Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα καλούδια της Στοάς των Αθανάτων

του Δημήτρη Μπούτου παντοπωλείο, Στοά Αθανάτων, ελιές, αλίπαστα

Αθήνα, οδός Σοφοκλέους, αριθμός 19: Εδώ ξεκινά η Στοά των Αθανάτων που βρίσκεται στη μέση του ομώνυμου κτιρίου, ολόκληρο σχεδόν τετράγωνο στην πραγματικότητα, ένα από τα ιστορικότερα και μεγαλύτερα, σήμερα πια, παλιά αθηναϊκά εμπορικά κτίρια. Το σκηνικό συνθέτουν το ομώνυμο ρεμπετάδικο, ελκυστικά ουζερί αλλά κυρίως η δημοτική κρεαταγορά και ψαραγορά, που αποκαθιστούν την ταυτότητα της στοάς ως τόπο εμπορίου. Kάπου μεταξύ κρεάτων και ψαριών, στη γωνία της οδού Αρμοδίου ξεχωρίζει μία «ήρεμη δύναμη», το παντοπωλείο της στοάς. Το εν λόγω σημείο φέρει σχεδόν ανέκαθεν, από το 1870- χρονιά ανέγερσης της στοάς, γεύσεις ελιάς και  μυρωδιές τουρσιών και παστουρμά.

Photo: Δάφνη Κουγέα
Photo: Δάφνη Κουγέα

Το Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων περνάει στα άξια χέρια του Σάββα Ψυχογιού εν έτει 1957. Τα προϊόντα του λιγοστά και εκλεκτά: ελιές, αλίπαστα και τουρσιά προερχόμενα από το Νιοχώρι Κυλλήνης, τόπο καταγωγής του ιδρυτή. Το κατάστημα συνεχίζει την πορεία του με εποχικά είδη που σέβονται τη γεύση, τιμούν την ποιότητα και χαίρουν εκτίμησης από πλήθος Αθηναίων πελατών. Το 1979 συνέταιρος στην επιχείρηση γίνεται η Γεωργία Ψυχογιού, αδερφή του Σάββα, που με τη σειρά της το 2011 παραδίδει τις ελιές, τις ρέγγες, τους ταραμάδες και όλα τα μοναδικά αγαθά του παντοπωλείου στα χέρια της ανιψιάς της Λουίζας και του συζύγου της, Σταμάτη. Το ζευγάρι αναμόρφωσε και επέκτεινε το κατάστημα, προσέθεσε αρκετά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στα ράφια, αλλά έμεινε πιστό στις βασικές αρχές του: την υψηλή ποιότητα, την προσωπική εξυπηρέτηση και τις φιλικές τιμές.

Photo: Δάφνη Κουγέα
Photo: Δάφνη Κουγέα

Τις εντυπώσεις κερδίζει αναμφισβήτητα η συλλογή των ελιών τους. Καλαμών, Αμφίσσης, θρούμπες Χαλκιδικής, ανάλατες Βόλου, Μυτιλήνης, Κρητικές – φρέσκιες ελιές που ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου έχουν λάβει τις θέσεις τους στο κατάστημα. Θα πρέπει ωστόσο να είστε άμεσοι αν θέλετε να απολαύσετε δείγμα της φετινής σοδειάς, καθώς οι ποσότητες μειώνονται συνεχώς. «Οι πρώτης κατηγορίας ελιές δεν είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, μόνο τους πρώτους μήνες μετά τη συγκομιδή τους, γιατί αποτελούν το 10%-20% της παραγωγής κάθε ποικιλίας. Όσο λοιπόν περνάει ο καιρός και φθάνουμε στο καλοκαίρι, μειώνεται η διαθέσιμη ποσότητα πρώτης ποιότητας» εξηγεί ο Δημήτρης Ψυχογιός, που συχνά τον συναντά κανείς στο οικογενειακό παντοπωλείο. «Ήταν μια πολύ καλή σοδειά η φετινή. Προηγήθηκε μεγάλη περίοδος ξηρασίας, που φόβισε πολλούς παραγωγούς. Τελικά όμως οι βροχές του Σεπτέμβρη πότισαν αργά τους γεμάτους αρώματα καρπούς με αποτέλεσμα να έχουμε και μεγάλη καρποφορία αλλά και εξαιρετική ποιότητα ελιάς».

Photo: Δάφνη Κουγέα
Photo: Δάφνη Κουγέα

Είτε προτιμάτε τις μεγάλες, με πλούσια σάρκα, είτε τις μικρότερες, λιπόσαρκες, τσακισμένες και υπέροχα ζαρωμένες, η ποικιλία του παντοπωλείου θα σας ανταμείψει πλήρως ενώ τα αρώματά τους δε θα σας επιτρέψουν να εγκαταλείψετε γρήγορα τη στοά. Το ίδιο ισχύει και για τα αλίπαστα και καπνιστά ψάρια: ρέγκα Ισλανδίας, φρέσκια ελληνική λακέρδα από το Αιγαίο, σκουμπριά, σαρδέλες, βακαλάοι και οι διάσημες αντσούγιες Ισπανίας σε αλάτι. «Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται μέσα σε αλάτι ή άλμη και εξαιτίας της τάσης για υγιεινή διατροφή αρκετοί σήμερα τα αποφεύγουν. Δεν ξέρουν τι χάνουν! Υπάρχουν πάντως και συσκευασμένα μέσα σε λάδι, για όσους πρέπει για λόγους υγείας να αποφύγουν οπωσδήποτε το αλάτι», λέει ο Δημήτρης Ψυχογιός εκπροσωπώντας τους μερακλήδες της γεύσης, που επιμένουν στην κλασική εκδοχή των μεζέδων. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα νόστιμα θα εντοπίσετε και την ξεχωριστή ταραμόγλωσσα, που στην ελληνική αγορά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Πρόκειται για αυγοτάραχο βακαλάου, που φτάνει στην χώρα μας σε παστή μορφή και στην Ισπανία θεωρείται ένας από τους εκλεκτότερους μεζέδες. Προσθέστε την σε πράσινη σαλάτα ή σε κάποια από τις μακαρονάδες σας και πολύ σύντομα θα επιστρέψετε στο παντοπωλείο για ανεφοδιασμό!

Photo: Δάφνη Κουγέα
Photo: Δάφνη Κουγέα

Κοντά στις ελιές και τα μοναδικά αλίπαστα βρίσκει κανείς φάβα και κάππαρη Σαντορίνης, μαρμελάδες από το Πήλιο, χαλβά και ταχίνι από την Ξάνθη και πολλά παραδοσιακά προϊόντα που τιμούν και συνεχίζουν την 55χρονη παράδοση του παντοπωλείου στην άψογη ποιότητα. Οι περισσότεροι προμηθευτές είναι φίλοι της οικογένειας και άνθρωποι που έχουν γνωρίσει καθ’ όλα τα χρόνια της παρουσίας τους στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Ο Σταμάτης και η Λουίζα με το αξιοσημείωτο μεράκι, προμηθεύονται με προσωπική επιμέλεια όλα τα εδώδιμα καταφέρνοντας να συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και λογικές τιμές.

Photo: Δάφνη Κουγέα
Photo: Δάφνη Κουγέα

Τις προσεχείς μέρες το Παντοπωλείο της Στοάς ετοιμάζει μία έκπληξη για τους πελάτες του: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η οικογένεια Ψυχογιού θα έχει ξεκινήσει να διαθέτει στα ράφια του ιστορικού της καταστήματός λάδι δικής της παραγωγής και τυποποίησης εκ Κυλλήνης- τον τόπο καταγωγής τους. Αναμείνατε, λοιπόν, στη Στοά!

Photo: Δάφνη Κουγέα
Photo: Δάφνη Κουγέα

[ stistoa.gr, e-mail:pantopoleio@stistoa.gr ]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'