Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι σπόροι τον καιρό της Κρίσης

του Παύλου Γεωργιάδη σπόροι, Πελίτι, Αιγίλοπας

Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης πολλοί νέοι στρέφονται και πάλι στην πρωτογενή παραγωγή και τη γεωργία. Οι σπόροι, οι παραδοσιακές καλλιέργειες και ποικιλίες και γενικά το φυτικό γενετικό υλικό αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για όλους. Για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές δηλαδή, ειδικότερα για τους γεωργούς μικρής κλίμακας, που χαρακτηρίζουν το αγροτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και για όσους επιστρέφουν σήμερα στη γη και στις πρωταρχικές αξίες και σκοπούς της γεωργίας.

Photo: orticultural art/Flickr
Photo: orticultural art/Flickr

Οι επερχόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο παραγωγής και εμπορίας σπόρου και πολλαπλασιαστικού υλικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκαλούν έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς. Οι ανησυχίες αυτές σχετίζονται με την ελευθερία χρήσης των σπόρων, τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και των ποιοτικών και ήπιων μορφών γεωργίας, τα αναφαίρετα δικαιώματα των γεωργών και καταναλωτών και την διατροφική ασφάλεια και επάρκεια. Τέλος, υπάρχουν προβληματισμοί για το μέλλον της πλούσιας ελληνικής γεωργικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας αλλά και για το μέλλον της ίδιας της γεωργίας στη χώρα μας.

Στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού, δύο κορυφαίες ελληνικές οργανώσεις πολιτών, που ασχολούνται με τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών εγχώρια, ο Αιγίλοπας και το Πελίτι, πραγματοποιούν μία εκστρατεία ενημέρωσης φορέων, πολιτών και αγροτών που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη με πρόταση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ευρεία δημόσια διαβούλευση σχετικά με το θέμα αυτό. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας διοργανώνουν δημόσια ενημερωτική συζήτηση στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 17:00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Στην συζήτηση έχει κληθεί για τοποθέτηση και ενημέρωση εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου, ώστε ο γενικότερος προβληματισμός για τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, το μέλλον της γεωργίας και των εγχώριων ποικιλιών να μεταφερθεί στο κεντρικό πεδίο λήψης των αποφάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Παύλου Γεωργιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'