Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαββατιανό, ο θησαυρός των Μεσογείων

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αυστηρά για καφεμανείς

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκέικ, εσπρέσσο

Για τους καφεμανείς, ο καφές δεν εξαντλείται ποτέ μέσα στο φλιτζάνι (αν και βέβαια εκεί είναι το βασίλειό του). Ο καφές είναι σαν τους καλούς - χωράει παντού. Πόσο μάλλον σε ένα κέικ.

Κέικ εσπρέσο

  • 180g σοκολάτα καλή κουβερτούρα σπασμένη
  • 1 μικρό δυνατό, πολύ δυνατό, εσπρέσσο
    (με διπλή δόση καφέ απ’ όσο συνήθως)
  • 10 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 5 αυγά, χωρισμένα ασπράδια από κρόκους
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο (και δύο ακόμη για το τελικό πασπάλισμα)
  • ¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Αν η φόρμα μας (20εκ. διάσταση) είναι η συνήθης μεταλλική, την βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε. Αν είναι από σιλικόνη, την αφήνουμε όπως έχει.

Πάνω από νερό που βράζει λιώνουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα (μπαιν μαρί). Μόλις αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε τον καφέ και τα φήνουμε μαζί 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας καλά συνεχώς. Όταν η σοκολάτα θα 'χει λιώσει, τότε προσθέτουμε το βούτυρο. Το ανακάτεμα είναι απαραίτητο μέχρις ότου λιώσει καλά και ενωθεί με το μίγμα το βούτυρο.

Ξεχωρίζουμε κρόκους από ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Του προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ αλεύρι, μπέικινγκ πάουντερ και κακάο.

Βγάζουμε το μίγμα σοκολάτας-βουτύρου από τη φωτιά, στα γρήγορα του προσθέτουμε τους κρόκους κι έπειτα σιγά-σιγά και μαλακά ενώνουμε αυτό το σοκολατένιο μίγμα με τα ασπράδια.

Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι -κακάο- μπέικινγκ. Μαλακές κινήσεις, να μην πάρει πολύ αέρα... τόσες ώστε να αναμειχθεί καλά το αλεύρι, μην το παρακάνετε!

Ψήνετε στους 170 βαθμούς (φυσικά προθερμασμένο φούρνο) για 35 λεπτά.
(Πρέπει η καρδιά του κέικ να ναι μαλακή και κάπως ρευστή)
Για να το αναποδογυρίσετε, περιμένετε να κρυώσει καλά και μετά πασπαλίζετε την επιφάνεια (ανακατεύοντας μέσα από σουρωτήρι λεπτό) με δύο κουταλιές κακάο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'