Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα ψωμάκια του πρωινού

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςμάφινς

«Και πού θα τα βρούμε κυρία μου τα english muffins για να φτιάξουμε τα αυγά Μπένεντικτ» μου έστειλε μήνυμα ένας φίλος και μ’ έκανε ν’ αρχίσω να ψάχνω. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί ένα οποιοδήποτε στρογγυλό ψωμάκι για να φτιάξεις τα Μπένεντικτ. Χρειάζεται αυτό το παραδοσιακό εγγλέζικο ψωμί με ιστορία αιώνων, που ήταν απαραίτητο στα απογευματινά τραπέζια τσαγιού και δεν έχει καμια σχέση με τα αμερικάνικης προέλευσης cupcakes.
Για την ιστορία, ήταν τόσο της μόδας στις αρχές του 19ου αιώνα που φτιάχτηκε ένα πολύ δημοφιλές παιδικό τραγουδάκι αφιερωμένο στους πλανόδιους πωλητές των μάφινς –πάνω στο οποίο βασίστηκε και το “The Muffin Man” του Φρανκ Ζάππα!

Στην Αθήνα πάντως δεν τα βρίσκεις εύκολα –μια σύντομη έρευνα σε δυo-τρεις φούρνους του κέντρου δεν οδήγησε πουθενά. Γιατί όχι χειροποίητα λοιπόν;

English Muffins (όπως διδάσκονται στο Culinary Institute of America)

  • 1 ½ κουταλιά ξερή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά βούτυρο μαλακό
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • καλαμποκάλευρο για πασπάλισμα
  • λάδι για το ψήσιμο

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη μαγιά και το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί και το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή και μετά δυναμώνουμε και ζυμώνουμε για ένα πεντάλεπτο. (Μπορούμε να το κάνουμε και με το χέρι, αλλά η ζύμη κολλάει πολύ.)
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ (συνεχίζει να κολλάει), την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει- περίπου για δύο ώρες.

Όταν έχει διπλασιαστεί, την «διπλώνουμε» μια-δυο φορές και την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας και με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε την ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια. Τα πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και τα ακουμπάμε σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αρκετό καλαμποκάλευρο. Τα γυρνάμε ώστε το καλαμποκάλευρο να πάει παντού. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με λάδι. Ψήνουμε τα muffins μέχρι να πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά και τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη (σύνολο θα χρειαστούν 10-15 λεπτά ψήσιμο).

Όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε, τα ανοίγουμε στην μέση οριζόντια και τα περνάμε για λίγο πάλι από το καυτό τηγάνι για να καψαλιστεί και η κομμένη πλευρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'