Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ποια είναι τα αντίδια;

του Άντυ Παξινού Wikiαντίδι, ήμερο ραδίκι

Αντίδι (Cichorium endivia) ή Ραδίκι ήμερο (Cichorium intybus)

Photo: fytokomia.gr
Photo: fytokomia.gr

Οικογένεια: Αστροειδή (Αsteraceae)

Γένος: Κιχώριον (Cichorium)

Εποχή σποράς: Ιανουάριος και Σεπτέμβριος σε ηλιόλουστα σημεία, Μάιος σε περιοχές με περιορισμένο φωτισμό

Αποστάσεις σποράς: 15-30 εκ. ανάλογα με το είδος

Είδος χώματος: γόνιμο σε άζωτο με καλό αερισμό

Ωρίμανση: 120-180 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή καλλιέργειας

Πότισμα: μέτριο, δηλαδή όποτε στεγνώνουν τα πρώτα 3 εκατ. του χώματος. Αποφεύγουμε να ποτίζουμε τις κεφαλές (όταν ωριμάσουν), προτιμότερο είναι κάτω ή γύρω από το φυτό.

Ασθένειες και εχθροί: ο αγρότης (το έντομο), οι αφίδες, τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες, οι κάμπιες και τα ποντίκια. Μύκητες και περονόσπορος, οι συνηθέστερες αρρώστιες.

Γνωστές ποικιλίες: Το σγουρό αντίδι (Frisee) με στενά φύλλα, το Εσκαρόλ με πλατιά φύλλα και λευκή καρδιά, το Sugarloaf ραδίκι που μοιάζει με μαρούλι αλλά τα φύλλα του είναι πιο σκληρά και πιο πικρά, το Ραντίτσιο ένα ραδίκι με κόκκινα φύλλα και τα αντίδια Βελγίου (αντίβ) αλλιώς γνωστά και ως ραδίκια Βρυξελλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'