Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πρωινό στο κρεβάτι με την κυρία

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςαυγά, πρωινό, croque Madame

Κυριακάτικο πρωινό στο κρεβάτι είναι μια από τις απολαύσεις που μοιάζουν άπιαστα πολυτελείς.
Eίναι ξεχασμένη; Την επαναφέρω ολοταχώς.
Αναφουφουλιάστε τα μαξιλάρια σας, ανακαθίστε και ευχηθείτε να ανοίξει η πόρτα και να εμφανιστεί ένας δίσκος με μυρωδάτο δυνατό καφέ, χυμό πορτοκαλιού που να εχει στιφτεί πριν από ένα μόλις λεπτό και την ωραιότερη κυρία στο πιάτο.
Κροκ μαντάμ, λοιπόν. Ένας ιδιοφυής και μεγαλειώδης συνδυασμός ζεστού σάντουϊτς με αυγό και με την απαραίτητη εν προκειμένω σως μορναί που είναι αρωματισμένη και εμπλουτισμένη μπεσαμέλ.
Χορταστικό και πλούσιο ταιριάζει μια χαρά με τον δυνατό καφέ το πρωί αλλά και με ένα δαιμονισμένο μπλάντυ Μαίρη το μεσημέρι και το απόγευμα. Ανάλογα τι ωραία ξυπνάει κανείς τις Κυριακές και πόσο θέλει να είναι σε εγρήγορση.

Photo: Cupcakes and Cashmere
Photo: Cupcakes and Cashmere

Ιδού τι ιδέες θέλω να σας βάλω:

Κροκ Μαντάμ (Croque Madame) - 4 σάντουιτς

  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αληθινό
  • 2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γαλλική γκρυγιέρ (ή αντικαταστήστε με γλυκιά γραβιέρα)
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι καλό και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 8 φέτες ψωμί σχετικά λεπτές, προσωπικά προτιμώ χωρίς την κόρα
  • 4 κουταλιές της σούπας δυνατή μουστάρδα Ντιζόν
  • 8 φέτες καλό ζαμπόν
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο για τα αυγά
  • 4 φρέσκα αυγά

Πρώτα απ’ όλα ετοιμάζω την σως μορναί:
Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο σε μεσαία φωτιά. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω συνέχεια για ένα λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί - για ένα λεπτό οπωσδήποτε. Προσθέτω το γάλα (ανακατεύοντας αδιαλείπτως), ανεβάζω τη θερμότητα σε βαθμό βρασμού για ελάχιστο και μετά μειώνω και την αφήνω να σιγοβράζει για 6-8 λεπτά ωσότου πήξει ωραία. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω, ανακατεύοντας, μισό φλιτζάνι γκριγιέρ-γραβιέρα και την παρμεζάνα. Τρίβω μοσχοκάρυδο λίγο, πιπέρι και αλάτι και ακουμπάω κατευθείαν στην επιφάνειά της ένα κομμάτι “χαρτί φούρνου”. Αυτό θα εμποδίσει την επιφάνεια να σκληρύνει, να πετσιάσει.

Ανοίγω το γκριλ του φούρνου. Τοστάρω ελαφρά τις φέτες του ψωμιού.
Απλώνω πάνω στη σχάρα του φούρνου χαρτί (φούρνου) και απλώνω τις μισές φέτες του ψωμιού, δηλαδή 4. Αλείφω κάθε μία από αυτές με μουστάρδα.
Μετά, βάζω ζαμπόν και ακολουθεί η γκρυγιέρ – γραβιέρα. Εχω δηλαδή 4 ανοιχτά σάντουιτς. Τα βάζω στο γκριλ έως ότου το τυρί αρχίζει να λιώνει, όχι παραπάνω.
Κλείνω, ζευγαρώνω τα σάντουιτς με τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού και από πάνω απλώνω μια γενναιόδωρη δόση από την σως μορναί.
Ξαναβάζω στο γκριλ για λίγα λεπτά, 3 περίπου, μέχρι η σάλτσα να ροδοκοκκινίσει.

Σ’ αυτό το διάστημα τηγανίζω με ελαιόλαδο 4 αυγά φροντίζοντας οπωσδήποτε να μη σπάσει ο κρόκος τους και να μη πολυτηγανιστούν- ίσα να πήξει το ασπράδι.

Photo: Cupcakes and Cashmere
Photo: Cupcakes and Cashmere

Πάνω από κάθε σάντουϊτς βάζω από ένα αυγό. Δεν χάνω λεπτό, η κυρία προσφέρεται καυτή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'