Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζωγράφισε ένα ψάρι

του Παύλου Γεωργιάδη αλιεία, υπεραλίευση

Εδώ και 30 χρόνια οι υπουργοί αλιείας της Ευρώπης έχουν λάβει κακές αποφάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση των θαλάσσιων αποθεμάτων και εν τέλει την παρακμή της αλιευτικής βιομηχανίας της Ευρώπης.
Οι θάλασσές μας και τα αλιευτικά αποθέματα εξαντλούνται συνεχώς.
Τα δύο τρίτα τους έχουν ήδη υπεραλιευθεί, ενώ το 50% όλων των ψαριών που αλιεύονται στην Ευρώπη απορρίπτονται πάλι στη θάλασσα νεκρά, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση σημαντικών ειδών. Σαν να μη φτάνει αυτό, οι αλιευτικοί στόλοι πολλών ευρωπαϊκών κρατών επικεντρώνουν πλέον τη δραστηριότητά τους αλλού, αυξάνοντας τις πιέσεις στα ιχθυαποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν αυτό συνεχιστεί, δεν θα χρεοκοπήσουν μόνο οι θάλασσές μας αλλά και η αλιευτική μας οικονομία.

Photo: oggywaffle/Flickr
Photo: oggywaffle/Flickr

Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές ώστε να καταστεί ο κλάδος της αλιείας πιο βιώσιμος. Βασικό στοιχείο για τη βιώσιμη αλιεία είναι η ανάγκη να επανακάμψουν τα αλιευτικά αποθέματα μέχρι το 2015. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που καθυστερούν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, οι επιπτώσεις της ολιγωρίας θα είναι καταστροφικές για το θαλάσσιο περιβάλλον, τα αποθέματα των ψαριών και το εισόδημα των ψαράδων.

Το 2013 είναι μία κρίσιμη χρονιά για το μέλλον των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Και τα καλά νέα είναι ότι οι λανθασμένες πολιτικές που βρίσκονται πίσω από το πρόβλημα επανεξετάζονται και οι πολίτες μπορούν να δράσουν για να τις αλλάξουν. Εάν η Κοινή Αλιευτική Πολιτική μεταρρυθμιστεί προς την κατάλληλη κατεύθυνση, μπορούμε να σταματήσουμε την υπεραλίευση και να ανακτήσουμε τους πληθυσμούς των ψαριών. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αλιείς θα μπορέσουν να κερδίσουν επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στους επόμενους μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -που έχει το δικαίωμα συναπόφασης στην αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής- θα αποφασίσει κατά πόσον η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αλιείας θα είναι προς το καλύτερο. Ευτυχώς που σήμερα το internet δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης όχι μόνο στα λόμπι αλλά και στην κοινωνία των πολιτών.
Ένα ωραίο παράδειγμα είναι η πανευρωπαϊκή εκστρατεία “Paint a Fish”, που βρήκε ένα διασκεδαστικό τρόπο για να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δείξουν το ενδιαφέρον τους για το θαλάσσιο οικοσύστημα και τα ψάρια, ασκώντας συγχρόνως πίεση προς τους Ευρωβουλευτές ώστε αυτοί να πράξουν κατάλληλα.

Μπορείτε να ζωγραφίστε το ψάρι σας εδώ και να το στείλετε στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Απελευθερώστε, λοιπόν, τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας ή ζητήστε από το παιδί σας να το κάνει. Δεν είναι ανάγκη να είναι αριστούργημα! Αρκεί να είναι πολύχρωμο, ώστε να στείλει το κατάλληλο μήνυμα.

Πρόσφατα άρθρα του Παύλου Γεωργιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'