Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Καλοκαιρινή πανδαισία: Γεμιστά με κιμά

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

«Όχι στην αρπαχτή»

της Χριστίνας Ταχιάου Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Κανείς δε θα σου πει ότι είναι εύκολο να μάθεις στα 30 σου να καλλιεργείς τη γη. Ούτε ότι μπορεί ο καθένας να γίνει στα καλά καθούμενα αγρότης. Θα σου πει όμως την αλήθεια: ότι αν έχεις μια καλή επιχειρηματική ιδέα και είσαι αποφασισμένος να δουλέψεις, μπορείς να πας πάρα πολύ καλά και να βρεις και χρηματοδότηση για τη δουλειά σου. Δεν είσαι στον παράδεισο της λογικής, είσαι στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. «Όχι στην αρπαχτή»

Photo: kala-nea.gr
Photo: kala-nea.gr

Στην πάνω από 100 χρόνια ιστορία της η Σχολή έχει αναδείξει καινοτομίες στη χώρα μας όπως η παστερίωση του γάλακτος το 1936, η τεχνολογία των τσιμεντόλιθων ακόμη και η τοποθέτηση της τουαλέτας μέσα στο σπίτι! Δεν θα μιλήσουμε όμως σήμερα για τη Σχολή και την ιστορία της, γιατί είναι ένα μεγάλο θέμα κι αυτό που θέλουμε είναι να επικεντρωθούμε στο καινούριο: στο Κέντρο Αγριοδιατροφικής Επιχειρηματικότητας που λειτουργεί σε συνεργασία με το Perrotis College κι έχει 21 άτομα που φοιτούν σε αυτό προκειμένου να πάρουν γνώσεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της διατροφής, αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να αναπτύξουν ένα business plan, να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ανάμεσα στους 21 που φοιτούν υπάρχουν απόφοιτοι Λυκείου μέχρι και κάτοχοι MBA. Μόλις τέσσερις είναι οι άνεργοι. Τέσσερις είναι γεωπόνοι. Οκτώ είναι γυναίκες. Μέσος όρος ηλικίας τα 33,4 χρόνια. Στους ενδιαφερόμενους γίνεται face control. Εντάξει, τρόπος του λέγειν. Γίνεται συνέντευξη.

Δυο συνεντεύξεις για την ακρίβεια «προκειμένου να εξακριβώσουμε εάν κάνει όντως γι' αυτή τη δουλειά» μας λέει ο Βαγγέλης Βέργος, διευθυντής του Κέντρου. «Θέλουμε κάποιον με μια καλή επιχειρηματική ιδέα». Και τι σημαίνει καλή επιχειρηματική ιδέα; «Να σου πω. Ήρθε σε μας μια απόφοιτος τμήματος Κοινωνιολογίας από οικογένεια που διαθέτει πολλά στρέμματα με ελιές. Μας είπε ότι θέλει να κάνει το δικό της επώνυμο λάδι, όχι να το πουλάει στον έμπορο, αλλά να το εμφιαλώσει, να κάνει δική της ετικέτα και να το εξάγει. Αυτή για μας είναι μια καλή επιχειρηματική ιδέα. Θα την φέρουμε αντιμέτωπη με τα ρίσκα, θα της δείξουμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό και πώς να το πετύχει. Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν υπάρχει γεωργία, αλλά αγροδιατροφικός τομέας, δηλαδή το προϊόν να φτάνει στον τελικό καταναλωτή».

Το πρόγραμμα στηρίζεται σε τρία σεμινάρια. Το πρώτο είναι οικονομικής φύσεως, δηλαδή η επιχειρηματικότητα σαν φιλοσοφία. Το δεύτερο, διοικητικής: έναρξη και οργάνωση μιας σχετικής επιχείρησης. Ακολουθεί το τεχνικό, δηλαδή η ειδίκευση, ανάλογα με τις ανάγκες του μελλοντικού επιχειρηματία. Το θέμα όμως είναι ότι μέσα από τη Σχολή είναι πιθανόν να βρεθεί χρηματοδότηση για την επιχείρηση. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε το θεσμό των business angels. Είναι οι μέντορες για τους εκπαιδευόμενους. Πρόκειται για επιτυχημένους επιχειρηματίες οι οποίοι σαν επισκέπτες καθηγητές μεταδίδουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα μπορούσαν τελειώνοντας να γίνουν συνεργάτες κάποιου business angel. Θα μπορούσε να υπάρχει οικονομική συμμετοχή για την έναρξη, παίρνοντας ο τελευταίος ένα ποσοστό».

Το "όχι στην αρπαχτή" είναι επίσης η φιλοσοφία του Κέντρου. «Σε μας δεν έχουν θέση όσοι πιστεύουν ότι θα πάρουν επιδοτήσεις και θα αγοράσουν Cayenne. Το εξηγώ από την αρχή».

Το κόστος για τα τρία σεμινάρια είναι 650 ευρώ και για το επιχειρηματικό πλάνο 1.650 ευρώ. Ένα μέρος του κόστους του σεμιναρίου για το επιχειρηματικό πλάνο μπορεί να πάρει επιδότηση, λόγω των δυσκολιών που συνεπάγεται η σημερινή οικονομική συγκυρία.

*Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή πραγματοποιούνται όλο το χρόνο από το 1999 προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, από αμπελουργία και εκτροφή σαλιγγαριών μέχρι εκτροφή και περιποίηση αλόγων και ελαιοκομία. Ξεκίνησαν σαν προγράμματα για ελεύθερο χρόνο αλλά πλέον παρέχουν πρώτης τάξεως επαγγελματικά εφόδια. Το φτηνότερο -ανθοδετική- κοστίζει 260 ευρώ και το ακριβότερο -επαγγελματική τυροκομία με πιστοποίηση- 1.600 ευρώ.

Αμερικανική Γεωργική Σχολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'