Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Από το χωράφι στο τραπέζι: 10+1 δράσεις

του Δημήτρη Μπούτου

Ξεκίνησε με στόχο την αναδιανομή βασικών αγαθών και υπηρεσιών και τη διάθεση προϊόντων καλής ποιότητας σε προσιτές τιμές, σύμφωνα πάντα με το συμφέρον παραγωγών και καταναλωτών.
Η πρωτοβουλία για το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες ελληνικές πόλεις, κατ' αναλογία με την αυξανόμενη ανταπόκριση των καταναλωτών, σε μία προσπάθεια οι αγορές αυτές να μετατραπούν σε θεσμό.
Η ατζέντα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις.

Photo: sherwoodmarket.blogspot.gr
Photo: sherwoodmarket.blogspot.gr

Αττική
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, Δήμος Σαρωνικού, Καλύβια Ατττικής

Συνεχίζοντας τις δράσεις της περασμένης χρονιάς ο δήμος Σαρωνικού διανέμει πατάτες Νευροκοπίου, αλεύρι Καρδίτσας, ρύζι Ανθήλης, μέλι συνεταιρισμού Κερατέας και Λευκάδας και πολλά άλλα προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς τους. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς στο χώρο του υπαίθριου πάργκινγκ δίπλα στο Δημαρχείο. Όσοι θέλουν να προμηθευτούν τα προϊόντα μπορούν να συμπληρώσουν σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου (saronikoscity.gr) στην ενότητα "Γραφείο Τύπου" και να την αποστείλουν στη διεύθυνση dkkalivia1@yahoo.gr ή σε έντυπη μορφή προσερχόμενοι στα καταστήματα των δημοτικών κοινοτήτων και τοπικής κοινότητας, καθημερινά από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ.
Η συλλογή των αιτήσεων ολοκληρώνεται την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, Άγιος Ιωάννης Ρέντης
Στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ) Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, μεταξύ των οδών Κωσταντινουπόλεως και Αγίας Άννης, ο δήμος Αγίου Ιωάννη Ρέντη θα διαθέσει αγνά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών: αλεύρι μύλων Δάβρη Α.Ε., ζυμαρικά Γαλοτά Ίσθμιας, μέλι Άργους, ελιές Στυλίδας, όσπρια Στυμφαλίας και ελαιόλαδο από Λάττα Ηλείας.
Η διάθεσή τους θα διαρκέσει από τις 8:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, Ηλιούπολη
Ο δήμος Ηλιούπολης συνεχίζει την προμήθεια τροφίμων απευθείας στους δημότες του χωρίς μεσάζοντες. Στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμαμού θα διατεθούν από τις 8:30 π.μ. έως και τις 12:00 μ.μ. πατάτες Αχαΐας νέας σοδειάς, σκόρδα Τρίπολης, γίγαντες Ευρυτανίας, φέτα Μεγαλόπολης Αρκαδίας, αλεύρι «Μύλοι Δάβρη Α.Ε.» Αυλώνος Αττικής, ζυμαρικά Γαλοτά Ίσθμιας Κορίνθου, αρωματικά φυτά και βότανα και επιδόρπιο γιαουρτιού Καλαμπάκας- όλα προϊόντα πιστοποιημένα και άριστης ποιότητας.
Όσοι από τους δημότες δεν έχουν προβεί σε σχετική παραγγελία, θα εξυπηρετούνται από τις 12:15 μ.μ. καi μετά με σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, Γαλάτσι
Η τρίτη διανομή τροφίμων από την Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου- χωρίς μεσάζοντες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν σχετικές λεπτομέρειες και τα δελτία παραγγελίας σε αυτό τον σύνδεσμο.
Η παραλαβή των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του άλσους Βεΐκου, στο δεύτερο πάρκινγκ (Κινηματογράφος) από τις 8:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, Νέο Φάληρο
Το Πειραϊκό δημοτικό δίκτυο «Λιμάνι της αγνωνίας» οργανώνει επίσης διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Τα προς αγορά προϊόντα είναι άκρως ελεγμένα, υψηλής ποιότητας και προέρχονται από μικρούς παραγωγούς όλης της Ελλάδας.
Ο κατάλογος των προϊόντων βρίσκεται αναλυτικά σε αυτό τον σύνδεσμο.
Η πώλησή τους θα γίνει στην οδό Εμμανουηλίδη (ανάμεσα στις οδούς Οικονομίδου και Σοφιανοπούλου) στο Νέο Φάληρο, στο πλάι του χώρου στάθμευσης του γηπέδου Καραϊσκάκη, από τις 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, Ηράκλειο
Ο δήμος Ηρακλείου Αττικής διοργανώνει την τρίτη κατά σειρά διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Οι δημότες του θα μπορούν να επιλέξουν είδη πρώτης ανάγκης εγγυημένης ποιότητας σε άκρως συμφέρουσες τιμές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στον πρώτο όροφο του δημαρχείου Ηρακλείου, στο γραφείο εξυπηρέτησης του δημότη (δίπλα από το Κ.Ε.Π.) ως και τις 4 Φεβρουαρίου, από τις 8:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 213 2000150/141.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, Παλλήνη
Για πέμπτη φορά ο δήμος Παλλήνης διοργανώνει τη διάθεση αγροτικών προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες». Προηγήθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς, με υποβολή προσφορών, που αξιολογήθηκαν και επελέγησαν οι πιο συμφέρουσες με βάση τον συνδυασμό τιμής-ποιότητας. Οι παραγγελίες των κατοίκων γίνονται δεκτές ως και τις 31/1 στη σελίδα marketpallinis.gr είτε στο Δημαρχείο Παλλήνης (Ιθάκης 12 , Γέρακας), στο γραφείο κοινωνικής πολιτικής. Ο κατάλογος της δράσης αυτής περιλαμβάνει πληθώρα προϊόντων τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά σε αυτό τον σύνδεσμο.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, Αιγάλεω
Ο δήμος Αιγάλεω συνεχίζει την πρωτοβουλία για τη διανομή αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς στα πλαίσια των δράσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Καλεί τους δημότες και όσους επιθυμούν να προμηθευτούν ελαιόλαδο, ζυμαρικά, πατάτες, μέλι, όσπρια και αλεύρι, να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας που διατίθεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα egaleo.gr ή να προσέρχονται:
α) στο δημαρχείο (Ιερά Οδός 364 & Κάλβου)
β) στην Κοινωνική Υπηρεσία (Ελλησπόντου 7) ως τις 15/02/2013 κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες και 
γ) στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ,5ο και 6ο ΚΑΠΗ επίσης ως 15/02/2013 προκειμένου να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο παραγγελίας.
Η παραλαβή των προϊόντων θα γίνεται με την επίδειξη του εν λόγω εντύπου.

Πιερία
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, Κατερίνη

Μετά τον δειγματισμό προϊόντων της 13ης Ιανουαρίου και αφού οι πολίτες επέλεξαν τους προμηθευτές, οι εκπρόσωποι της δράσης «Χωρίς μεσάζοντες» θα διαθέσουν πορτοκάλια Σπάρτης και κρεμμύδια Σερρών σε τιμές 0,35€ και 0,20€ το κιλό αντίστοιχα. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και φόρμες παραγγελιών θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας otoposmou.gr

Κοζάνη
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, Κοζάνη

Η πρώτη διανομή για το 2013, μετά από 10 αντίστοιχες μέσα στο 2012, θα περιλαμβάνει αγαθά από τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς αγροτών, όπως αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι, ρύζι, πατάτες, πορτοκάλια, όσπρια και τυροκομικά προϊόντα.
Η παράδοση των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί στον χώρο μεταξύ των αποθηκών της Ε.Α.Σ. Κοζάνης και του σιδηροδρομικού σταθμού, από τις 9:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ.

Πτολεμαΐδα
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, Πτολεμαΐδα
Η Ομάδα Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας φέρνει στην Πτολεμαΐδα τη δράση "χωρίς μεσάζοντες".
Στις αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού (είσοδος της πόλης) θα διατεθούν τα εξής ελληνικά ελεγμένα προϊόντα:
Ελιές Αγρινίου, ρύζι Θεσσαλονίκης, μέλι του συλλόγου μελισσοκόμων Κοζάνης, πατάτα Δροσερού Εορδαίας, φασόλια γίγαντες Καστοριάς και κρεμμύδια από Βαλτοτόπι Σερρών.
Παραγγελίες γίνονται δεκτές καθημερινά έως τη Δευτέρα 11/2, από τις 10:00 π.μ. ως τις 2:00 μ.μ., στο τηλέφωνο του Κοινωνικού Παντοπωλείου: 698 0676410 ή στο e-mail alleordaias@gmail.com
Δείγματα των προϊόντων θα υπάρχουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Πηγή: agrotikabook.gr

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'