμαχική οδός Ιωνίας - Ωραιοκάστρου, Διαβατά Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310 783891, 6972269905
E-mail: exoticmushrooms@hotmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'