Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Θα δώσει η Εκκλησία βοσκοτόπια;

του Νίκου Κακαρίκα Ιερώνυμος, εκκλησιαστική περιουσία, βοσκοτόπια

Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων και βοσκοτόπων προς εκμετάλλευση κινείται σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που ίσως περιπλέξουν τα πράγματα.

Photo: nikolaos p./Flickr
Photo: nikolaos p./Flickr

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και πολλοί υποστηρίζουν πως στην ουσία κανένας δεν έχει αποτυπώσει με πλήρη ακρίβεια το μέγεθος της, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας αγγίζει τα 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά, τα 700.000 είναι βοσκότοποι, τα 360.000 δασικές εκτάσεις και κοντά στα 190.000  γεωργικές εκτάσεις. Περί τα 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος προφανώς και εννοεί τις εκτάσεις που η Εκκλησία έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Γιατί αν είναι από τα διακατεχόμενα, τότε δεν μπορεί να παραχωρήσει εκτάσεις χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου το οποίο είναι διακάτοχος τους.

Κάτι ακόμη που δεν διευκρινίζεται στην εξαγγελία του Αρχιεπισκόπου είναι αν στην εκκλησιαστική περιουσία περιλαμβάνονται και οι μεγάλες μοναστηριακές δασικές και γεωργικές εκτάσεις. Την περιουσία των Μονών δεν την διαχειρίζεται ο ίδιος. Τα Μοναστήρια είναι ξεχωριστές οντότητες. Δεν μπορεί δηλαδή να ζητήσει από Μονές π.χ. στην Χαλκιδική, εντός και εκτός Αγ. Όρους, να του παραχωρήσουν τις εκτάσεις τους είτε για αγροτικές είτε για κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Διάφορα Μοναστήρια όπως π.χ. στα  Μετέωρα ήδη νοικιάζουν βοσκοτόπια σε κτηνοτρόφους. Το θέμα είναι πως όλη αυτή η χρήση γίνεται χωρίς τον έλεγχο του κράτους.

Έλεγχο όχι οικονομικό αλλά κυρίως περιβαλλοντικό. Δηλαδή, αν αυτές οι εκτάσεις αντέχουν τέτοια εκμετάλλευση και τόσο μεγάλο κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Η υπερεκμετάλλευση σημαίνει αποψίλωση της βλάστησης, διάβρωση του εδάφους, ερημοποίηση κλπ. Η εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων, που προτίθεται να διαθέσει η Εκκλησία, θα πρέπει να γίνει ορθολογικά, με σωστή διαχείριση και σε πλήρη συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, όπως φυσικά και με όλες τις προδιαγραφές που επιβάλλει η Ε.Ε.

Μια σειρά από ανάλογα νομικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα έθεσε από την πλευρά του και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, επισημαίνοντας πως η πρόταση δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη.
Τέλος, περιβαλλοντικές οργανώσεις έθεσαν από την αρχή το ερώτημα αν με την πρόταση της Εκκλησίας θα εμφανιστεί αργότερα το αίτημα για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων για άλλους είδους εκμεταλλεύσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Χάρης Κονιδάρης, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δείτε το προφίλ του Νίκου Κακαρίκα στο protagon.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'