Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το ελαιόλαδο στο μικροσκόπιο

του Δημήτρη Μπούτου ελαιόλαδο

Μαθήματα γευσιγνωσίας συνέχεια:
Αυτό το Σάββατο, 19 του μηνός, στο Ναύπλιο, το φρέσκο και δραστήριο ΦΟΥΓΑΡΟ προσκαλεί τον δοκιμαστή και σύμβουλο ελαιόλαδου, bostanista Βασίλη Φραντζολά (που διοργανώνει σχετικά σεμινάρια ήδη από το 2005), για να παρουσιάσει τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής ελαιόλαδου, τα προβλήματά τους και κυρίως, να δώσει πρακτικές οδηγίες σε ιδιοκτήτες μικρών ελαιώνων και παραγωγούς, ώστε να παράξουν καλύτερο ελαιόλαδο.

Photo: ferrantioliveoil.com
Photo: ferrantioliveoil.com

Στο πρώτο μέρος, ο εισηγητής θα θίξει τα κλασικά λάθη που γίνονται στο χωράφι, τις φροντίδες που πρέπει να παρέχονται στα δέντρα και τον καρπό, τις παραλείψεις και τις ελλείψεις των ελαιοτριβείων και κυρίως τις λάθος συνήθειες του παρελθόντος στην διαδικασία παραγωγής που συνεχίζονται ως σήμερα. Συμπληρωματικά θα υπάρξει ανασκόπηση του παγκόσμιου χάρτη του ελαιόλαδου, θα συζητηθεί τι συμβαίνει σε άλλες χώρες-παραγωγούς και γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε πιστεύοντας πως έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο παγκοσμίως.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα περί γευσιγνωσίας του ελαιόλαδου και θα παρουσιαστούν οι αρχές της οργανοληπτικής του αξιολόγησης και οι κανόνες της. To κλείσιμο του σεμιναρίου προβλέπεται άκρως γευστικό, με δοκιμές και αξιολογήσεις οκτώ παρθένων ελαιόλαδων φετινής σοδειάς, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι διαφορές στην ένταση, τη γεύση και το άρωμα των διαφόρων ποικιλιών.

Με αυτό τον τρόπο ο Βασίλης Φταντζολάς θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες σε μια «περιήγηση» στις πληροφορίες και τα μυστικά του ελαιόλαδου, που βρίσκονται εδώ και αιώνες αποθηκευμένα στο ελληνικό DNA.

ΦΟΥΓΑΡΟ café, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Σάββατο 19.1.2013
Ώρα έναρξης: 18.30
Διάρκεια σεμιναρίου: 2 με 2.30 περίπου ώρες
Κόστος συμμετοχής: €20

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'